Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οργή υγειονομικών κατά υποχρεωτικών εμβολιασμών – «Έχουμε δικαιώματα»

Γαλλία: Οργή υγειονομικών κατά υποχρεωτικών εμβολιασμών – «Έχουμε δικαιώματα»

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας θεωρούν απαράδεκτη της διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων  και μη

Σχετικά Άρθρα
Η εργαζόμενη σε γηροκομεία Sandra Barona είναι τόσο αρνητική κατά του εμβολιασμού για τον COVID-19 ώστε δήλωσε ότι ενδέχεται να παραιτηθεί από τη από την εργασίας της, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έδωσε διαταγή σε όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να εμβολιαστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021.
Η Barona, η οποία φροντίζει ηλικιωμένους σε ένα νοσοκομείο νοτιοδυτικά του Παρισιού, εξέφρασε λίγη πίστη στα εμβόλια τα οποία θεωρεί ότι έχουν αναπτυχθεί πολύ βιαστικά, παρόλο που οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αποφανθεί επανειλημμένα ότι η ταχύτητα της έκτακτης αδειοδότησης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την αποτελεσματικότητά τους.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι το ζήτημα αφορά την καταπάτηση των ατομικών της ελευθεριών.

Ατομικά δικαιώματα

«Έχουμε δικαιώματα στη Γαλλία.
Ζούμε σε μια χώρα που πιστεύει στην ελευθερία, την ισότητα», δήλωσε, αναφερόμενη σε δύο από τις ιδρυτικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η Barona είπε ότι ο πρόεδρος Macron προχωρεί σε απαράδεκτες διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη – ένα ζήτημα το οποίο ορισμένοι από τους αντιπάλους του Macron σημειώνουν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσουν νομικά προσκόμματα στο σχεδιασμό του.

Ατομική ευθύνη και συλλογική ελευθερία

Αναφερόμενος στο εμβόλιο ως το μόνο μέσον επιστροφής στη φυσιολογική ζωή, ο Macron δήλωσε ότι ο εμβολιασμός ήταν θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και ζήτημα συλλογικής ελευθερίας, καθώς η παραλλαγή Delta προκαλεί την ταχεία εξάπλωση νέων κρουσμάτων.
Αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή και μια απότομη πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών, δήλωσε ότι ήταν απαραίτητο να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να κάνουν το COVID-19 και να δώσουν κίνητρα στο ευρύ κοινό να ακολουθήσει.

Αναστολή μισθοδοσίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα ελεγχθούν για εμβολιασμό από τα μέσα Σεπτεμβρίου και όσοι δεν εμβολιάζονται κατά του COVID-19 δεν θα επιτρέπεται να εργάζονται και θα αναστέλλεται η καταβολή της μισθοδοσίας.
«Είμαι διατεθειμένη να παραιτηθώ και να ακολουθήσω ένα νέο επάγγελμα αντί να εμβολιαστώ», δήλωσε η Barona, 45 ετών, αν και αναγνώρισε ότι μπορεί να επιλέξει να λάβει μια δόση εμβολίου εάν ήταν ο μόνος τρόπος να δει την οικογένειά της στο εξωτερικό.

 Η στροφή

Η εντολή εμβολιασμού σηματοδότησε μια στροφή για τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος τον Δεκέμβριο έγραψε στο Twitter: «Το έχω πει πριν και θα επαναλάβω τον εαυτό μου: ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.
Είμαστε η χώρα του διαφωτισμού και του (Louis) Pasteur»


Στο 45%

Αλλά σε μια χώρα όπου το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν χαμηλότερη από την αναμενόμενη προσέλευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας των οποίων η δουλειά τους φέρνει σε στενή επαφή με τους ηλικιωμένους και άλλους ασθενείς ευάλωτους.
Μόνο το 45% των εργαζομένων σε γηροκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας μακράς διαρκείας έχουν λάβει δύο δόσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία  Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας.
Τον Μάρτιο, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη στα γαλλικά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων δεν επιιθυμούσαν να εμβολιαστούν.
Τα συνδικάτα απέδωσαν την αποχή από τους εμβολιασμού στις χαμηλές αμοιβές και τις αντιξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει αυτή η κατηγορία των εργασζομένων.

Καταναγκασμός

Η νοσοκόμα Martine Martin είπε ότι είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί το εμβόλιο COVID-19, λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας και την άσχημη αντίδραση του οργανισμού της ακόμα και στα εμβόλια της γρίππης.
Όμως, αντιμέτωπη με την προοπτική απώλειας της δουλειάς της, θα εμβολιαζόταν, είπε.
«Με αναγκάζουν να το κάνω, αλλά θα μπορούσα να υποστών σοβαρές συνέπειες για την υγεία μου», δήλωσε.
«Το κράτος δεν καταδικάζει», σημείωσε

Μηνύσεις

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας δεν απάντησαν στο Reuters όταν ερωτήθηκαν εάν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Πολλοί συγγενείς εκφράζουν φόβους για τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους εάν το προσωπικό της φροντίδας παραμένει μη εμβολιασμένο.
Η Johanna Cohen-Ganouna δήλωσε ότι είχε πρόθεση να μηνύσει τη γαλλική κυβέρνηση επειδή δεν καθιστούσε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας πριν από μήνες, αφού είπε ότι ο πατέρας της αντιμετώπισε COVID-19 και πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης