Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετός διαβουλεύσεων για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο - Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Πυρετός διαβουλεύσεων για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο - Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
H υποστήριξη Ιρλανδίας, Ουγγαρίας και Εσθονίας στη συμφωνία, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Την ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο αναμένεται να υιοθετήσουν οι είκοσι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη στο πλαίσιο της Συνόδου των G20 στη Βενετία (9-10/7).
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, προκειμένου να πειστούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλή φορολογία, όπως η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Εσθονία, οι οποίες αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για φορολόγηση παγκόσμιων εταιρειών με ποσοστό τουλάχιστον 15%, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Daniele Franco, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της G20, δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» για την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών στη Βενετία που θα «αλλάξει ριζικά την τρέχουσα διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική».

Φορολογώντας τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι ευρωπαϊκές χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας, βασίστηκαν σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να προσελκύσουν πολυεθνικές και να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους.
Η Ιρλανδία, η έδρα της ΕΕ για τους τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook, Google και Apple, έχει συντελεστή φόρου εταιρειών μόλις στο 12,5%, ενώ η Ουγγαρία 9,0% και η Εσθονία φορολογεί σχεδόν μόνο τα μερίσματα.
Ωστόσο, η υποστήριξη αυτών των τριών χωρών στη συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς η υιοθέτηση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τα κράτη μέλη.
Ο ελάχιστος συντελεστής είναι ένας από τους δύο πυλώνες της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ο έταιρος πυλώνας είναι λιγότερο αμφιλεγόμενος - ένα σχέδιο φορολόγησης εταιρειών εκεί που προκύπτουν τα κέρδη τους και όχι απλώς εκεί που εδρεύουν.
Στοχεύει τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple, οι οποίοι έχουν καταγράψει τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πληρώνουν φορολογικούς συντελεστές που είναι πολύ μικροί σε σύγκριση με τα έσοδά τους.
Όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο φορολογικό καθεστώς - ο ΟΟΣΑ στοχεύει το 2023 - τότε οι εθνικοί φόροι που επιβάλλονται από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα καταργηθούν.
Ωστόσο, η ΕΕ σκοπεύει να ανακοινώσει τον δικό της ψηφιακό φόρο αργότερα αυτό το μήνα για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ - σχέδιο το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την αντίθεση των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η  ευρωπαϊκή πρόταση θα μπορούσε να «εκτροχιάσει εντελώς» τις παγκόσμιες φορολογικές διαπραγματεύσεις.
Οι χώρες συζητούν εδώ και χρόνια πώς να σταματήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες από το να εκμεταλλεύονται τα συστήματα διαφορετικών χωρών για να περιορίσουν τη φορολόγησή τους.
Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump, αλλά επανεκκίνησανμε την έλευση του Joe Biden στον Λευκό Οίκο και τα πλουσιότερα έθνη της G7 κατέληξαν στην ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Ένας δρόμος γεμάτος εμπόδια

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν από τα κοινοβούλια σε διαφορετικές χώρες - και οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο των ΗΠΑ αντιτίθενται έντονα στη συμφωνία.
Για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, εν τω μεταξύ, η μεταρρύθμιση δεν πάει αρκετά μακριά, σημειώνει το AFP.
Η Αργεντινή, μέλος της διακυβερνητικής ομάδας G24 που περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία και την Ινδία, ζήτησε έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 21% ή ακόμη και 25% προτού αποδεχτεί το σχέδιο του ΟΟΣΑ.
«Αυτό είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Giuliano Noci, καθηγητής στρατηγικής στο Politecnico di Milano, στο AFP, λέγοντας ότι θα είναι πιο δύσκολο να προχωρήσουμε περαιτέρω.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Πρέπει να περιμένουμε την εφαρμογή για να εκτιμήσουμε το πραγματικό πεδίο υλοποίησης της συμφωνίας»,τονίζει.
Οι συζητήσεις της G20 αναμένεται επίσης να επικεντρωθούν στην παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία, στους πληθωριστικούς κινδύνους, στην κλιματική αλλαγή και στη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης