Διεθνή

H Wall Street θυμίζει 1999… ποιος κλάδος πλησιάζει στην κατάρρευση, όπως η φούσκα dotcom πριν από 22 χρόνια

H Wall Street θυμίζει 1999… ποιος κλάδος πλησιάζει στην κατάρρευση, όπως η φούσκα dotcom πριν από 22 χρόνια

Οι start-ups έχουν ήδη συγκεντρώσει 292,4 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος, πλησιάζοντας τα 302,6 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μια κορυφαία εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων χαρακτήρισε το Covid-19 ως τον «μαύρο κύκνο του 2020».

«Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σημαντικά, όπως συνέβη το 2001 και το 2009», είχε αναφέρει η Sequoia Capital, αλλά ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2021 οι επενδυτές τεχνολογίας δανείζονται με φρενήρεις ρυθμούς.
Και σύμφωνα με την CB Insights, οι start-ups έχουν ήδη συγκεντρώσει 292,4 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος, πλησιάζοντας τα 302,6 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020.
Ο αριθμός των λεγόμενων «mega rounds» - τεράστιες, πάνω από 100 εκατ. δολ. συμφωνίες επιχειρηματικών συμμετοχών - έχει αυξηθεί σε 751 το 2021, ξεπερνώντας ήδη τους 665 mega rounds πέρυσι.
"Αυτό μου μοιάζει πολύ με το 1999", δήλωσε ο Hussein Kanji, συνεργάτης στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου, Hoxton Ventures.
Υπήρχε τόσο μεγάλος ενθουσιασμός… που υπήρχε μια εποχή όπου αν έβαζε κάποιος το όνομά του στο πρόθεμα dot-com… θα ανέβαινε», πρόσθεσε.
Εικόνα

Κερδοσκοπικές επενδύσεις

Οι εταιρείες Dot-com ήταν όλη η προσοχή στην Wall Street στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εν μέσω της αυξανόμενης υιοθέτησης του διαδικτύου.
Οι κερδοσκοπικές επενδύσεις προκάλεσαν άνοδο 400% στον δείκτη χρηματιστηρίου Nasdaq Composite μεταξύ 1995 και 2000.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2002, είχε βυθιστεί σχεδόν στο 80% από την κορυφή του.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Nasdaq σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τις αγοραίες αξίες πολλών μετοχών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google και Facebook, να ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η Microsoft και η Apple αξίζουν σήμερα περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τώρα, οι εκτιμήσεις των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας που εκτοξεύονται στα ύψη προκαλούν ανησυχία σε ορισμένους επενδυτές.
Ένα ρεκόρ 249 εταιρειών πέτυχε αποτιμήσεις «μονόκερου» 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την CB Insights, σχεδόν διπλάσιο από τον αντίστοιχο αριθμό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
"Είναι η κατάλληλη στιγμή για συγκέντρωση χρημάτων", δήλωσε ο Andrei Brasoveanu, συνεργάτης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel.
"Η ποιότητα των εταιρειών και η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται αυτές οι εταιρείες είναι απλώς άνευ προηγουμένου".

Στο επίκεντρο οι start ups

Η Tiger Global, ένα hedge fund γνωστό για τα στοιχήματά του σε εταιρείες τεχνολογίας πριν από IPO, έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη παρουσία στον επιχειρηματικό κόσμο τον τελευταίο καιρό.
Εν τω μεταξύ, ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank έχει συγκλονίσει τον κόσμο των start up επενδύσεων τα τελευταία χρόνια με το τεράστιο Vision Fund.
Ο αυξημένος ανταγωνισμός στην επιχειρηματική διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει αντιληπτός από τους επενδυτές. Οι εκτιμήσεις της ιδιωτικής τεχνολογίας είναι «όλο και πιο μακριά από την πραγματικότητα» λόγω του «φόβου της απώλειας», δήλωσε ο Kanji του Hoxton Ventures.
Εικόνα

Η τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του σήμερα και του dot-com φούσκα του 1999, σύμφωνα με τον Kanji.
Πρώτον, η φούσκα του ’99 καθοδηγούνταν πολύ περισσότερο από τη «διαφημιστική εκστρατεία» παρά τα θεμελιώδη, ενώ τώρα «οι αγορές και οι εταιρείες είναι πρωταγωνιστές».
Μια άλλη τάση είναι οι εταιρείες «bootstrapped» που δεν συγκέντρωσαν εξωτερική επένδυση πριν ανακοινώσουν σημαντικούς πρώτους γύρους χρηματοδότησης.
Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Articulate, η οποία ιδρύθηκε το 2002, ανακοίνωσε γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, αν και η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας, η ήπειρος έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στις αρχικές επενδύσεις.

«Όλη αυτή η τάση εξ αποστάσεως εργασίας έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έφερε επίσης τις ευρωπαϊκές εταιρείες στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Brasoveanu.
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη συγκέντρωσαν σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2021, ξεπερνώντας τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από εταιρείες στην ήπειρο σε όλο το 2020, σύμφωνα με το Factset.
Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έχουν δει ήδη τις εκτιμήσεις τους να ανεβαίνουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης της σουηδικής εταιρείας μπαταριών Northvolt, του προμηθευτή αγορών Klarna και της γερμανικής εταιρικής επιχείρησης Celonis.
Η φρενίτιδα της αύξησης των ιδιωτικών κεφαλαίων στην τεχνολογία οδήγησε σε έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που φαίνονται έτοιμες να ενταχθούν στις οργανωμένες αγορές.
Οι ΗΠΑ είδαν μια σειρά από σημαντικές εισαγωγές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb και Coinbase, ενώ η Βρετανία την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά float του 2021 με την εισαγωγή της εταιρείας fintech, Wise.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης