Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρίσι: Φουντώνει η κόντρα με τη Μόσχα για μια γουλιά γαλλικής Moët

Παρίσι: Φουντώνει η κόντρα με τη Μόσχα για μια γουλιά γαλλικής Moët

Αφορμή ο νόμος Putin που υποβαθμίζει τις σαμπάνιες της Καμπανίας σε αφρώδεις οίνους και κρατά τον τίτλο shampanskoye μόνο για τις ρωσικές!

Με το Παρίσι να μελετά προσφυγή στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το Κρεμλίνο να πίνει ανέμελα σαμπάνια στην υγειά της Καμπανίας, κλιμακώνεται η κόντρα της Γαλλίας με τη Ρωσία.
Αφορμή ο νόμος που υπέγραψε στις 2 Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σύμφωνα με τον οποίο, η γαλλική σαμπάνια θα ονομάζεται από δω και πέρα «αφρώδης οίνος» ενώ ταυτόχρονα βαφτίζονται σαμπάνιες οι ρωσικοί αφρώδεις οίνοι!
Ετσι οι Ρώσοι παραγωγοί θα αναγράφουν πλέον στις φιάλες τους τη λέξη «shampanskoye» (σαμπάνια στα κυριλλικά) χωρίς τη φράση «αφρώδης οίνος».
Η αποκαθήλωση της ετικέτας «σαμπάνια» από διάσημες γαλλικές φιάλες όπως Moët et Chandon, Veuve Cliquot και Dom Perignon έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας, το Κρεμλίνο όμως δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται.
Το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή οίνου είχε ψηφισθεί νωρίτερα από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), ο οποίος ορίζει τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής και της πώλησης προϊόντων οινοποιίας στην Ρωσία. Με την υπογραφή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου σφραγίστηκε η νομική ισχύ του κι έτσι η σαμπάνια της γαλλικής εταιρείας Moet Hennessy, για παράδειγμα, που έχει πολύ υψηλές πωλήσεις στη Ρωσία,  θα πρέπει να φέρει την ονομασία «αφρώδης οίνος» και όχι σαμπάνια.

Αρωμα σοβιετίας, κρυμμένο στις λεπτομέρειες

«Ο νόμος ψηφίσθηκε και πρέπει να εφαρμόζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ψήφιση νέου νόμου».
Όπως σχολίασε «η ιστορία αυτή με τις ονομασίες είναι παλιά και σε μεγάλο βαθμό έχει την αφετηρία της στην σοβιετική περίοδο» χωρίς όμως να υπεισέλθει σε… σοβιετικές λεπτομέρειες.
Παράλληλα εξήρε την ανάπτυξη της ρωσικής παραγωγής οίνου, η οποία όπως είπε «πρέπει και θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο».
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα RBK  η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy έστειλε στους εταίρους της στην Ρωσία επιστολή μέσω της οποίας τους ενημέρωνε για την απόφασή της να σταματήσει για ένα ορισμένο διάστημα τις προμήθειές της εξαιτίας του νέου νόμου.
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές από την γαλλική εταιρεία, η Moet Hennessy συμφώνησε να ονομάζει τα προϊόντα που στέλνει στην Ρωσία «αφρώδεις οίνους» και πως οι προμήθειες σύντομα θα επαναληφθούν με τα προϊόντα να φέρουν τις νέες ονομασίες όπως απαιτεί η ρωσική νομοθεσία.

 Σάλος σε Παρίσι και Καμπανία

«Η γαλλική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες τις επόμενες μέρες με την ρωσική κυβέρνηση για το θέμα της ετικέτας που πρέπει να μπαίνει στις γαλλικές σαμπάνιες που θα πωλούνται στη Ρωσία στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται ότι είναι "αφρώδης οίνος"», δήλωσε χθες, Πέμπτη,  ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian  σε ομιλία του στην Γερουσία. Ο Le Drian  είπε ότι ο νέος ρωσικός νόμος για την σήμανση της σαμπάνιας, συνιστά μια πρωτοβουλία προστατευτισμού, τόνισε όμως πως το Παρίσι θα ενεργήσει σε επίπεδο Ευρώπης για να προστατεύσει τα συμφέροντα των γάλλων οινοπαραγωγών της ενώ θα  θέσει το ζήτημα στον ΠΟΕ.
Η ρωσική θυγατρική του γαλλικού ομίλου LVMH, που παρασκευάζει τις διάσημες σαμπάνιες Moët et Chandon, Veuve Cliquot και Dom Perignon, προειδοποίησε ήδη τους τοπικούς της συνεργάτες ότι απαντά στο νέο νόμο σταματώντας τις αποστολές προς την Ρωσία.
Ο όρος «σαμπάνια» αποτελεί ονομασία προελεύσεως (ΠΟΠ), τον οποίο υπερασπίζεται με πάθος η Γαλλία. Η γαλλική σαμπάνια κυκλοφορεί σε πάνω από 120 χώρες, και οφείλει να προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή της Καμπανίας για να έχει το δικαίωμα να ονομάζεται «σαμπάνια».
Η Ένωση Παραγωγών Σαμπάνιας της Γαλλίας επέκρινε τον ρωσικό νόμο από την πρώτη στιγμή ενώ η ένωση ανεξάρτητων παραγωγών η «Επιτροπή της Σαμπάνιας», σε ανακοίνωσή της, καλεί τους Γάλλους διπλωμάτες και διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν ώστε να αλλάξει ο νόμος.
«Εχουμε σοκαριστεί», δήλωσε στο CNBC ο Charles Goemaere, γενικός διευθυντής της «Επιτροπής της Σαμπάνιας», τονίζοντας πως πρόκειται για τεράστια οικονομική ζημιά: Είτε κοπούν οι εξαγωγές στη ρωσική αγορά, οι οποίες ήδη έχουν παγώσει, αφήνοντας σε εκκρεμότητα παραγγελίες πολλών εκατομμυρίων, είτε αποφασισθεί να αλλαχθούν οι ετικέτες, οι ζημιές θα είναι τεράστιες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης