Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Moise – Δύο συλλήψεις δραστών, 4 νεκροί – Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Χάος στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Moise – Δύο συλλήψεις δραστών, 4 νεκροί – Καταδικάζει ο ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moise δολοφονήθηκε στο σπίτι του από ομάδα ενόπλων
Σχετικά Άρθρα

Χάος επικρατεί στην Αϊτή ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moise από ομάδα ενόπλων που εισέβαλε στο σπίτι του και τον δολοφόνησε.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής, Leon Charles, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αϊτής ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις και σε «μάχες» με τους ενόπλους που φέρονται να είναι οι δράστες της δολοφονίας, με αποτέλεσμα, όπως έγινε γνωστό, να σκοτωθούν τέσσερις «μισθοφόροι» και να συλληφθούν άλλοι δύο.
Μάλιστα ο Charles υποστήριξε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα ηρεμήσουν, αν δεν βρεθεί και ο τελευταίος που ενεπλάκη στη δολοφονία του προέδρου.
«Τους έχουμε αποκλείσει καθώς έφευγαν από τον τόπο της δολοφονίας.
Από τότε δίνουμε μάχη εναντίον τους.
Τέσσερις μισθοφόροι σκοτώθηκαν, δύο συνελήφθησαν.
Οι υπόλοιποι είτε θα σκοτωθούν είτε θα συλληφθούν» είπε ο Leon Charles.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητα ή τα κίνητρα των δραστών.

12 σφαίρες

Σύμφωνα με τον αϊτινό Τύπο, που επικαλείται τον δικαστή που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα για τη δολοφονία, το πτώμα του 53χρονου προέδρου Moise, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του το 2017, βρέθηκε με τραύματα από τουλάχιστον 12 σφαίρες, ενώ το γραφείο του και το δωμάτιό του άνω-κάτω.
Η σύζυγος του, Martine Moise τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση και διακομίστηκε με αεροσκάφος στο Μαϊάμι των ΗΠΑ αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις ΗΠΑ, τον Bocchit Edmond, οι ένοπλοι ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν ότι ήταν μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, της DEA.

Πολιτική κρίση

Η δολοφονία του Moise αναμένεται να επιδεινώσει την πολιτική και ανθρωπιστική κρίση αλλά και το έλλειμμα ασφάλειας που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Αϊτή, η οποία θεωρείται από τα φτωχότερα κράτη παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες έτσι ώστε να διευκολυνθεί και το έργο των Αρχών στον εντοπισμό των δραστών.
Όπως είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Claude Joseph, οι δράστες ήταν ξένοι μισθοφόροι που ήταν καλά εκπαιδευμένοι και οι οποίοι μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά.
«Ζητώ ηρεμία.
Όλα είναι υπό έλεγχο.
Αυτή η βάρβαρη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη» υποστήριξε ο Claude Joseph.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Πάντως, το State Department κάλεσε την Αϊτή να προχωρήσει κανονικά στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την 26η Σεπτεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο την 21η Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαίτησαν με ανακοίνωσή τους που υιοθέτησαν ομόφωνα οι δράστες της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου Moise «να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης» προκειμένου να λογοδοτήσουν γι’ αυτό το «ειδεχθές έγκλημα».
«Καταδίκασαν με τους πλέον σθεναρούς όρους» τη δολοφονία του αρχηγού του αϊτινού κράτους, προστίθεται στο κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ανασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποια εκφράζεται επίσης η «πάγια στήριξη» του ΣΑ «στον διάλογο».
Ακόμη, ζητεί «εντόνως από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Αϊτή να απόσχουν από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και οποιαδήποτε υποκίνηση της βίας».
Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και του Μεξικού, το ΣΑ αναμένεται σήμερα το απόγευμα να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Moise από ομάδα ενόπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης