Διεθνή

ΟΟΣΑ: Χάθηκαν 22 εκατ. θέσεις εργασίας στις αναπτυγμένες οικονομίες το 2020, μόλις το 50% έχει ανακτηθεί

ΟΟΣΑ: Χάθηκαν 22 εκατ. θέσεις εργασίας στις αναπτυγμένες οικονομίες το 2020, μόλις το 50% έχει ανακτηθεί
Η «ταχεία συσσώρευση» μακροχρόνιας ανεργίας, με κάθε κύμα περιορισμών καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους πίσω στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανακτήσει μόνο το ήμισυ περίπου των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, με τους νέους και τους χαμηλά ειδικευμένους να πλήττονται περισσότερο.
Το παραπάνω τεκμηριώνεται σε μελέτης 400 σελίδων που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου διαπιστώνεται ότι περίπου 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν μέχρι το τέλος του 2020 στις αναπτυγμένες οικονομίες,
Σύμφωνα με το report, η πλήρης επιστροφή στα επίπεδα απασχόλησης πριν από την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2022).
pros.PNG
Οι τάσεις

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε την εκδήλωση μιας σειράς τάσεων που ξεκίνησαν την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της διευρυνόμενης εισοδηματικής ανισότητας, μιας στροφής προς πιο τεχνολογικά απαιτητικές θέσεις εργασίας και λιγότερο ασφαλείς θέσεις απασχόλησης για εργαζόμενους με χαμηλότερη ειδίκευση.
«Η αποτυχία αντιμετώπισης της ανισότητας και του αποκλεισμού τώρα είναι πιθανό να οδηγήσει όχι μόνο σε βαθύτερες κοινωνικές διαιρέσεις, αλλά θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Stefano Scarpetta, διευθυντής του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, την εργασία και τις κοινωνικές υποθέσεις.

Μείωση εργασιακού δυναμικού

Ο ΟΟΣΑ βρήκε μια «ταχεία συσσώρευση» μακροχρόνιας ανεργίας, με κάθε κύμα πανδημικών περιορισμών να καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους πίσω στο εργατικό δυναμικό.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους, και στην πραγματικότητα των δεξιοτήτων που απαιτούνται στις θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», δήλωσε η Scarpetta σε συνέντευξη τύπου.

Ανισότητες

Εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της φιλοξενίας και των υπηρεσιών που αντιμετώπισαν υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και διαθέτουν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης από εκείνα με επαγγελματικές θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από το σπίτι.
Η απασχόληση αυξήθηκε σε τομείς όπως το επενδυτικών συμβουλών και η ασφάλιση ακόμη και στο αποκορύφωμα της πανδημίας, ενώ τα επαγγέλματα με χαμηλότερες αποδοχές είχαν μείωση πάνω από 28% στις ώρες εργασίας.

Ανεργία νέων

Προειδοποίησε για μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» αύξηση της αδράνειας όσον αφορά την αύξηση της απασχολησης μεταξύ των νέων στις περισσότερες χώρες και κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την κατάρτιση για να επαναπροσδιορίσουν τους εργαζομένους.
«Τελικά πρέπει να μπει στην κατάσταση όπου η οικονομία είναι σε θέση να προσαρμοστεί, όπου είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά βιώσιμο και αναπτυσσόμενο μέλλον», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.

Τα στοιχεία της έρευνας

  • Περίπου 114 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • Υπάρχουν ακόμη από 8 εκατομμύρια περισσότερα άτομα άνεργα από ό, τι πριν από την κρίση, και τουλάχιστον 14 εκατομμύρια περισσότερα άτομα ταξινομούνται ως ανενεργά στην αγορά εργασίας στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ
  • Η ανάπτυξη της τηλεργασίας μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες στις συνθήκες εργασίας.
  • www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης