Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για να συντηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ αυξάνει τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%

Για να συντηρήσει την χαλαρή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ αυξάνει τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%
Ο νέος στόχος συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός να είναι μέτρια πάνω από τον στόχο
Σχετικά Άρθρα
Τη νέα της στρατηγική για τη νομισματική πολιτική παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τοποθετώντας πλέον τομεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού στο 2%, από πλησίον αλλά κάτω του 2% προηγουμένως.
Όπως αναφέρει, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα στοχεύοντας σε μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2%.
Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, δηλαδή οι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες.
Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η παγίωση των αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο του πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός να είναι μέτρια πάνω από τον στόχο.

Βασικό μέσο πολιτικής τα επιτόκια

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης ότι το σύνολο των επιτοκίων της ΕΚΤ παραμένει το κύριο μέσο νομισματικής πολιτικής.
Άλλα μέσα, όπως η καθοδήγηση προς τα εμπρός, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, τα οποία κατά την τελευταία δεκαετία έχουν συμβάλει στον μετριασμό των περιορισμών που δημιουργούνται από το κατώτατο όριο των ονομαστικών επιτοκίων θα παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, για να χρησιμοποιηθούν ως κατάλληλα.

Lagarde (EKT): Σαφέστερος ο νέος στόχος για τον πληθωρισμό

Ο νέος στόχος για τον πληθωρισμό είναι σαφής και πιο εύκολα κατανοητός από την πραγματική οικονομία και τις αγορές, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση για αναθεώρηση του στόχου στο 2%.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, η αλλαγή της στρατηγικής για τον πληθωρισμό ήταν ομόφωνη.
O νέος στόχος για τον πληθωρισμό αφαιρεί την ασάφεια, όχι το ανώτατο όριο, σημείωσε η Christine Lagarde.
Όπως εξήγησε η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ο νέος στόχος δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να συντηρεί την πολιτική της σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και εξελίξεων.
«Δεν παραμένει δέσμια των βραχυπρόθεσμων και προσωρινών αλλαγών», σημείωσε.
«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες ήπιες αποκλίσεις στον στόχο του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Η δράση θα κινηθεί και στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης και στην περίπτωση θετικής (συμμετρία)», σημείωσε η Lagarde.


«Η νέα στρατηγική είναι ένα ισχυρό θεμέλιο»

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Λαμβάνοντας υπόψη την πρωταρχική εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών ως δεδομένη, η αναθεώρηση μας επέτρεψε να συζητήσουμε με πολλούς ενδιαφερόμενους, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος για τον τρόπο προσαρμογής της στρατηγικής μας.
Η νέα στρατηγική είναι ένα ισχυρό θεμέλιο που θα μας καθοδηγήσει στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια», δήλωσε νωρίτερα η Christine Lagarde.

Στον δείκτη πληθωρισμού και οι τιμές κατοικιών

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) παραμένει το κατάλληλο μέτρο για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο.
Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και, για τον λόγο αυτόν, δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης