Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Νικήτρια η Marine Le Pen βάζει πλώρη για τις προεδρικές εκλογές

Γαλλία: Νικήτρια η Marine Le Pen βάζει πλώρη για τις προεδρικές εκλογές
Δικαιωμένη βγαίνει η Marine Le Pen καθώς, παρά την υψηλή αποχή και τα χαμηλότερα των προσδοκιών ποσοστά που σημείωσε η Εθνική Συσπείρωση
Σχετικά Άρθρα

Δικαιωμένη βγαίνει η Marine Le Pen καθώς, παρά την υψηλή αποχή και τα χαμηλότερα των προσδοκιών ποσοστά που σημείωσε η Εθνική Συσπείρωση στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, κατάφερε να πείσει τους συνέδρους στο ειδυλλιακό Περπινιάν και την Κυριακή επανεξελέγη στην προεδρία του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος (Rassemblement National, RN), για τέταρτη θητεία, την οποία καλείται να εγκαταλείψει προσωρινά το φθινόπωρο προκειμένου να αφοσιωθεί στις προεδρικές εκλογές και να αντιμετωπίσει το κόμμα La République en marche του προέδρου Emmanuel Macron.Στο συνέδριο της Εθνικής Συσπείρωσης δεν υπήρξε ούτε υπόνοια ανταρσίας.
Αν και το κόμμα δεν κέρδισε καμία περιφέρεια στις πρόσφατες εκλογές, ενώ πόνταρε σε μια ενισχυμένη αφετηρία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, οι σύνεδροι επέλεξαν να κατηγορήσουν κυρίως την μαζική αποχή, ειδικά από τους νέους αλλά και τις λαϊκές τάξεις, στους κόλπους των οποίων το ακροδεξιό κόμμα δεν καταγράφει καλές επιδόσεις.
Οι σύνεδροι πάντως ως καλοκουρδισμένη χορωδία υποστήριξαν με κλειστά μάτια την ηγέτη τους: «Για μας είναι η μοναδική υποψήφια, την υποστηρίζουμε πλήρως.
Δεν ήταν ποτέ πιο ψηλά στις δημοσκοπήσεις το κόμμα μας» τονίζει φοιτητής, μέλος του RS, ενώ μια συνταξιούχος ιδιοκτήτρια καταστήματος που κράτησε την ανωνυμία της υπό το φόβο της αρνητικής κριτικής από τους γείτονες δήλωσε: «Είναι η μόνη ειλικρινής, δεν είναι κατευθυνόμενη, όπως οι άλλοι».
Τελικά το 98,35% έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην 52χρονη πολιτικό.
Ωστόσο η Marine Le Pen επεσήμανε πως το κόμμα έχει υποστεί μια υγιή αλλαγή: «Δεν θα πάμε πίσω στην παλιά σχολή του Εθνικού Μετώπου» τόνισε, αναφερόμενη στο όνομα του κόμματος την εποχή που ηγείτο ο πατέρας της Jean-Marie Le Pen, το οποίο άλλαξε το 2018. Την περασμένη εβδομάδα ο βετεράνος ακροδεξιός ηγέτης καυτηρίασε τη «στροφή προς την Κεντροδεξιά» και κάλεσε το RN να «ξανακερδίσει την αίγλη και την ισχύ του» αλλιώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Η Marine Le Pen επεσήμανε πως «είχαμε δίκιο για τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, για την ροπή της κοινωνίας προς στην αγριότητα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την σημερινή Γαλλία σκοτεινή, που «μαστίζεται από βαρώνους του οργανωμένου εγκλήματος, ισλαμιστές και μαφίες».
Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε κερδίσει σε ιδεολογικό πεδίο, ας κερδίσουμε και στα ψηφοδέλτια».
Εξάλλου παρουσίασε τον προσωρινό αντικαταστάτη της και προστατευόμενό της, Jordan Bardella, ο οποίος ορίστηκε ως αντιπρόεδρος και θα ηγηθεί προσωρινά του κόμματος από τη στιγμή που η Le Pen θα ξεκινήσει την προεκλογικής της εκστρατεία.
Μην αφήνοντας καμία υπόνοια διαδοχής η Le Pen εξήρε το νεαρόν της ηλικίας του Bardella, ενώ δεν σχολίασε αρνητικά την συντριπτική ήττα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Ακροδεξιά συσπείρωση στην ΕΕ

Αν και δείχνει να απομακρύνεται από τη ρητορική του Frenxit, η LePen υπέργραψε την περασμένη Παρασκευή, μαζί με άλλα 15 κόμματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, κοινή διακήρυξη δριμείας καταδίκης της σημερινής πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη διακήρυξη, την οποία συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, τα κυβερνώντα κόμματα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η ιταλική Lega του Mateo Salvini και το ισπανικό Vox, τονίζεται πως «η Ε.Ε. γίνεται ολοένα και περισσότερο όργανο των ριζοσπαστικών δυνάμεων που επιδιώκουν έναν πολιτισμικό και θρησκευτικό μετασχηματισμό, σε τελική ανάλυση σε μια Ευρώπη χωρίς έθνη». Τα ακροδεξιά κόμματα υποστηρίζουν ότι «τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να βασίζονται στην παράδοση, στον σεβασμό της κουλτούρας και της ιστορίας των ευρωπαϊκών κρατών, όπως και στην ιουδαϊκή – χριστιανική κληρονομιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης