Τελευταία Νέα
Διεθνή

The Economist - O θρόνος του σουλτάνου Erdogan τρίζει: Μηδενική η αντοχή της οικονομίας και η ανοχή του λαού

The Economist - O θρόνος του σουλτάνου Erdogan τρίζει: Μηδενική η αντοχή της οικονομίας και η ανοχή του λαού
Erdogan και τουρκική οικονομία δέχονται γερό ράπισμα, τιτλοφορείται άρθρο αφιερωμένο στη Τουρκία και τον ηγέτη της του περιοδικού The Economist

O Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan και η τουρκική οικονομία δέχονται συνεχή πλήγματα επισημαίνει σε άρθρο του αφιερωμένο στη Τουρκία και τον ηγέτη της το πέριοδικό The Economist και εξηγεί.
Για μια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είχε έναν λόγο να ελπίζει ότι η θύελλα που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Sedat Peker θα ξεφούσκωνε, αναφέρει σε άρθρο του για την Τουρκία ο Economist.
Ο Peker που ζει αυτοεξόριστος σε άγνωστη τοποθεσία, με εφαλτήριο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσε πολύ σοβαρές κατηγορίες κατά κορυφαίων μελών του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Αφορούσαν διαφθορά, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, ακόμα και δολοφονίες.
Στις 20 Ιουνίου ο Peker έκανε γνωστό ότι θα σταματούσε για ένα διάστημα να ανεβάζει βίντεο με νέες αποκαλύψεις.
Εικάζεται ότι ο Τούρκος αρχιμαφιόζος ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και ότι οι αρχές της χώρας τον έχουν προειδοποιήσει ότι ρισκάρει τη δολοφονία του.
Ο Erdogan μπορεί να ένοιωσε ανακούφιση στην είδηση της σιγής του Peker, όμως η χαρά του δεν κράτησε πολύ.

Στα χέρια των αυστριακών αρχών ο Τούρκος επιχειρηματίας Sezgin Baran Korkmaz

Την επόμενη ημέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι έπεσε στα χέρια των αυστριακών αρχών ο Τούρκος επιχειρηματίας Sezgin Baran Korkmaz, του οποίου το όνομα είχε αναφερθεί σε ορισμένα βίντεο του Peker.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Korkmaz για ξέπλυμα "μαύρου” χρήματος ύψους 133 εκατ. δολαρίων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε Τουρκία και Λουξεμβούργο.
Επίσης ο Korkmaz μαζί με δύο μέλη σέκτας πολυγαμικών με έδρα τη Γιούτα και έναν ιδιοκτήτη εταιρείας καυσίμων, κατηγορήθηκαν για εξαπάτηση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ. Διεκδίκησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω ψευδών δηλώσεων που αφορούσαν επιστροφές φόρων.
Όπως αναφέρει ο Economist, ο Korkmaz με τα χρήματα που έλαβε επένδυσε σε μια αεροπορική εταιρία, αγόρασε ξενοδοχεία στην Τουρκία και την Ελβετία, αγόρασε παραθαλάσσια κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ένα γιοτ 46 μέτρων.
Παράλληλα επιδίωξε να καλλιεργήσει μια σχέση με τον Tayyip Erdogan.

Η εμπλοκή στην εξαπάτηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών 

Ο Jacob Kingston που ομολόγησε την εμπλοκή του στην εξαπάτηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πριν δύο χρόνια, είχε φωτογραφηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα επενδυτικό event του "Invest in Turkey”.
Ο Korkmaz, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, είναι αρκετά πιθανό σύντομα να έχει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επαφές με τις αμερικανικές αρχές.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Peker, ο Korkmaz ο οποίος τελούσε υπό έρευνα και στην Τουρκία διέφυγε από τη χώρα στα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς τον προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Suleiman Soylu.
Επίσης, ο αρχινονός αποκάλυψε ότι πολλά πρωτοκλασάτα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δικαστές, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, καθώς και φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι, απολάμβαναν την παραμονή τους στο ξενοδοχείο του Korkmaz- συνήθως χωρίς να πληρώνουν τίποτα.
Η πιθανότητα να υπάρξει κάποια επίσημη έρευνα στην Τουρκία για τα όσα καταγγέλλει ο Peker φαντάζει απίθανη.

Η ζημιά στην εικόνα του Τούρκου προέδρου

Όμως το κακό έχει γίνει για τον Erdogan.
Οι οπαδοί του ΑΚΡ που "κατάπιναν” τις ενδείξεις σκανδάλων όταν η οικονομία ήταν σε άνθιση, πλέον δείχνουν λιγότερο διατεθειμένοι να τα συγχωρήσουν, καθώς οι τιμές των αγαθών εκτοξεύονται και η κατάρρευση της λίρας καταβροχθίζει τα χρήματά τους.
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφτασε στο 17,5%, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας.
Παράλληλα η λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Erdogan ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού, μόνο πέρσι ώθησε στη φτώχεια 1,6 εκατομμύρια Τούρκους.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει ευάλωτος.

Η υποστήριξη προς το κόμμα του έχει συρρικνωθεί στο 26%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυση του ΑΚΡ πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Turkiye Raporu.
Αν σήμερα γινόντουσαν εκλογές, ο Tayyip Erdogan θα έχανε από οποιονδήποτε από τους τρεις πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας αναφέρει η ίδια δημοσκόπηση.
Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, το 58% των Τούρκων και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τις ήθελαν να διεξαχθούν νωρίτερα.
Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να έχει χάσει τον "βηματισμό” του.
Πρόσφατα ζήτησε από όλους τους κρατικούς θεσμούς να χαλιναγωγήσουν τις δαπάνες τους και να ακυρώσουν όλα τα κατασκευαστικά τους projects- εξαιρώντας φυσικά την προεδρία της Δημοκρατίας.
Λίγες ημέρες αργότερα ορισμένες εφημερίδες δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του προεδρικού εξοχικού αξίας 74 εκατ. δολαρίων, το οποίο διαθέτει πολυτελή πισίνα και μια ιδιωτική παραλία στο σχήμα της ημισελήνου.
Το παραθαλάσσιο "παλάτι” που κατασκεύασε ο Erdogan στη Μαρμαρίδα ίσως δεν αποδειχθεί καλή ιδέα.
Για έναν ηγέτη όπως ο Erdogan, ο οποίος συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι άνθρωπος του λαού, ούτε μετά βίας αυτό δεν δείχνει καλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης