Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η ανάμειξη εμβολίων εγκυμονεί κινδύνους - Πολλαπλασιάζονται κρούσματα στην Ευρώπη

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η ανάμειξη εμβολίων εγκυμονεί κινδύνους - Πολλαπλασιάζονται κρούσματα στην Ευρώπη
Σε ποια κράτη είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Έπιασε το διάγγελμα Macron
Σχετικά Άρθρα

Με την πανδημία του κορωνοϊού να μην λέει να κοπάσει καθώς η παράλλαξη Δέλτα απειλεί να ακυρώσει μεγάλο μέρος της προόδου που έχει συντελεστεί από τις αρχές του 2021, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα πλούσια κράτη που προσανατολίζονται πλέον στην χορήγηση και μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική, ζητώντας να γίνουν δωρεές εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες, στις οποίες δεν έχει φτάσει ούτε ένα εμβόλιο.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ υποστηρίζουν πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη μια τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ είναι άκρως απαραίτητο να δοθούν οι δόσεις αυτές σε φτωχά κράτη που δεν έχουν καμία ή έχουν ελάχιστη πρόσβαση στον εμβολιασμό. 
Παράλληλα, όπως αναφέρει η η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, «η μείξη εμβολίων αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη μόδα, που μπορεί να έχει χαοτικά αποτελέσματα - εφόσον οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα λάβει δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη δόση».

Η επιδημία με μια ματιά:


• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 187.612.311 και οι νεκροί σε 4.045.064
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.901.129 κρούσματα και 607.618 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.874.376 και τρίτη σε νεκρούς με 408.764
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 534.233 και τρίτη σε κρούσματα με 19.106.971
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.882.937
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.762.211 και έκτη η Τουρκία με 5.493.244
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.210.211 και όγδοη η Αργεντινή με 4.662.937
• Ένατη η Κολομβία με 4.530.610 και δέκατη η Ιταλία με 4.273.693
ψχδσαφδσαφδασ.JPG
Τρίτη δόση στο Ισραήλ – Αλλάζει στρατηγική λόγω παράλλαξης Δέλτα

Αν και πριν από τέσσερις εβδομάδες, το Ισραήλ που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων παγκοσμίως, γιόρταζε την επιστροφή στην κανονικότητα, αίροντας τα μέτρα προστασίας, η κατάσταση έχει αλλάξει σήμερα λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Η αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naftali Bennett να επιβάλλει και πάλι κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και να επανασχεδιάσει την στρατηγική του.
Όπως αναφέρεται, η στρατηγική αυτή στοχεύει στο να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό έτσι ώστε να υπάρχουν οι μικρότεροι δυνατοί περιορισμοί και να αποφευχθεί ένα τέταρτο lockdown.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους καθώς και η καραντίνα σε όλους τους πολίτες που φτάνουν στο Ισραήλ.
Με την παράλλαξη Δέλτα να «ευθύνεται» για το 90% των νέων κρουσμάτων, η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμά πως ο ιός δεν θα σταματήσει να εξαπλώνεται, αν και εκτιμάται πως τα σοβαρά περιστατικά δεν είναι τόσα όσα στα προηγούμενα κύματα.
Μάλιστα από την περασμένη Κυριακή 11/7, το Ισραήλ χορηγεί και τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς των οποίων το αμυντικό σύστημα (ανοσοποιητικό σύστημα) βρίσκεται σε καταστολή.

Συνάντηση FDA – Pfizer για ενισχυτική δόση

Πέρα από το Ισραήλ, η συζήτηση για την χορήγηση τρίτης δόσης ήδη έχει ανοίξει για τα καλά στις ΗΠΑ ενώ συνάντηση για το θέμα αυτό είχαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) με στελέχη της Pfizer.
Η Pfizer υποστηρίζει ότι έχει διαπιστώσει σημαντική μείωση των αντισωμάτων, έξι με οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και για αυτό το λόγο επιθυμεί να αιτηθεί προς τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης, την χορήγηση και μιας ακόμα ενισχυτικής δόσης.
Πάντως, τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν αναφέρει σε κοινό ανακοινωθέν τους ότι οι Αμερικάνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δεν χρειάζονται μια τρίτη δόση αυτή τη στιγμή, αν και έχουν επισημάνει ότι «είμαστε έτοιμοι για ενισχυτικές δόσεις εφόσον και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται».
Η Pfizer αναμένεται να καταθέσει το αίτημα για χορήγηση τρίτης δόσης με αφορμή τόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης έξι μήνες ύστερα από τον εμβολιασμό όσο και την ταχύτητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε εθελοντές, υποστηρίζει ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι ασφαλής και αυξάνει ακόμα περισσότερο το ανοσολογικό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Από την πλευρά του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε πως δεν αποκλείεται μελλοντικά η χορήγηση και τρίτης δόσης, αν και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθούν περισσότερα στοιχεία έτσι ώστε να δοθεί και μια τυπική σύσταση για μια ακόμα δόση του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται πως και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να «τρέξει» μία εκστρατεία εμβολιασμών με ενισχυτική δόση για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ κάτι ανάλογο έχουν διαμηνύσει ότι θα πράξουν και χώρες που έχουν χορηγήσει κινεζικά εμβόλια.
54333345345353452352523.JPG
ΗΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων στις Πολιτείες με λίγους εμβολιασμούς

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε Πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού τους, ανέφεραν περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων που κατέγραψαν Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερους από τους μισούς κατοίκους τους.
Οι Πολιτείες της Αλαμπάμα, του Μισσισίπη και του Αρκάνσας, οι οποίες έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 35% των κατοίκων τους, είναι ανάμεσα στις 10 Πολιτείες με τα υψηλότερα κρούσματα.
Αντιθέτως η Πολιτεία του Βέρμοντ που έχει εμβολιάσει το 66% των κατοίκων της, αν και είδε τα κρούσματα να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα, παρόλο αυτά έχει τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων σε όλες τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Rochelle Walensky, πάνω από το 99% των θανάτων στις ΗΠΑ αφορούσαν ανεμβολίαστους πολίτες.
Εκτιμάται πως περίπου το 56,2% των Αμερικάνων άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Γαλλία: Έπεισε το διάγγελμα Macron – Έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό πάνω από 900.000 πολίτες

Απέδωσε το διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθώς περισσότεροι από 900.000 πολίτες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
O Macron προειδοποίησε πως περιορισμοί μπορεί να επιβληθούν στους πολίτες, αν δεν έχουν υγειονομικό πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί ή ότι έχουν κάνει τεστ Covid και είναι αρνητικό.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως ο εμβολιασμός προς το παρόν δεν θα είναι υποχρεωτικός για το γενικό κοινό, υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα επικεντρωθούν σ' αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι και ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.
Επιπλέον, σημείωσε πως το υγειονομικό πιστοποιητικό, που απαιτείται για να παρακολουθήσει κανείς εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, θα χρησιμοποιείται πλέον πολύ ευρύτερα, μεταξύ άλλων και για την είσοδο σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα ενώ θα χρειάζεται επίσης από τις αρχές Αυγούστου για να επιβιβαστεί κάποιος σε αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων και σε αεροπλάνα, κάτι που αποτελεί περαιτέρω κίνητρο για να εμβολιαστούν οι πολίτες, καθώς αρχίζει η περίοδος των θερινών διακοπών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Veran ανακοίνωσε πως τα κρούσματα covid στη Γαλλία διπλασιάζονται κάθε πέντε ημέρες.

Μ. Βρετανία: Άνοιγμα στις 19/7 αλλά με προσοχή

Το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων και την άρση όλων των περιορισμών από τις 19 Ιουλίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως χρειάζεται προσοχή καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Χθες 12/7 ο Johnson ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης του για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και το τέλος των περιορισμών, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνουν επιστήμονες και ειδικοί μια και είναι σε έξαρση η επιδημία με χιλιάδες κρούσματα να ανακοινώνονται καθημερινά.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στη Μ. Βρετανία – εκτιμάται πως ποσοστό μεγαλύτερο του 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 και το 66% έχει λάβει δύο δόσεις – αναμένεται να επιτρέψει την άρση των περιορισμών.
«Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Τα περιστατικά μόλυνσης θα αυξάνονται καθώς θα ξεκλειδώνουμε.
Έτσι, καθώς επιβεβαιώνουμε τα σχέδια μας σήμερα, το μήνυμά μας θα είναι ξεκάθαρο.
Η προσοχή είναι απολύτως σημαντική και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, ώστε να μην καταργήσουμε την πρόοδό μας» ανέφερε ο Johnson.

Κίνα: Μόλις 29 κρούσματα, κανείς νέος θάνατος σε 24 ώρες αλλά τα lockdown παραμένουν

Μόλις 29 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος νέος θάνατος λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι οριακά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, όταν και είχαν καταγραφεί 27 νέα κρούσματα.
Από τα νέα κρούσματα, δύο μεταδόθηκαν τοπικά, ένα στην επαρχία Τσιανγκσού και το άλλο στην επαρχία Γιουνάν, σύμφωνα με την ίδια υγειονομική αρχή.
Την προηγούμενη ημέρα, είχαν αναφερθεί εννέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης.
Η Κίνα ανέφερε 22 νέα ασυμπτωματικά περιστατικά μόλυνσης, τα οποία και δεν αξιολογεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον αριθμό αυτό να είναι αυξημένος από τα 15 ασυμπτωματικά περιστατικά της προηγούμενης ημέρας.
Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως η Κίνα μετρά 92.095 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, μετο συνολικό αριθμό των θανάτων να παραμένει αμετάβλητος στους 4.636 θανάτους.
Εν τω μεταξύ παραμένει το 15νθήμερο lockdown στην πόλη Ruili, στα σύνορα της Κίνας με την Μιανμάρ, ύστερα από τον εντοπισμό σειράς κρουσμάτων της παράλλαξης Δέλτα.
Το lockdown είχε επιβληθεί στην πόλη στις 7 Ιουλίου με τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ελέγχους στα σύνορα, καθώς οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, ενώ όλες οι δραστηριότητες – πλην των απολύτως αναγκαίων – έχουν ανασταλεί.
Παράλληλα στην πόλη Ruili πραγματοποιούνται μαζικά τεστ στον πληθυσμό.
5435353535243523424242423.JPG
 Ολλανδία: Εξαπλασιάστηκαν στα 52.000 μέσα σε μια εβδομάδα τα νέα κρούσματα με το 80% των ενηλίκων εμβολιασμένο

Οι νέες λοιμώξεις στην Ολλανδία εξαπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τα κρούσματα να αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους περισσότερους περιορισμούς.
Σχεδόν 52.000 μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα 13/7.
Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 8.500.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση επανέφερε τους περιορισμούς όσον αφορά τη λειτουργία των κλαμπ, των εστιατορίων και των φεστιβάλ, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 σε νέους ηλικίας 18-30 ετών.
Τα περισσότερα μέτρα είχαν αρθεί στην Ολλανδία στις 26 Ιουνίου, αφού η εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών μείωσε τις λοιμώξεις στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Χθες 12/7 ο πρωθυπουργός Mark Rutte είπε ότι μετάνιωσε για τη γρήγορη χαλάρωση των περιορισμών, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνησή του έδειξε «κακή κρίση» στο θέμα αυτό.
Πάνω από το 60% των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν νέους ηλικίας 15-25 ετών
Σχεδόν το 40% όσων γνώριζαν πού μολύνθηκαν είπαν ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής εξόδου.
Περίπου το 80% όλων των ενηλίκων στην Ολλανδία έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου αλλά οι αρχές επιμένουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουν τις προφυλάξεις, αφού οι περισσότεροι είναι μόνο εν μέρει προστατευμένοι.
Περίπου 7.000 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν ανθρώπους που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα καταγράφονται στην Αυστρία πάνω από 200 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο

Για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 200 νέες μολύνσεις κορονοϊού στην Αυστρία, και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας στη Βιέννη, έχουν προστεθεί συνολικά 218 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.
Η τελευταία φορά που υπήρχε παρόμοιος αριθμός ήταν στις 13 Ιουνίου - τότε ήταν 233 - ενώ έχει επίσης αυξηθεί και ο αριθμός των νοσούντων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, όπου συνολικά 111 άνθρωποι με Covid-19 υποβάλλονται σε θεραπεία -- κατά οκτώ περισσότεροι σε σχέση με χθες, Δευτέρα - και από αυτούς οι 39 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που μειώθηκε κατά οκτώ σε σύγκριση με την περασμένη Τρίτη 6 Ιουλίου.
Οι 218 νέες λοιμώξεις είναι σημαντικά περισσότερες από τον μέσο όρο που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, με 160 ανά ημέρα, ενώ και η αποκαλούμενη "επίπτωση των επτά ημερών" - νέες μολύνσεις τις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους -- έχει επίσης αυξηθεί και είναι τώρα 12,5.
Από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, οι περισσότερες από τις νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Βιέννη με 83, στη Στυρία υπήρχαν 38, στο Τιρόλο 30 και στην 'Ανω Αυστρία 22.
Η Κάτω Αυστρία ανέφερε 19 νέες μολύνσεις, η Καρινθία 16, το Σάλτσμπουργκ πέντε, το Φόραρλμπεργκ τρεις και το Μπούργκενλαντ δύο.
Σήμερα, Τρίτη, υπήρχαν στη χώρα συνολικά 2.263 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, κατά 147 περισσότερα από χθες, Δευτέρα, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Αυστρία από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα ανέρχεται σε 652.022 και συνολικά 639.035 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.
Ένας άλλος θάνατος έχει καταγραφεί από τη Δευτέρα, που σημαίνει ότι συνολικά 10.724 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα μιας μόλυνσης από το ξέσπασμα της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν έξι νεκροί, ενώ, ανά 100.000 κατοίκους, 120,1 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19.

Τουρκία: Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19 αυξήθηκε σε 750 από 284 σε διάστημα επτά ημερών και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20% το σαββατοκύριακο σε σύγκριση με το προηγούμενο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Fahretin Koca.
Η Τουρκία προχώρησε σε χαλάρωση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου και αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αποκλιμακώθηκε από 60.000 τον Απρίλιο στις 5.000, αλλά ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων.
«Αυτές οι αυξήσεις εμφανίσθηκαν περισσότερο σε περιοχές όπου το επίπεδο των εμβολιασμών είναι χαμηλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Fahretin Koca έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Κάλεσε τους ανθρώπους να εμβολιασθούν και δήλωσε ότι περί το 61% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Ο στόχος είναι αυτό το ποσοστό να περάσει στο 70% μέχρι την γιορτή του Έιντ αλ-Αντχα την επόμενη εβδομάδα.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει 5,5 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 και 50.000 θανάτους συνολικά.
Τις τελευταίες εβδομάδες η εμβολιαστική εκστρατεία έχει επιταχυνθεί με ένα εκατομμύριο δόσεις ημερησίως, με 38 εκατομμύρια να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση επί πληθυσμού 84 εκατομμυρίων.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο με το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac και πλέον έχει περιλάβει και τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και το ρωσικό Sputnik V.
Η παραλλαγή Δέλτα απαντάται πλέον σε 36 επαρχίες της Τουρκίας, έναντι 30 την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν εντοπισθεί συνολικά τρία κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα +, δήλωσε ο Φαρετίν Κοτζά.
Το υπουργείο δεν εισηγείται την επιβολή νέων περιορισμών και, αν και δεν υπάρχει νέο κύμα κρουσμάτων, αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, είπε προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων είναι ο εμβολιασμός.
Ομως, η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, εξήγησε ο Koca.
Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να πείσει τους ανθρώπους και σχεδιάζει την αύξηση των κινητών μονάδων εμβολιασμού. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης