Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω φόβων για τις μεταλλάξεις

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω  φόβων για τις μεταλλάξεις

Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους εν μέσω επιφυλάξεων για τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα εγείρει νέες ανησυχίες και αναγκάζει ορισμένες χώρες να αναβάλουν την πλήρη επιστροφή τους σε πλήρη κανονικότητα, γεγονός που πυροδοτεί ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην ανάπτυξη της οικονομίας ενάμισι χρόνο αφότου άρχισε η πανδημία.

Επιδείνωση προοπτικών

«Παρατηρείται επιδείνωση στις μακροοικονομικές προοπτικές και αυτό ευνοεί την αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία είναι εύλογο να καταγράφει καλύτερη επίδοση σε σχέση με άλλες κατηγορίες ενεργητικού, καθότι η ΕΚΤ είναι περισσότερο υποστηρικτική και οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Antoine Bouvet.
Η εξισορρόπηση μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι πιο αρνητική σε σχέση με πριν από ένα μήνα, εν μέρει λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, επισημαίνει και η Deutsche Bank.

Αποδόσεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 0,75%, με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς πέρασε ξανά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,04%.
Αυξημένος και πάλι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 203 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 100 ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Ιταλία - Γαλλία

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, κατά επτά μονάδες βάσης, στο 0,73%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Αντίστοιχη η εικόνα και στον «πυρήνα», με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο -0,27%, με πτώση έξι μονάδων βάσης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών περίπου εβδομάδων, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο. Το ίδιο και η απόδοση του γερμανικού 30ετούς που υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020.
Κατά επτά μονάδες βάσης μειώθηκε και η απόδοση της γαλλικής 10ετίας, αγγίζοντας και αυτή το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, στο 0,056%.
Στην πρωτογενή αγορά, η Γαλλία άντλησε 5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 30ετούς μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, με τη ζήτηση να φθάνει τα 28 δισ.ευρώ.

ΗΠΑ

Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, κίνηση την οποία οι αναλυτές απέδωσαν στα εξασθενημένα στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης