Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λύτρα 70 εκατ. δολ. ζητούν hackers ύστερα από κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware

Λύτρα 70 εκατ. δολ. ζητούν hackers ύστερα από κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware
Τα λύτρα αφορούν την αποκατάσταση δεδομένων τα οποία έχουν υποκλαπεί και η ανάρτηση έγινε από την ομάδα REvil cybercrime που συνδέεται με την Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Οι hackers για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι κρύβονται πίσω από μια μαζική επίθεση ransomware που επηρέασε εκατοντάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 ζήτησαν λύτρα ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των δεδομένων που είχαν παράνομα αποσπάσει, σύμφωνα με δημοσίευση σε έναν ιστότοπο του Dark Web (του σκοτεινού διαδικτύου) όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Το αίτημα για τα λύτρα αναρτήθηκε δημοσιεύτηκε σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιείται συνήθως από τη συμμορία REvil cybercrime, μια ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία και συγκαταλέγεται στους πιο επικίνδυνους κυβερνο-εγκλήματίες κυρίως μέσω επιθέσεων τύπου ransomware.

Η διάρθρωση της ομάδας

Η συμμορία hackers λειτουργεί με ανεξάρτητους πυρήνες γεγονός που δυσκολεύει περιστασιακά να καθορίσει ποιος μιλάει για λογαριασμό τους, αλλά ο Allan Liska, στέλεχος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Recorded Future δήλωε ότι το μήνυμα "σχεδόν σίγουρα" προήλθε από την ηγετική ομάδα της REvil.
Η επίθεση ransomware της REvil, την οποία η ομάδα εκτέλεσε την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, ήταν από τις πιο σημαντικές καθώς κυρίως οι αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό μετά την επίθεση στο αγωγό μεταφοράς καυσίμων της Colonial Pipeline.

Η εισβολή

Η συμμορία εισέβαλε στα συστήματα της Kaseya, μια εταιρεία πληροφορικής με έδρα το Μαϊάμι και χρησιμοποίησε την πρόσβασή τους για να παραβιάσει τα συστήματα πελατών της, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση που παρέλυσε γρήγορα τα συστήματα εκατοντάδων εταιρειών παγκοσμίως.
Οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας κατηγόρησαν την ομάδα REvil για την επίθεση.
Η δήλωση μέσω της ανάρτησης στο Dark Web ήταν η πρώτη δημόσια ανάληψη ευθύνης.

Το… δάγκωμα

Στέλεχος της Kaseya είπε ότι η εταιρεία γνώριζε το αίτημα για την καταβολή λύτρων.
Ο Liska δήλωσε ότι πίστευε ότι οι hackers αυτή τη φορά είχαν δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορούσαν να μασήσουν.
«Από όλες τις κυβερνοεπιθέσεις που αναφέρουν στο blog τους, νομίζω ότι αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης