Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hepsiburada: H Amazon της Τουρκίας αντεπιτίθεται μέσω… Nasdaq

Hepsiburada: H Amazon της Τουρκίας αντεπιτίθεται μέσω… Nasdaq
Πολλοί επιχειρηματικοί αναλυτές την ονόμασαν «Amazon της Ανατολής»
Σχετικά Άρθρα

Η Amazon της Mέσης Ανατολής φιλοδοξεί να γίνει η εταιρεία Hepsiburada, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.
Και η πορεία της μέχρι στιγμής το επιβεβαιώνει, καθώς μάλιστα κατά την εισαγωγή της στον δείκτη Nasdaq του αμερικανικού χρηματιστηρίου κατάφερε να αντλήσει 3,9 δισεκ. δολ.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επιχείρηση της Τουρκίας που εισήχθη στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq έγινε η Hepsiburada.
Έτσι, αφού κατάφερε να αποφύγει τις σειρήνες εξαγοράς από γίγαντες όπως η Amazon, πλέον διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεμονία στην υπολογίσιμη εσωτερική αγορά, όπου ο αμερικανικός «γίγαντας» αντιμετωπίζει προβλήματα – τρέφοντας φιλοδοξίες για πολλά περισσότερα.
Ιδιοκτήτης είναι η οικογένεια Ντογάν, η οποία ίδρυσε την εταιρεία το 2001, όταν πρόεδρος Ερντογάν ανήλθε στον πρωθυπουργικό, τότε, θώκο.
Πρωτεργάτριά της δε είναι η κόρη του Αϊντίν Ντογάν, Χανζαντέ Ντογάν Μπόινερ, η οποία κατάφερε να την οδηγήσει πολύ ψηλά.
Για του λόγου το αληθές, ήδη το 2013 η ιστοσελίδα της είχε 100 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα.
Mετά δε από σχεδόν είκοσι ολόκληρα χρόνια, το 2019, το περιοδικό Fortune είχε χαρακτηρίσει την Hepsiburada ως την «Amazon της Ανατολής», αναγνωρίζοντας την επιτυχία και τις προοπτικές της και κάνοντας λόγο για πρωτοπόρο δύναμη στον συνολικό μετασχηματισμό της δομής της τουρκικής οικονομίας.
Η διάθεση του 20% της εταιρείας στην Wall Street, έναντι αρχικής τιμής 12 δολαρίων ανά μετοχή, απέφερε στην Hepsiburada 738 εκατομμύρια δολάρια.
«Με την κίνηση αυτή επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στην πατρίδα μας, την Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές και δυναμικές αγορές.
Υπάρχουν τέτοιες αγορές στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η ιδρυτής της κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημόσιας εγγραφής.
Ειδικά όσον αφορά στην Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, με τα στοιχεία να δείχνουν πως μόλις το 10% του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών εξυπηρετείται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, έναντι 20% στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης