Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο ανθεκτικός από τον κορωνοϊό, ο ιός της πείνας σκοτώνει 11 ανθρώπους κάθε λεπτό

Πιο ανθεκτικός από τον κορωνοϊό, ο ιός της πείνας σκοτώνει 11 ανθρώπους κάθε λεπτό

Covid, πόλεμοι και κλιματική κρίση «τροφοδοτούν» την παγκόσμια διατροφική κρίση – Σοκάρουν τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Oxfam

 

Σχετικά Άρθρα

Σε έναν αόρατο πόλεμο που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι χρονιές του κορωνοϊού όμως έδωσαν θλιβερή ώθηση στους αριθμούς. 
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxfam  τα θύματα της φονικής επισιτιστικής κρίσης εξαπλασιάστηκαν μέσα στην περασμένη χρονιά, φτάνοντας τους 11 ανθρώπους κάθε λεπτό, τη ώρα που, τα θύματα της covid-19 φτάνουν τα 7 ανά λεπτό...
155 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν αυτή τη στιγμή στις χειρότερες  συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας, γράφει η έκθεση της Oxfam που κυκλοφόρησε σήμερα, Παρασκευή, στην οποία τονίζεται πως πρόκειται για 20  εκατομμύρια ανθρώπους περισσότερους από πέρυσι.
Υπό τον τίτλο «Ο ιός της πείνας πολλαπλασιάζεται» η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποιεί για βαθύτερη κρίση πείνας, καθώς τα ποσοστά των ανθρώπων που υποφέρουν μέχρι θανάτου τις περισσότερες φορές) σε συνθήκες άγριας πείνας εκτοξεύθηκαν στα ύψη από την έναρξη της πανδημίας.

Σταθερά ένοχος ο πόλεμος με «όπλα» την πείνα και δίψα

Οι αιματηρές συγκρούσεις που μαίνονται αδιάλειπτα σε διάφορα σημεία του πλανήτη  παραμένουν η κύρια αιτία της πείνας, καθώς θεωρούνται υπεύθυνες για τα 2/3  των θανάτων που σχετίζονται με την επισιτιστική κρίση διεθνώς. Ωστόσο, η πανδημία που ξέσπασε προκαλώντας οικονομικό σοκ, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες παράδοσης τροφίμων και ανθρωπιστικού φορτίου είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του υποσιτισμού, ωθώντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην λιμοκτονία, αναφέρει η έκθεση.
Χαρακτηριστική είναι η κατακόρυφη αύξηση κατά  40%  των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως, η  υψηλότερη που έχει καταγραφεί στα τελευταία δέκα χρόνια. 
«Οι στατιστικές είναι συγκλονιστικές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν αληθινούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αδιανόητες καταστάσεις καθημερινά» δήλωσε η πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Oxfam America, Abby Maxman. Σε κάθε περίπτωση οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο είναι οι πιο ευάλωτες, όπως οι παράνομοι εργάτες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια και τα παιδιά, όπως τονίζει, υπενθυμίζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας της εκμετάλλευσης και του human trafficking που πυροδοτεί αυτή η κατάσταση.

«Αναδυόμενα κέντρα υποσιστισμού» σε Ινδία και Βραζιλία

Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι εμπόλεμες ζώνες στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία,  το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη. «Η πείνα χρησιμοποιείται απροκάλυπτα ως όπλο πολέμου. Στερούν από τους πολίτες τροφή και νερό και εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια», λέει η Maxman, επισημαίνοντας πως εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση στην τροφή, ακόμα και εάν έχουν καλλιέργειες και ζώα, όταν καθημερινά βομβαρδίζονται οι αγορές τους, τα σπίτια τους και τα χωριά τους και αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η επισιτιστική ανασφάλεια εξαπλώνεται παγκοσμίως και σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam, δημιουργούνται νέα κέντρα υποσιτισμού που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πείνας σε  περιοχές της Ινδίας, της Βραζιλίας ή της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι κλιματικές αλλαγές επίσης ενοχοποιούνται για τη διαμόρφωση δυσμενών συνθηκών όσον αφορά στην επιβίωση, ακόμη και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. 
Η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την πείνα έρχεται κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά το οποίο οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 51 δισεκατομμύρια δολάρια - αρκετά για να καλύψουν έξι και μισό φορές το ποσό που τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι χρειάζονται για να καλύψουν την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 413 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι - 11 φορές το εκτιμώμενο κόστος του ΟΗΕ για την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης