Διεθνή

Rama (Αλβανία): Θυμίζει Τροία… η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Rama (Αλβανία): Θυμίζει Τροία… η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Τα Βαλκάνια είναι στη διαδικασία ενσωμάτωσης πολλά χρόνια τόνισε ο Rama
Σχετικά Άρθρα

Με δηκτικό τρόπο χαρακτήρισε την αναμονή της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama.
Σε τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist ο Rama υποστήριξε ότι «οι σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ δεν έχουν μετεξελιχθεί».
Μάλιστα, παρομοίασε την αναμονή της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ με τα χρόνια που χρειάστηκαν για την κατάκτηση της Τροίας.
«Κάπως έτσι εξελίσσεται και η πορεία των Βαλκανίων στους κόλπους της ΕΕ» είπε ο Rama, ο οποίος μετά τον Τρωικό Πόλεμο, στράφηκε στη λογοτεχνία, αναφέροντας πως «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζουν τη δεύτερη έκδοση «περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ».
«Η ΕΕ είναι μια προσομοίωση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ, «ουδείς κινείται» τόνισε ο Rama, δηλώνοντας ωστόσο αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

Θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε μέλος της Ευρώπης

«Τα Βαλκάνια βρίσκονται στη διαδικασία της ενσωμάτωσης πολλά χρόνια και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε μέλος της Ευρώπης.
Είναι πολύ κουραστικό να προσπαθούμε ή να αποτρεπόμαστε ή να μένουμε στην αίθουσα αναμονής.
Δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές και δεν θέλουμε να ψάξουμε άλλες εναλλακτικές» υπογράμμισε ο Rama, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά ως έθνος που μπορούμε να επιλέξουμε μόνοι μας, και όχι να επιλέξει κάποιος άλλος για μας».
Προέταξε πως «πρέπει να συνεχίσουμε και εν τω μεταξύ κάνουμε αυτό που πρέπει, να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε όλα τα βήματα για να φτάσουμε στον στόχο».
«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι αυτό που μας εξασφαλίζει η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι ένα μοναδικό εργαλείο εκσυγχρονισμού.
Δεν μπορούμε να το επινοήσουμε εμείς αυτό.
Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει να κάνει με την οικοδόμηση κρατών σε αυτή την περιφέρεια που λειτουργούν ως δημοκρατίες, που έχουν θεσμούς οι οποίοι υπερβαίνουν τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους που είναι ασφαλείς και σταθερές» υποστήριξε ο Rama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης