Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η μείξη εμβολίων είναι μια επικίνδυνη μόδα - Εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η μείξη εμβολίων είναι μια επικίνδυνη μόδα - Εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους
Kινδύνους εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία η μείξη εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία η μείξη εμβολίων, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή, όπως τη χαρακτήρισε, επικίνδυνη «μόδα».
Ειδικότερα, η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, δήλωσε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου πως, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, από ό,τι φαίνεται, η μείξη εμβολίων αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη μόδα, που μπορεί να έχει χαοτικά αποτελέσματα - εφόσον οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα λάβει δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη δόση». 

Αντιφάσεις

Ωστόσο, τα σχόλιά της επιστήμονος φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με αυτό που είπε η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ τον Ιούνιο, ότι μπορεί να δοθεί το εμβόλιο της Pfizer μετά από μια αρχική δόση AstraZeneca εάν η δεύτερη δόση AstraZeneca δεν είναι διαθέσιμη.
H Swaminathan σημείωσε ότι υπάρχουν σχετικές μελέτες ενώ αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, «η μείξη δημιούργησε αντισώματα και αποκρίσεις Τ-κυττάρων», αλλά ότι «υψηλότερη απόκριση παρατηρήθηκε μετά από δύο δόσεις Pfizer-BioNTech ή μετά από δύο συνεχόμενες δόσεις με AstraZeneca». 
Τα σχόλια της διακεκριμένης επιστήμονος του ΠΟΥ είχαν ως όρο αναφοράς χώρες οι υγειονομικές αρχές των οποίων δήλωσαν ότι αναμειγνύουν εμβόλια που κατασκευάζονται από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Αξιωματούχοι υγείας της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι ενέκριναν την μειξη δόσεων εμβολίου Sinovac και AstraZeneca.
«Αυτό γίνεται για να αυξηθεί η προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και να οικοδομηθεί ένα υψηλό τείχος ανοσίας» δήλωσε τη Δευτέρα στους υπουργούς Υγείας της Ταϊλάνδης Ανουτίν Τσαρνβιράκουλ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι το Sinovac ενδέχεται να μην προσφέρει μακροχρόνια προστασία.
Και αξιωματούχοι του Βιετνάμ δήλωσαν ότι θα προσφέρουν το εμβόλιο της Pfizer ως επιλογή για τη δεύτερη δόση σε άτομα που έλαβαν για πρώτη δόση AstraZeneca.
Άλλες χώρες –συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Ισπανίας και της Νότιας Κορέας– έχουν ήδη εγκρίνει παρόμοια ανάμειξη, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης