Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Απρόσμενο άλμα του πληθωρισμού στο 17,5% - Στον αέρα τα σχέδια Erdogan για μείωση επιτοκίων

Τουρκία: Απρόσμενο άλμα του πληθωρισμού στο 17,5% - Στον αέρα τα σχέδια Erdogan για μείωση επιτοκίων

Στον αέρα τα σχέδια Erdogan για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Σχετικά Άρθρα
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, εξέλιξη η οποία δυναμιτίζει το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα εντός του καλοκαιριού, την οποία επιδιώκει ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών στο 17,53% και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση στο 17%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Anadolu έκαναν λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 16,97%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,94% τον Ιούνιο, έναντι εκτιμήσεων για 1,46%.
Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας κάνει λόγο για πληθωρισμό 12,2% φέτος, ενώ η κυβέρνηση για 8%, με βάση το νέο οικονομικό της πρόγραμμα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (τον Ιούνιο) κάνουν την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους «να φαίνεται πολύ αισιόδοξη», δήλωσε στέλεχος της BlueBay Asset Management.
«Φαίνεται ότι η δέσμευση της τράπεζας να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια θετικά θα δοκιμαστεί με τον πληθωρισμό να κινείται προς το σημερινό επίπεδο του επιτοκίου 19%», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,01% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, ενώ εκτινάχθηκε 42,89% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν.
Τον Μάιο, ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει απρόσμενα στο 16,59%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών καθυστέρησαν λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό, ενώ είναι σε ανοδική τροχιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά την έναρξη μίας περιόδου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Πιέσεις στη λίρα Τουρκίας

Πιέσεις δέχεται η λίρα Τουρκίας μετά την ανακοίνωση για την άνοδο του πληθωρισμού.
Το τουρκικό νόμισμα διέγραψε τα πρωινά κέρδη και υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου, στις 8,7105 λίρες.
Η άνοδο του πληθωρισμού ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, κόντρα στην αντισυμβατική άποψη του προέδρου Erdogan ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.
«Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων θα εξαφανιστεί, αλλά αυτό θα φέρει την κεντρική τράπεζα πιο κοντά σε μια αναμέτρηση με τον Erdogan», σχολιάζει στο Reuters ο Tatha Ghose, αναλυτής συναλλάγματος και αναδυόμενων οικονομιών στην Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης