Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι ότι η γρίπη θα επιστρέψει δριμύτερη και πιο επικίνδυνη μετά την πανδημία

Φόβοι ότι η γρίπη θα επιστρέψει δριμύτερη και πιο επικίνδυνη μετά την πανδημία
Προειδοποιούν οι επιστήμονες για «πολύ δύσκολο χειμώνα» ελέω μειωμένης ανοσίας και συστήνουν εμβολιασμό σε όλους
Σχετικά Άρθρα

Ο περασμένος χειμώνας μας βρήκε «ταμπουρωμένους», προσεκτικούς στις συναναστροφές και με τη μάσκα ως απαραίτητο αξεσουάρ.
Το ίδιο συνέβη και τον χειμώνα του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.
Αποτέλεσμα της υπερβολικής προστασίας - πέρα από την αποτροπή της εξάπλωσης της covid-19 - ήταν να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα της κλασσικής γρίπης.
Και σε συνδυασμό με τα εκατομμύρια εμβόλια, σχεδόν «εξαφανίστηκε» η γρίπη και μαζί με αυτήν και η ανοσία λόγω αντισωμάτων.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την συμπεριφορά του ιού της γρίπης και τα ποσοστά εξάπλωσης τον ερχόμενο χειμώνα του 2021 – 2022, δηλώνει στο CNBC η επιδημιολόγος Lauren Ancel Meyers, διευθύντρια της μονάδας ερευνών covid του Πανεπιστημίου του Τέξας.
«Όπως μας δίδαξε η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών της Covid-19, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τόσο ως άτομα, προσωπικά, όσο και ως κοινότητα ή κράτος, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πορεία μιας επιδημίας» τόνισε η Lauren Ancel Meyers, επισημαίνοντας πως «μπορούμε και οφείλουμε να τηρήσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις και την υπεύθυνη στάση μας, όσον αφορά στην ασφάλεια, ώστε να αποτραπεί μια καταστροφική επανεμφάνιση της γρίπης» η οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη του κορωνοϊού θα είναι εφιαλτική.

«Κλειδί» ο εμβολιασμός

Η επιδημιολόγος συστήνει εμβολιασμό από νωρίς το φθινόπωρο , συνεχίζοντας παράλληλα τις προφυλάξεις και την τήρηση κανόνων υγιεινής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές τα ποσοστά ανοσίας απέναντι στη γρίπη είναι αισθητά μειωμένα, λόγω της απουσίας ασθενειών άρα και δημιουργίας αντισωμάτων, προμηνύοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Αυτό κάνει ακόμα πιο απαραίτητο τον εμβολιασμό για την γρίπη.
«Οι συνήθειες όλων μας, καλώς ή κακώς έχουν αλλάξει» τονίζουν οι επιστήμονες, συστήνοντας την επαγρύπνηση, την προσοχή, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και φυσικά τον εμβολιασμό τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τη γρίπη.
Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για ΗΠΑ: Από 22.000 νεκρούς λόγω γρίπης και πνευμονίας το 2019, οι μετρήσεις έπεσαν στο μηδέν για το 2020 – 2021.
Πολύ πιθανόν τα θύματα να προσμετρήθηκαν στα θύματα του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά είναι μεγάλο το νούμερο.
Αντίστοιχα στη Αγγλία και την Ουαλία οι νεκροί λόγω γρίπης και πνευμονίας έφτασα του 29.516 το 2018, έπεσα στους 26.398 το 2019 και το 2020 κατρακύλησαν στους 15.437.
Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτινάξουν στα ύψη τα κρούσματα γρίπης τον ερχόμενο χειμώνα, δηλώνει από την πλευρά της στο CNBC η επιδημιολόγος Lynnette Brammer, επικεφαλής της ομάδας ερευνών για τις λοιμώξεις και τη γρίπη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
«Τα αντισώματα που προστατεύουν από τη γρίπη μειώνονται έτσι κι αλλιώς με την πάροδο του χρόνου, ενώ η ανοσία από τον εμβολιασμό της γρίπης εξασθενεί πολύ πιο γρήγορα από την ανοσία λόγω φυσικής λοίμωξης» τονίζει η Brammer.
Η αμερικανίδα λοιμωξιολόγος επισημαίνει και τα μικρά παιδία θα παρουσιάσουν χαμηλότερη ανοσία στη γρίπη, κρούοντας τον κώδωνα για τη διασπορά στα σχολεία και καταλήγει και εκείνη στο πόσο απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης