Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Επιβεβαιώνει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για απελευθέρωση κρατουμένων

Ιράν: Επιβεβαιώνει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για απελευθέρωση κρατουμένων
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015
Σχετικά Άρθρα

Επιβεβαίωσε «διαπραγματεύσεις» που είναι σε εξέλιξη με την Ουάσινγκτον η Τεχεράνη και έχουν αντικείμενο το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων μετά τη δήλωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Ιουνίου 2021.
Ο Robert Malley, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο NBC, δήλωσε το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden επιμένει στην απελευθέρωση όλων των Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και δεν θα δεχθεί μια «μερική συμφωνία».

Προτεραιότητα

Χαρακτήρισε την απελευθέρωσή τους «προτεραιότητα», κάνοντας λόγο για «κάποια πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Αντιδρώντας σε μια ερώτηση που αφορούσε τις δηλώσεις του Malley, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Ali Rabiei επιβεβαίωσε την ύπαρξη των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη ζητούσε την απελευθέρωση όλων των Ιρανών κρατουμένων στο εξωτερικό, και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Ανταλλαγή

«Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Rabiei κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το Ιράν «είναι έτοιμο ν' ανταλλάξει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους με την απελευθέρωση όλων των Ιρανών κρατουμένων ανά τον κόσμο», δήλωσε προτού διευκρινίσει ότι μεταξύ αυτών των Ιρανών κρατουμένων συγκαταλέγονται και αυτοί «που φυλακίστηκαν κατ’ εντολή των ΗΠΑ».
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Mohammad Javad Zarif «παρουσίασε σχέδιο για την ανταλλαγή όλων των Ιρανών και Αμερικανών κρατουμένων», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Απόσυρση των ΗΠΑ

Οι συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν η Βρετανία, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν στόχο κυρίως να προωθήσουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία από την οποία αποχώρησαν το 2018 επί προεδρίας Trump.
Η προεδρία Trump επανέφερε στη συνέχεια σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, την άρση των οποίων είχε επιτρέψει η συμφωνία του 2015.
Οι συλλήψεις ξένων στο Ιράν, κυρίως ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, που κατηγορούνται συχνά για κατασκοπεία, αυξήθηκαν μετά τη μονομερή αυτή αποχώρηση των ΗΠΑ.
Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 1980 και οι εντάσεις επιδεινώθηκαν με την προεδρία του Donald Trump.

Το προηγούμενο

Ωστόσο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επανειλημμένα κρατούμενους, η τελευταία φορά ήταν τον Ιούνιο του 2020 όταν απελευθερωθηκε ένας πρώην στρατιωτικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Michael White., και τότε απελευθερώθηκε και ο Ιρανός επιστήμονας Majid Teheri .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης