Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (EKT): Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Schnabel (EKT): Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Προσωρινή εξέλιξη, η ανοδική πορεία του πληθωρισμού εκτιμά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει συγκρατημένος τα επόμενα χρόνια και δεν θα αποδειχθεί «υπερβολικά υψηλός» ακόμη και μετά την τρέχουσα άνοδο κοντά στο 4% στη Γερμανία, σύμφωνα με την Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Αυτή η εξέλιξη είναι προσωρινή», είπε σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
«Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι συγκρατημένη: μόνο στο 1,4% το 2023.
Αν και αυτό περιβάλλεται από αβεβαιότητα, είμαι βέβαιη ότι δεν θα βιώσουμε υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό» σημείωσε η Schnabel.
Η δήλωση της Schnabel έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρονται στους «ανοδικούς κινδύνους» του πληθωρισμού.
Η Schnabel, δήλωσε ότι η τρέχουσα αύξηση των τιμών στη Γερμανία αντικατοπτρίζει την προσωρινή μείωση των φόρων επί των πωλήσεων του περασμένου καλοκαιριού, μαζί με προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που προέκυψαν κατά το άνοιγμα των οικονομιών μετά το lockdown και τη σημαντική αύξηση της ζήτησης.

Δεκτή μία μεταβατική υπέρβαση

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να αυξήσουν τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%, σε μια κίνηση που η Schnabel χαρακτήρισε ως «ελάχιστη» σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο «κάτω, αλλά κοντά στο, 2%».
Η ΕΚΤ συμφώνησε επίσης ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή μία μεταβατική υπέρβαση αυτού του επιπέδου, γράφει το Bloomberg.
«Ένας στόχος 2% είναι σημαντικός: δημιουργεί χώρο έτσι ώστε η νομισματική μας πολιτική να μπορεί να έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα», είπε η Γερμανίδα αξιωματούχος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης