Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε καλό δρόμο η αναγνώριση των ρωσικών εμβολίων από την ΕΕ, λέει το Κρεμλίνο

Σε καλό δρόμο η αναγνώριση των ρωσικών εμβολίων από την ΕΕ, λέει το Κρεμλίνο

Eπαφές του πρέσβη της ΕΕ στη Μόσχα με το υπουργείο Υγείας για την ένταξη του Sputnik στη λίστα του ΕΜΑ και στο πιστοποιητικό covid, Green Pass

 

Σχετικά Άρθρα

Η διαδικασία για την αναγνώριση των ρωσικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, κληθείς να σχολιάσει την σημερινή δήλωση του πρέσβη της ΕΕ στη Μόσχα Markus Ederer , ο οποίος τόνισε πως οι Βρυξέλλες κατέθεσαν αίτημα στον υπουργό Υγείας της Ρωσίας να συζητήσουν τη σύνδεση της χώρας με τις χώρες της Ένωσης όσον αφορά στα Green Pas.
«Είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει αναγνωρίσει το Sputnik. Ωστόσο, είναι σε εξέλιξη η δουλειά πάνω σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Peskov στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η δήλωση του Ederer είναι «αξιοσημείωτη και πολύ θετική».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι τα ρωσικά εμβόλια, τόσο το Sputnik-V όσο και το μονοδοσικό Sputnik Light, είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικά ακόμα και σε σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα».
«Όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση, τα πιστοποιητικά και ούτω καθεξής, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Οποιοσδήποτε διαχωρισμός για τον κορωνοϊό... φυσικά είναι κάτι μη αποδεκτό για οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία. Είναι καλό σημάδι. Η ετοιμότητα για διάλογο είναι πάντα καλή, είναι κάτι που εκτιμούμε ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο Peskov.


Πολιτικό θέμα

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί το «Green Pass» στους τουρίστες από την Ουγγαρία που έχουν εμβολιαστεί με Sputnik V, δεν κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτούς από τη Ρωσία. 
Η Μόσχα θεωρεί πως οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί πως «γίνεται μια προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διορθωθεί αυτή η αστοχία». 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν αφήσουμε στην άκρη τυχόν προκαταλήψεις - είτε πρόκειται για πολιτικές, είτε για εντάσεις που δημιουργούνται τεχνηέντως προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, είτε από λόμπι -  τότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε κοινό τόπο συννενόησης και το ρωσικό εμβόλιο θα αναγνωριστεί».

Τι ισχύει

Οσον αφορά στην Ελλάδα, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από Ρωσία με προορισμό την χώρα μας θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά  βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών), ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για την covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. 
Με το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στην covid-19. 
Με το «Green Pass» ο πολίτης θα ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης