Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καρφιά» Weidmann - Όχι ανοχή στον υψηλό πληθωρισμό, στον βωμό της «χαλαρής» πολιτικής

«Καρφιά» Weidmann - Όχι ανοχή στον υψηλό πληθωρισμό, στον βωμό της «χαλαρής» πολιτικής
«Δεν καταστρώνουμε τη νομισματική μας πολιτική, με βάση στόχους που δεν επιτεύχθηκαν στο παρελθόν», ξεκαθάρισε ο Weidmann
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα επιδιώξει υψηλότερο πληθωρισμό για να αντισταθμίσει την υστέρηση του στόχου μετά από περιόδους αναιμικής ανάπτυξης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, απορρίπτοντας τα σενάρια περί της ανεκτικότητας στον υψηλό πληθωρισμό, προκειμένου να διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.
«Δεν προσπαθούμε ούτε για χαμηλότερα ούτε για υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού», τόνισε ο Weidmann, σημειώνοντας πόσο σημαντική ήταν για τον ίδιο αυή η συμμετρία στον στόχο, η οποία άλλωστε αποτέλεσε και το βασικό στοιχείο του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξε η ΕΚΤ για την αναθεώρηση του στόχου.
«Δεν καταστρώνουμε τη νομισματική μας πολιτική, με βάση στόχους που δεν επιτεύχθηκαν στο παρελθόν.
Προσωρινές αποκλίσεις από τον στόχο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορεί να συμβούν».

Τι αποφάσισε η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ παρουσίασε την Πέμπτη τη νέα της στρατηγική για τη νομισματική πολιτική, τοποθετώντας πλέον τομεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού στο 2%, από πλησίον αλλά κάτω του 2% προηγουμένως.
Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό και την πρώτη αναθεώρηση στρατηγικής εδώ και 17 χρόνια.
Όπως αναφέρει, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα στοχεύοντας σε μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2%.
Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, δηλαδή οι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες.
Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η παγίωση των αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός να είναι μέτρια πάνω από τον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης