Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η G20 θα στηρίξει την παγκόσμια συμφωνία για τον εταιρικό φόρο

Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η G20 θα στηρίξει την παγκόσμια συμφωνία για τον εταιρικό φόρο
Ο Le Maire δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός φόρος δεν έχει καμία σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών
Σχετικά Άρθρα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G20 είναι έτοιμοι να στηρίξουν πολιτικά την προτεινόμενη αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, κατά τη συνεδρίασή τους αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire την Τρίτη 6 Ιουλίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, 130 χώρες υποστήριξαν τις προωθούμενες αλλαγές στη διασυνοριακή φορολόγηση εταιρειών, που είναι οι σημαντικότερες που γίνονται εδώ και μια γενιά, και αφορούν το πού φορολογούνται οι εταιρείες ενώ προβλέπουν κατώτατο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%.
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση πρόκειται να τεθεί προς διαβούλευση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βενετία, όπου αναμένεται να λάβει την πολιτική έγκρισή τους.
"Τώρα πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία επί της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη διευθύνουσα ομάδα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)", δήλωσε ο Le Maire μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τον προτεινόμενο παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή των εταιρειών και οι εξαιρέσεις από τη συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν πριν από την επόμενη συνάντηση της G20 τον Οκτώβριο, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Εκτός από τις τεχνικές πτυχές της συμφωνίας που πρέπει να επιλυθούν, υπάρχουν αρκετές πιθανές πολιτικές παγίδες που πρέπει να ξεπεραστούν προτού η φορολογική μεταρρύθμιση μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, κάτι που προγραμματίζεται για το 2023.
Ένα από το εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν σχετίζεται με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν ψηφιακό φόρο.
Η Ουάσιγκτον άλλωστε θεωρεί ότι οι υφιστάμενοι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών που ισχύουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν διάκριση σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών της Silicon Valley.
Ο Le Maire δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός φόρος δεν έχει καμία σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και έχει πολύ ευρύτερη εφαρμογή που θα επηρεάσει κυρίως τις διαδικτυακές πωλήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών.
"Δεν υπάρχει τίποτα ενάντια στους Αμερικανούς (στο σχέδιο) και ελπίζω ότι μπορούμε να άρουμε τις ανησυχίες των Αμερικανών", δήλωσε ο Le Maire, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα διευκρινιστεί κατά τη συνάντηση που θα έχει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen με τους ομολόγους της από την Ευρωζώνη τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης