Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από μικρή φαρμακευτική… κολοσσός εμβολίων η Moderna – Η τεχνολογία mRNA και η υπόσχεση κατά του καρκίνου

Από μικρή φαρμακευτική… κολοσσός εμβολίων η Moderna – Η τεχνολογία mRNA και η υπόσχεση κατά του καρκίνου

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel, το εμβόλιο Covid είναι μόνο η αρχή

Σχετικά Άρθρα
Πριν από ένα χρόνο, η Moderna ήταν μια μη κερδοφόρα εταιρεία χωρίς προϊόντα στο εμπόριο και μια πολλά υποσχόμενη αλλά εντελώς αναπόδεικτη τεχνολογία.

Κανένα από τα πειραματικά της φάρμακα και εμβόλια δεν είχε ολοκληρώσει ποτέ μια δοκιμή μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, όλα αυτά έχουν αλλάξει.
Φέτος, η Moderna θα μπορούσε να προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δόσεις έναντι του Covid και να αποφέρει έσοδα 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Φέρει μάλιστα μια σπάνια βιοτεχνολογία που ανταγωνίζεται σε μεγάλο βαθμό μεγαλύτερες και πιο καθιερωμένες εταιρείες.
Πλέον αξίζει πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως η Bayer AG, η γερμανική εφευρέτης της ασπιρίνης, που ιδρύθηκες τρεις δεκαετίες πριν.
Εικόνα

Η συμβολή της στην επιστήμη

Η ταχύτητα με την οποία η Moderna και ο πρωταρχικός ανταγωνιστής της στην τεχνολογία mRNA, μια συνεργασία μεταξύ της Pfizer και της BioNTech, επινόησε τα εμβόλια της συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα για τον τερματισμό της πανδημίας.
Με ισχυρή αποτελεσματικότητα, σταθερή παροχή και χωρίς αντενδείξεις ασφαλείας (οι αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες), τα εμβόλια mRNA έχουν γίνει τα εμβόλια επιλογής, τουλάχιστον σε χώρες που μπορούν να τα πάρουν.
Αλλά για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel, το εμβόλιο Covid είναι μόνο η αρχή.
Από καιρό υποσχέθηκε ότι εάν η τεχνολογία mRNA λειτουργήσει, θα οδηγήσει σε μια τεράστια νέα βιομηχανία ικανή να θεραπεύσει τις περισσότερες από τις καρδιακές παθήσεις έως τον καρκίνο σε σπάνιες γενετικές καταστάσεις.
Η Moderna έχει φάρμακα υπό δοκιμή και για τις τρεις αυτές κατηγορίες και ο Bancel λέει ότι η εταιρεία του μπορεί επίσης να γίνει κυρίαρχος κατασκευαστής εμβολίων, αναπτύσσοντας πλάνα για νέους ιούς όπως η Nipah και η Zika, καθώς και πιο γνωστά, δύσκολα στοχευμένα παθογόνα όπως ως HIV.
Επίσης, η εταιρεία διαθέτει εμβόλια για 10 ιούς που βρίσκονται σε δοκιμές σε ανθρώπους ή πρόκειται να γίνουν.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τρεις τύποι ενισχυτών Covid-19 που βρίσκονται σε δοκιμές ενδιάμεσου επιπέδου, ένα εποχιακό εμβόλιο γρίπης που ξεκίνησε την πρώτη του μελέτη για τον άνθρωπο τον Ιούλιο και πλάνα για τον HIV που αναμένεται να ξεκινήσουν μελέτες αργότερα αυτό το έτος.

Υποσχέσεις κατά του καρκίνου

Ο σχεδιασμός της Moderna είναι να δώσει ελπίδα κατά του καρκίνου.
Η απάντηση βρίσκεται σε δύο βασικά πλεονεκτήματα των mRNA, της ταχύτητας και της προσαρμοστικότητας.
Στην καρδιά τους, τα εμβόλια mRNA είναι μια αρθρωτή τεχνολογία.
Παραδίδουν τον γενετικό κώδικα που λέει στα κύτταρα πώς να φτιάξουν τις πρωτεΐνες του ιού που προκαλούν ανοσοαπόκριση και τα κύτταρα κάνουν τη σκληρή δουλειά από εκεί.
Τώρα που η Moderna είναι κερδοφόρα μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα και επιθετικά σε πολλές νέες εφαρμογές απλά αλλάζοντας τον γενετικό κώδικα που θα βάζει στο mRNA.
Ενώ το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να διατηρείται καλά έναντι της τρέχουσας αυξανόμενης παραλλαγής δέλτα, για παράδειγμα, είναι μια απλή διαδικασία για την εταιρεία να ενσωματώσει μεταλλάξεις στο εμβόλιο, εάν χρειαστεί.
«Δεν χρειάζεται να εισαγάγουμε νέα τεχνολογία ή νέες διαδικασίες», λέει ο Bancel.
"Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα."

Πως λειτουργούν τα mRNA

Η ιδέα πίσω από τα εμβόλια mRNA είναι απλή.
Όταν τα εμβόλια φέρνουν αυτές τις οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών στα κύτταρα, τις μετατρέπουν αποτελεσματικά σε εργοστάσια μικροσκοπικών εμβολίων από μόνα τους.
Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να εξορθολογίσουν αυτό που είναι συνήθως μια ακατάστατη διαδικασία κατασκευής.
Πολλά εμβόλια γρίπης, για παράδειγμα, παρασκευάζονται μέσα σε αυγά κοτόπουλου, και ακόμη και νεότερα γενετικά τροποποιημένα εμβόλια εξακολουθούν να απαιτούν αυξανόμενες ιικές πρωτεΐνες μέσα σε δοχεία ζωντανών κυττάρων.
Η παράκαμψη τέτοιων βημάτων επιτρέπει στους κατασκευαστές εμβολίων mRNA να αλλάζουν ταχύτητες αρκετά γρήγορα. Φαίνεται επίσης ότι είναι σχετικά εύκολο για αυτούς να κάνουν πολύπλοκα εμβόλια που περιλαμβάνουν πολλαπλές ιικές πρωτεΐνες.
«Τα πάντα με το mRNA είναι απλούστερα», λέει ο Barney Graham, αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (Niaid), του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται επισήμως με τη Moderna από το 2017.
Για να μπορέσει η Moderna να δημιουργήσει ένα προϊόν που βασίζεται σε mRNA, έπρεπε να σπάσει το πρόβλημα του πώς να προστατεύσει το μόριο από τα αμυντικά συστήματα του σώματος.
Το κλειδί για την επίλυση αυτού του προβλήματος αποδείχθηκε η προσθήκη προστατευτικών νανοσωματιδίων λιπιδίων για να περιβάλλουν τα μόρια mRNA - ουσιαστικά δημιουργώντας «μπάλες λίπους με μικρά κομμάτια RNA αναμεμειγμένα εκεί», λέει ο Kerry Benenato, χημικός που έφυγε από την AstraZeneca Plc για να ενταχθεί στη Moderna 2014.

Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία

Πέρα από το Covid, τα περισσότερα από τα πειραματικά εμβόλια της Moderna παραμένουν σε αρχικά στάδια δοκιμών σε ανθρώπους.
Εξαίρεση αποτελεί εκείνο του κυτταρομεγαλοϊού.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό τώρα και η λήψη θα μπορούσε να μετατραπεί σε προϊόν πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν λειτουργήσει.
Η Moderna σχεδιάζει επίσης ανθρώπινες δοκιμές φέτος για ένα εμβόλιο κατά ενός άλλου περίπλοκου παθογόνου, του ιού Epstein-Barr, που προκαλεί μονοπυρήνωση.
Η Moderna στοχεύει επίσης μερικούς σοβαρούς αναπνευστικούς ιούς που δεν έχουν εμβόλια.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ο μετα-πνευμοϊός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία στα βρέφη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος προκαλεί περισσότερες από 175.000 νοσηλείες ετησίως σε ηλικιωμένους και περίπου 50.000 περισσότερους σε μικρά παιδιά στις ΗΠΑ.
Στην τελευταία περίπτωση, το εμβόλιο της Moderna θα ανταγωνίζεται τις προσπάθειες των GlaxoSmithKline και Johnson & Johnson που βασίζονται σε άλλες τεχνολογίες και είναι ακόμη πιο μπροστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης