Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Ολλανδός δημοσιογράφος που δέχθηκε δολοφονική επίθεση

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Ολλανδός δημοσιογράφος που δέχθηκε δολοφονική επίθεση

 Συγκλονίζει το νέο συμβόλαιο θανάτου κατά δημοσιογράφου - «Εγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και επίθεση κατά των αξιών της ΕΕ», δήλωσε ο Charles Michel

Σχετικά Άρθρα
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ολλανδός δημοσιογράφος Peter R. de Vries ο οποίος δέχθηκε πέντε σφαίρες από ψυχρούς εκτελεστές, χθες το απόγευμα στο κέντρο του Αμστερνταμ.

Ο βετεράνος αστυνομικός συντάκτης, εξειδικευμένος σε ρεπορτάζ εγκλημάτων και απαγωγών, ο οποίος είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, τραυματίστηκε βαριά από ένοπλους σε κεντρικό δρόμο του Αμστερνταμ, γύρω στις 7:30 το απόγευμα (τοπική ώρα), καθώς έβγαινε από το τηλεοπτικό στούντιο του RTL, όπου συμμετείχε σε εκπομπή.
Όπως μεταδίδει η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πέντε πυροβολισμούς κι είδαν τον δημοσιογράφο να έχει υποστεί τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.
Ο 64χρονος ρεπόρτερ έχει γίνει ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια μέσα από την τηλεόραση και είναι πολύ δημοφιλής στην Ολλανδία καθώς έχει πολύ συχνά διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε υποθέσεις εξιχνίασης στυγερών εγκλημάτων. Εμφανιζόταν συχνά ως εκπρόσωπος θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών σε σκοτεινές υποθέσεις, εξ’ ού και οι απειλές που έχει δεχθεί δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Έχει εργαστεί στη De Telegraaf, στο περιοδικό Panorama, Algemeen Dagblad και είχε δική του τηλεοπτική εκπομπή αστυνομικού περιεχομένου. Το 2008 κέρδισε το Βραβείο EMMY για την έρευνα εξαφάνισης της έφηβης Natalee Holloway στην Αρούμπα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο de Vries στο παρελθόν έχει δεχθεί απειλές και του έχει δοθεί αστυνομική προστασία. Το 2019 ανάρτησε στο Twitter ότι είναι εγγεγραμμένος σε λίστα θανάτου. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος και ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση του Ridouan Taghi, κατηγορούμενου για δολοφονία και διακίνηση ναρκωτικών.

Αδιανόητο σοκ 

«Σοκαριστική και αδιανόητη» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τη Χάγη όπου βρίσκεται: «Η επίθεση εναντίον του Peter R. de Vries είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας», τόνισε ο Mark Rutte.
«Δίνει μάχη για να παραμείνει στη ζωή», δήλωσε η η δήμαρχος του Άμστερνταμ Femke Halsema.  
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Frank Pau έχουν συλληφθεί τρία άτομα (οι δύο ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο) ανάμεσα στα οποία, θεωρείται πιθανόν να βρίσκεται ο δράστης της επίθεσης.
Ο Pau δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε για τις συλλήψεις, ούτε για το πιθανό κίνητρο του εγκλήματος.

ollandos2.JPG

«Επίθεση εναντίον της ελευθερίας»

Ο ολλανδός πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ferdinand Grapperhaus μετέβησαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (NCTV) στη Χάγη χθες βράδυ για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου.
«Είναι μια μαύρη μέρα, όχι μόνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Peter R. de Vries, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου», τόνισε ο κ. Grapperhaus μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Θέλουμε στην Ολλανδία οι δημοσιογράφοι να μπορούν πάντα να κάνουν οποιαδήποτε έρευνα, η οποία είναι απαραίτητο να γίνεται με απόλυτη ελευθερία. Αυτή η ελευθερία δέχθηκε πολύ σοβαρή επίθεση απόψε».
Η επίθεση κατά του ολλανδού δημοσιογράφου είναι «έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και επίθεση κατά των αξιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. «Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και των αξιών μας της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αδιάκοπα την ελευθερία του Τύπου», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Οι δημοσιογράφοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορούν να κάνουν έρευνες για την εγκληματικότητα και τη διαφορά χωρίς φόβο για την ασφάλειά τους», ανέφερε από τη δική της πλευρά η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας της ελευθεροτυπίας, η οποία έχει έδρα στη Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσε ο Tom Gibson, εκπρόσωπος της CPJ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ολλανδικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν «γρήγορα και εξονυχιστικά» την επίθεση σε βάρος του ρεπόρτερ για να «εξακριβωθεί αν έγινε στόχος εξαιτίας της δουλειάς του» και να «εγγυηθούν ότι ο δράστης της επίθεσης και οι ηθικοί αυτουργοί θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».
Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη των κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου από τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Ολλανδία κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, πίσω από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Κόστα Ρίκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης