Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το βλέμμα στη Fed η Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq και S&P 500

Με το βλέμμα στη Fed η Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq και S&P 500

Wall Street: Διπλό ρεκόρ στον απόηχο των πρακτικών της Fed

 

Σχετικά Άρθρα

Κέρδη για τους βασικούς δείκτες της Wall Street σήμερα 7/7η, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων για τον Nasdaq και τον S&P 500, για να κλείσουν τελικά σε ιστορικά υψηλά, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν σήμα ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Συγκεκριμένα, η FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί.
Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων "θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.
Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομόλογου, το οποίο σήμερα υποχωρεί κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 1,3322%, κινούμενο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την περαιτέρω δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η αύξηση των τιμών ενέργειας θα επηρεάσουν σημαντικά τον πληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία, ή και τις πληθωριστικές προσδοκίες, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, K. Georgieva.
Μάλιστα, η ίδια, με βάση αυτό το δεδομένο, εκτίμησε ότι ίσως καταστεί αναγκαία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα από ότι αναμένουν οι αγορές.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων (tapering) είναι το βασικό θέμα συζήτησης για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ήδη, από την προηγούμενη συνάντηση είχε ζητηθεί, εφόσον υπάρξει αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, να υπάρξει σχετική περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν η Fed αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 120 δισεκ. δολ. τον μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός φαίνεται να ξεφεύγει, παρότι η Fed επιμένει στο χαρακτηριστικό της «προσωρινότητας», που προκύπτει από τη ραγδαία άνοδο στη ζήτηση και τις διαταραχές που διαπιστώνονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Τον Μάιο έφτασε στα επίπεδα του 5%, με τους οικονομολόγους να επικεντρώνονται στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,3% στις 34.681,79 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,34% στις 4.358,13 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,01% στις 14.665,06 μονάδες.

Νέο ρεκόρ στις ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο 2021

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2021, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό προσπαθώντας να συμβαδίσουν με το άνοιγμα της οικονομίας και την εκτίναξη των πωλήσεων, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εργαζομένων.
Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο σε 9,21 εκατ., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
JOLTS_2021-07-07_9-23-26.jpg
Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας σημειώνει ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ το προηγούμενο έτος -στα αρχικά στάδια της πανδημίας- είχε υποχωρήσει μέχρι το χαμηλό των 4,6 εκατ.
Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά αυτό δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα ήθελαν Παρόλο που οι ΗΠΑ δημιούργησαν 850.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος με αυτόν τον ρυθμό για να αποκατασταθεί η απασχόληση στα προ της πανδημίας επίπεδα.
JOLTS_2021-07-07_9-23-26_1.jpg

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ έδειξε ο δείκτης ISM, με το φαινόνενο να αποδίδεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και πρώτων υλών.
Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 64 μονάδων τον Μάιο, που είχαν αποτελέσει και ιστορικό υψηλό για τον δείκτη. Κάθε καταγραφή άνω του 50 υποδεικνύει επέκταση, ενώ κάτω του αριθμού αυτού συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας.
Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν περί τις 63,5 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι νέες παραγγελίες παραμένουν σε υγιή επίπεδα, με τα αποθέματα των επιχειρήσεων να καταγράφουν μείωση τον Ιούνιο.
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit για τον Ιούνιο (στις 64,6 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 64,8), αλλά και ο σύνθετος δείκτης PMI, στις 63,7, έναντι προβλέψεων για 63,9. Τον Μάιο, οι δείκτες είχαν κινηθεί στις 64,8 και στις 63,9 μονάδες αντίστοιχα.

Ανοίγουν τα ταξίδια για τους Βρετανούς - Biden: Εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε - Lockdown στην Κίνα

Παρά την κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και παρά την έξαρση κρουσμάτων που αυτή προκαλεί, η Μ. Βρετανία είναι έτοιμη να άρει το περιοριστικό μέτρο της καραντίνας για όσους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί χώρες» - ανάμεσα τους και η Ελλάδα -, γεγονός που αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στον τουρισμό στην Ευρώπη.
Αν και η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και ετοιμάζεται να άρει όλους τους περιορισμούς στην Αγγλία στις 19/7, η παράλλαξη Δέλτα, η οποία αρχίζει να κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο, προκαλεί έντονη ανησυχία και φοβίες για νέα επιδημικά κύματα στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η παράλλαξη Δέλτα ευθύνεται ήδη για τα μισά κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Joe Biden να καλεί τους Αμερικάνους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν διότι διαφορετικά κινδυνεύουν ενώ στην Κίνα οι αρχές επέβαλλαν νέο lockdown και περιορισμούς στην πόλη Ruili λόγω έξαρσης κρουσμάτων.
Αλλά και στην Αυστραλία αποφασίστηκε να παραταθεί κατά μια εβδομάδα το lockdown στο Σίδνεϊ ενώ στο Ισραήλ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, γεγονός που αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα.
Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι αυτή η αύξηση κρουσμάτων δεν συνοδεύεται – τουλάχιστον προς το παρόν – και από αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τη θετική προοπτική για την Ευρωζώνη

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις της Κομισιον για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2021 και το επόμενο έτος.
Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2021 και το επόμενο έτος, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους που θέτουν οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που θα πρέπει να συγκρατηθούν για να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ επίσης αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό το 2021 για την ευρωζώνη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθούν στο επόμενο έτος.
Η Κομισιόν προέβλεψε ότι η ευρωζώνη θα τρέξει με ρυθμό 4,8% το 2021, πολύ υψηλότερα από την αύξηση 4,3% που είχε προβλέψει τον Μάιο.
Η μεγάλη αυτή αναθεώρηση αποδίδεται στο εκ νέου άνοιγμα των εθνικών οικονομιών της Ένωσης στο β΄ τρίμηνο, που ευνόησε τον τομέα των υπηρεσιών κια αναμένεται να τονώσει τον τουρισμό εντός της ΕΕ.
Η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, προβλέπεται να συνεχιστεί στο επόμενο έτος, όταν η ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,5%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαΐου για ανάπτυξη 4,4%.
Η Κομισιόν προειδοποίησε ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν ισχυροί, αν και φαίνονται ισορροπημένοι.
Ζήτησε περαιτέρω επίσπευση της εμβολιαστικής διαδικασίας για να περιοριστούν οι απειλές που προκαλούνται από την εξάπλωση και την εμφάνιση των μεταλλάξεων.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX πρόσθεσε 1,17% στις 15.692,71 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 7.151,02 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,31% στις 6.527,72 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας
η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ακόμη ένδειξη ότι τα προβλήματα με την προσφορά ημιαγωγών επιβραδύνουν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη πτώση 0,3% τον Απρίλιο.
Η πτώση οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανήματα και οχήματα, που υποχώρησε 3,4%.
Εν τω μεταξύ, η άνθηση της αγοράς κατοικίας στη Βρετανία εμφάνισε κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές υποχώρησαν σε μηνιαίους όρους για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εν όψει της απόσυρσης της φοροαπαλλαγής για αγοραστές, σύμφωνα με τη Halifax.
Οι τιμές ήταν 0,5% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο, τόνισε η Halifax. Σε ετήσιους όρους, διαμορφώθηκαν 8,8% υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2020, αφού κατέγραφαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 14 ετών τον Μάιο, κατά 9,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το συνολικό μέρισμα προς τιους μετόχους στο 20%-30% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες που ξεκινούν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.
Ο ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του πλαισίου κατανομής κεφαλαίων ως αποτέλεσμα της ισχυρής επιχειρησιακής και οικονομικής επίδοσης, καθώς και των βελτιωμένων μακροοικονομικών προοπτικών.
Η εταιρεία τόνισε πως το επίπεδο των επιπλέον πληρωμών, θα καθοριστεί όταν υπάρχει πλήρης ορατότητα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.
Η Shell αναμένει να μειώσει περαιτέρω το καθαρό χρέος στο β΄ τρίμηνο.
Τόνισε πως θα αποσύρει το ορόσημο του καθαρού χρέους στα 65 εκατ. Δολάρια, και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού και των πιστωτικών κριτηρίων.
Η εταιρεία στοιχημάτων 888 Holdings προβλέπει ότι τα ετήσια προσαρμοσμένα βασικά κέρδη, θα διαμορφωθούν ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η επιστροφή των αθλητικών διοργανώσεων και η χαλάρωση των περιορισμών σε δημόσιους χώρας, αντισταθμίζουν το υψηλότερο κόστος στη βρετανική εταιρεία.
Η εισηγμένη στο Λονδίνο 888, η οποία τον προηγούμενο μήνα έγινε εταίρος με την Sports Illustrated, δήλωσε επίσης ότι το β΄ τρίμηνο του 2021 ήταν ελαφρώς πιο μπροστά από τις προσδοκίες του δ.σ., καθώς τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 10% στα 257 εκατ. Δολάρια σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το ρίσκο.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,7% στις 3.927 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1%, στις 28.366 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,5% στις 27.924 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,66% στις 3.553μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,12% στις 52.933 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης