Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Fake news από το Reuters για τα προβλήματα έγκρισης του Sputnik V από την ΕΕ

Ρωσία: Fake news από το Reuters για τα προβλήματα έγκρισης του Sputnik V από την ΕΕ
Ανακοίνωση για το θέμα από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που ανέπτυξε το Sputnik-V - Κάνενα σχόλιο απο τον ΕΜΑ

To RDIF χαρακτήρισε παράδειγμα fake news το άρθρο του Reuters για τα προβλήματα που ανέκυψαν με την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι συνεχίζει τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, την οποία αναμένει τους προσεχείς μήνες.
«Το άρθρο του γραφείου του Reuters στο Παρίσι για την έγκριση του εμβολίου Sputnik-V στην ΕΕ βασίζεται σε ψευδή σχόλια ανώνυμων πηγών και αποτελεί παράδειγμα fake news και εκστρατείας παραπληροφόρησης εναντίον του ρωσικού εμβολίου, που διοργανώθηκε από τα δυτικά φαρμακευτικά λόμπι της Δύσης… Τ
ο RDIF αναμένει ότι η έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ ενδέχεται να γίνει τους προσεχείς μήνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του RDIF.
«Το άρθρο του Reuters περιέχει χονδροειδή λάθη και παραπλανεί τους αναγνώστες αναφορικά με το εμβόλιο Sputnik-V, τις προδιαγραφές του καθώς και την συνεργασία των παρασκευαστών του εμβολίου με τους εμπειρογνώμονες του ΕΜΑ, για τα οποία το RDIF είχε προειδοποιήσει τη σύνταξη του Reuters πριν από τη δημοσίευση του.
Το RDIF διαψεύδει τις πληροφορίες του Reuters, που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του.
Το RDIF ανακοίνωσε ότι ζήτησαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο να διορθώσει «τα πολυάριθμα ανακριβή στοιχεία που περιέχει το άρθρο» «καθώς και να πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα στο γραφείο του Reuters στο Παρίσι και να λάβει μέτρα κατά των συνεργατών του πρακτορείου, που μεταδίδει ψευδείς και λαθεμένες πληροφορίες».
Επίσης του RDIF ανέφερε ότι ένας από τους όχι ανώνυμους εμπειρογνώμονες που αναφέρονται στο άρθρο του Reuters στο θέμα της συνεργασίας με τον ΕΜΑ, ο δόκτωρ Σεσίλ Τσερκίνσκι, επίσημα διέψευσε την δήλωση του και απευθύνθηκε στο Reuters με σχετική επιστολή.
Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Reuters στο άρθρο του ανέφερε ότι οι παρασκευαστές του Sputnik-V δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν τα αναγκαία στοιχεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την έγκριση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

O EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Χάγη.
«Το εμβόλιο Sputnik-V την παρούσα περίοδο περνάει την ενδεδειγμένη πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα συνεχισθεί έως ότου υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την υποβολή αίτησης για την άδεια πιστοποίησης» ανέφερε ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει τέτοια αίτηση.
«Όσο συνεχίζεται η διαδικασία πραγματογνωμοσύνης δεν μπορούμε να προβούμε σε σχόλια αναφορικά με τα στοιχεία και τις πληροφορίες, τις οποίες μελετούμε, ή να αποκαλύψουμε κάποιες οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες. Τέτοιες πληροφορίες θα συμπεριληφθούν στην τελική εισήγηση, που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα, όταν ο ΕΜΑ δώσει την σύσταση για άδεια πιστοποίησης, εάν θα έχουμε παραλάβει την σχετική αίτηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο ΕΜΑ δεν ανέφερε πότε θα ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να μιλήσει για τις ενδεχόμενες χρονικές προθεσμίες που αφορούν την έγκριση του εμβολίου μόνο αφού λάβει την αίτηση για την έκδοση άδεια πιστοποίησης, η οποία θα παρέχει καλύτερη κατανόηση σχετικά με την αξιοπιστία και την πληρότητα των υπαρχόντων δεδομένων».
Το RDIF υπέβαλλε αίτηση για την κατοχύρωση του εμβολίου Sputnik-V στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών διαβουλεύσεων με τον ΕΜΑ.

Το άρθρο του Reuters

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον νέο κορωνοϊό, απέτυχε κατ’ επανάληψη να παράσχει δεδομένα τα οποία θεωρούνται προαπαιτούμενα για την έγκρισή του από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Το πρακτορείο επικαλείται πέντε πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει αλλά σημειώνει ότι γνωρίζουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να αποτιμήσουν το ρωσικό εμβόλιο.
Τον περασμένο μήνα το Reuters ανέφερε ότι η αποτίμηση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) καθυστέρησε επειδή δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως, μέχρι τις 10 Ιουνίου, δεδομένα για τις κλινικές δοκιμές του.
Την πληροφορία αυτή μετέφερε μια πηγή που πρόσκειται στον ΕΜΑ και άλλο ένα άτομο που «έχει γνώση του θέματος».
Η πρώτη από αυτές τις δύο πηγές είπε ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου ο ΕΜΑ δεν είχε λάβει σχεδόν καθόλου δεδομένα για τη διαδικασία παραγωγής ενώ και τα κλινικά δεδομένα που έλαβε ήταν ελλιπή.
Ξεχωριστά, στην αξιολόγηση του Sputnik V από μια γαλλική αντιπροσωπεία επιστημόνων, πριν από την αποτίμηση του ΕΜΑ, διαπιστώθηκε ότι οι Ρώσοι δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσουν ότι η αποκαλούμενη κύρια τράπεζα κυττάρων, ο θεμέλιος λίθος του εμβολίου, πληροί τις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την αποφυγή επιμόλυνσης, ανέφεραν τέσσερις πηγές.
Ο ΕΜΑ, που ξεκίνησε την επίσημη αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου τον Μάρτιο, αναμενόταν να αποφασίσει αν θα ενέκρινε τη χρήση του στην ΕΕ τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Η πηγή του Reuters που πρόσκειται στον ευρωπαϊκό οργανισμό είπε ότι μεταξύ άλλων, από τις κλινικές πληροφορίες απουσιάζουν οι φόρμες υποβολής αναφοράς για παρενέργειες που εμφάνισαν οι λήπτες μετά τη χορήγηση του εμβολίου στις δοκιμές. Δεν είναι επίσης σαφές πώς κατέγραφαν οι επιστήμονες τα αποτελέσματα στους ανθρώπους που αντί για το εμβόλιο λάμβαναν placebo.
Η πηγή του πρακτορείου είπε επίσης ότι δεν αναμένει να ολοκληρωθεί η αποτίμηση του εμβολίου μέχρι μετά το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης