Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρή πτώση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – Είχε προεξοφληθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές

Μικρή πτώση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – Είχε προεξοφληθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές

Παρόλο που η ΕΚΤ είπε ότι ο στόχος της θα ήταν συμμετρικός, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στα περιθώρια ανοχής μιας υπέρβασης του πληθωρισμού μετά από μεγάλες περιόδους αύξησης των τιμών

Ήπια υποχώρηση σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ως «μικρή» την αντίδραση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει έναν αυξημένο και συμμετρικό στόχο πληθωρισμού στο 2%.

Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση η ΕΚΤ έθεσε τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά την προηγούμενη διατύπωση για «κάτω αλλά κοντά στο 2%», η οποία δημιούργησε την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο του από ό,τι κάτω.
«Ήταν ήδη ξεκάθαρο τι θα έκαναν», δήλωσε η Arne Petimezas, αναλυτής στο AFS στο Άμστερνταμ για την έλλειψη αντίδρασης στην αγορά.

Τα ερωτήματα

Παρόλο που η ΕΚΤ είπε ότι ο στόχος της θα ήταν συμμετρικός, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στα περιθώρια ανοχής μιας υπέρβασης του πληθωρισμού μετά από μεγάλες περιόδους αύξησης των τιμών.
Αυτό έφερε την ανησυχία για τους επενδυτές που αναζητούσαν μια τέτοια δέσμευση που θα εξασφάλιζε ώθηση στην ανάκαμψη.
Ο Louis Harreau, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν ελαφρώς πιο «hawkish» από ό,τι περίμενε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, περίμενε «κάτι πιο δεσμευτικό, όπως μια ρητή δήλωση για τις χαμηλότερες επιδόσεις του πληθωρισμού στο παρελθόν», δήλωσε ο Harraeu.

Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων

Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν υποχωρήσει οριακά, με το γερμανικό 10ετές να βρίσκεται στο -0,33%, ήτοι 4 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά τώρα στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία ενδεχομένως να δώσει πρόσθετες ενδείξεις για τα όρια της πολιτικής.
Εστιάζοντας στο πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, οι αναλυτές της UniCredit ψάχνουν να δουν αν η ΕΚΤ θα επιτρέπει τις συμβατικές αγορές περιουσιακών στοιχείων της να αποκλίνουν από τους αυτοεπιβαλλόμενους κανόνες σχετικά με το πόσο χρέος κάθε εκδότη μπορεί να αγοράσει - μια ευελιξία που καθορίζει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας, το οποίο αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα φέτος και να λήξει το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης