Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Προσωρινό «μπλόκο» στο σχέδιο της Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης με μομφές για διαφθορά

Κομισιόν: Προσωρινό «μπλόκο» στο σχέδιο της Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης με μομφές για διαφθορά

Οι Βρυξέλλες δεν θα τηρήσουν την προθεσμία της 12ης Ιουλίου 2021 για την έγκριση του εθνικού σχεδίου για επιχορηγήσεις 7,2 δισ. ευρώ

Το αίτημα της Ουγγαρίας για επιχορηγήσεις υψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ δεν θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την προθεσμία της 12ης Ιουλίου 2021, σύμφωνα με πληροφορίες από πολιτικές και διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Politico την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, λόγω της δυσαρέσκειας του που εκφράζει η Κομισιόν όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την κυβέρνηση της διαφθοράς στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει καταθέσει.

Κριτήρια αξιολόγησης

Οι Βρυξέλλες δεν θα δώσουν το πράσινο φως στο σχέδιο της Ουγγαρίας ως έχει, ανέφεραν αξιωματούχοι της Κομισιόν στο Politico.
Τη  ώρα που η Επιτροπή είναι επιφυλακτική να συνδέσει τις δαπάνες με ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με το σεβασμό του κράτους δικαίου, το ουγγρικό σχέδιο δεν πληροί δύο από τα κριτήρια αξιολόγησης που σχετίζονται με μέτρα κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ειδικές συστάσεις

Σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης τα εθνικά σχέδια δαπανών πρέπει να αντιμετωπίζουν το «σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο» των λεγόμενων ειδικών συστάσεων ανά χώρα μέσω της υιοθέτησης προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και να δημιουργούν ένα σύστημα παρακολούθησης κατά των «συγκρούσεων συμφερόντων, διαφθοράς και εξαπάτησης και να αποφεύγουν διπλή χρηματοδότηση.
Μία από στις συστάσεις προς την Ουγγαρία είναι η «ενίσχυση του πλαισίου κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας στην απονομή δικαιοσύνης και της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες και της ενίσχυσης της δικαστικής ανεξαρτησίας»

Αξιολόγηση

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Politico ότι η αξιολόγηση του σχεδίου της Ουγγαρίας βρίσκεται σε εξέλιξη, και απαιτεί «ιδιαίτερη τεκμηρίωση κατά πόσον τα μέτρα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που εντοπίζονται όσον αφορά τις συγκεκριμένες συστάσεις της χώρας ή ένα σημαντικό υποσύνολο αυτών • και εάν τα σχέδια παρέχουν επαρκή έλεγχο και έλεγχο μηχανισμού αξιολόγησης».

Το επόμενο βήμα

Η εξέλιξη έρχεται την ίδια ημέρα που οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούν ένα ψήφισμα που στοχεύει στην αύξηση της πίεσης στην ουγγρική κυβέρνηση για την πρόσφατη νομοθεσία που θεωρείται ως διάκριση εις βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων.
Η Επιτροπή αρνήθηκε να πει ποιο είναι το επόμενο βήμα με το εθνικό σχέδιο της Ουγγαρίας, αλλά αξιωματούχοι και διπλωμάτες επισήμαναν ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Βουδαπέστης για να τροποποιήσει το σχέδιό της σύμφωνα με τις συστάσεις των Βρυξελλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης