Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε το τέλος του OPEC; Απειλεί τη συμμαχία η κόντρα Σαουδικής Αραβίας - ΗΑΕ

Ήρθε το τέλος του OPEC; Απειλεί τη συμμαχία η κόντρα Σαουδικής Αραβίας - ΗΑΕ
Oι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική άνοδο, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται σε υψηλά έξι ετών
Σχετικά Άρθρα
Βαθαίνει η κρίση στον OPEC λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη της συμμαχίας των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου του πλανήτη.
Με φόντο το αδιέξοδο, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν σημαντική άνοδο, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται σε υψηλά έξι ετών.
Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,7% στα 76,44 δολ. το βαρελι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημαιώνει άνοδο 0,3% στα 77,4 δολ. το βαρέλι.
Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% το τρέχον έτος και να βαδίζουν προς τα 80 ευρώ το βαρέλι, το καρτέλ πιθανόν να υποστεί πιέσεις από χώρες - καταναλωτές οι οποίες θα ανησυχήσουν για την επίδραση στον πληθωρισμό.
Χωρίς συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να απειλήσουν να εκτροχιάσουν μια αδύναμη οικονομική ανάκαμψη.
Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ένας πόλεμος τιμών, αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το τελευταίο σενάριο είναι πιθανό, αναφέρει το CNBC.

Βαθαίνει η κρίση

Ο OPEC και οι συνεργάτες του, μια ομάδα που αποτελείται από τους ισχυρότερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, εγκατέλειψαν τα σχέδια για μία νέα συνάντηση τη Δευτέρα, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που αφορά την πολιτική παραγωγής πετρελαίου.
Η ομάδα δεν έχει ορίσει νέα ημερομηνία για να συνεχίσει τις συνομιλίες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για πιθανή αύξηση της παραγωγής αργού μετά τα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας τις αγορές πετρελαίου σε κατάσταση αδράνειας, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει από την τρέχουσα πανδημία, σχολιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
«Ο OPEC+ έχει υποστεί τη σοβαρότερη κρίση από τον πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας τo 2020», ανέφερε σε ανακοίνωση η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα commodities στην RBC Capital Markets.
«Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο αλλά τίθεται εν αμφιβόλων η δέσμευση των ΗΑΕ να παραμείνουν στον OPEC.
Η διαφωνία ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από μία διαμάχη για την πετρελαϊκή πολιτική, δήλωσε η Croft.

Γιατί μπλόκαραν τη συμφωνία τα ΗΑΕ

Ο ΟPEC+, ο οποίος συμφώνησε μείωση ρεκόρ παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών που έχει προκαλέσει η πανδημία, ψήφισε την Παρασκευή για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την επέκταση των υπόλοιπων περικοπών έως το τέλος 2022, αντί τον Απρίλιο του 2022.
Ωστόσο, τα ΗΑΕ μπλόκαραν τη συμφωνία.
Οι αποφάσεις του OPEC+, στον οποίο συμμετέχουν οι εξαγωγείς πετρελαίου, η Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγής, πρέπει να είναι ομόφωνες.
Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, απηύθυνε έκκληση για «συμβιβασμό και ορθολογισμό», προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμφωνία.
Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι υποστήριξαν την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου, αλλά δεν επεκτείνουν τις υπόλοιπες περικοπές μετά τον Απρίλιο του 2022 χωρίς συμφωνία να αναθεωρήσει τη δική του γραμμή παραγωγής - το επίπεδο από το οποίο υπολογίζονται οι περικοπές παραγωγής.
Ο Samuel Burman, αναλυτής της Capital Economics, εκτιμά επίσης ότι τα Εμιράτα έχουν ενοχληθεί από τη στάση της Ρωσίας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του OPEC σχετικά με την παραγωγή.

Για συμβιβασμό πιέζουν οι ΗΠΑ - Κίνδυνος ντόμινο

Το αδιέξοδο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία διεθνώς για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για την επίτευξη συμβιβασμού.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Joe Biden πιέζει για μία συμβιβαστική λύση.
Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του OPEC, ωστόσο παρακολουθούν στενά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, δεδομένης της πιθανής επίδρασης των αποφάσεων στην αγορά του αργού πετρελαίου το 2022.
Στο άκουσμα της κατάρρευσης των συνομιλιών, ο John Kilduff, ιδρυτικός μέλος της Again Capital, δήλωσε χαρακτηριστικά: Σήμερα κατέρρευσε η αλληλεγγύη των μελών του OPEC.
Η πανδημία κρατούσε ενωμένες τις χώρες, ωστόσο οδεύουν διαιρεμένες στη μετά covid εποχή, τόνισε, σημειώνοντας ότι τα ΗΑΕ θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αν αποχωρήσουν τα ΗΑΕ, ο OPEC θα καταρρεύσει σαν ντόμινο, εκτίμησε ο Kilduff.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης