Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρό γερμανικό «όχι» στη γαλλική πρόταση για μόνιμο μηχανισμό έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων

Ηχηρό γερμανικό «όχι» στη γαλλική πρόταση για μόνιμο μηχανισμό έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων
Δυσφορία προκάλεσε στο Βερολίνο η πρόταση του Παρισιού για μόνιμο μηχανισμό έκδοσης ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Εντός λίγων ωρών ήλθε η πρώτη απόρριψη της γαλλικής πρότασης για έναν μόνιμο μηχανισμό έκδοσης ομολόγων της ΕΕ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier εξέφρασε τη δυσφορία του για τη γαλλική πρόταση, λέγοντας πως θα «χρειαστούν μερικά χρόνια για να δαπανήσουμε τα 750 δισεκατομμυρία ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που ήδη έχουμε».
«Τα επόμενα βήματα θα έρθουν μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (26/9/2021) και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές (22/4/2022)», δήλωσε ο Altmaier.
Ο Altmaier είπε ότι η συζήτηση για ένα μόνιμο σχέδιο θα ήταν ενδιαφέρουσα από ακαδημαϊκή και οικονομική άποψη.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επικεντρωθούν σε «συγκεκριμένα ζητήματα» όπως βιομηχανικά έργα μεγάλης κλίμακας σε τομείς όπως μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, υδρογόνο ή υγεία, σημείωσε.

H γαλλική πρόταση

Η Γαλλία, σκοπεύει να πιέσει για έναν μόνιμο μηχανισμό κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ για να προωθήσει τις επενδύσεις στην καινοτομία, τις οποίες ορισμένα κράτη – μέλη δεν μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire.
Τα σχόλια προηγήθηκαν συνάντησης μεταξύ των υπουργών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης την Κυριακή (3/7/2021) σε ετήσιο συνέδριο στο Aix-en-Provence, νότια Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2020 προχώρησε στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας που επλήγη από τον Covid.
Η απόφαση αυτή επέτρεψε σε ορισμένες χώρες να δανειστούν κεφάλαια με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα μπορούσαν να είχαν αποκτήσει μόνες τους, γράφει το Bloomberg.

Η πίεση Macron

Έκτοτε, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, του οποίου η προεδρική θητεία λήγει τον Μάιο του 2022, τονίζει πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Ζήτησε πιο δυναμική απάντηση από την Ευρώπη που θα περιλαμβάνει συνομιλίες για τη βελτίωση του μηχανισμού ομολόγων για «ισχυρότερες και ταχύτερες» επενδύσεις.
Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών – μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Γερμανίας, η οποία βαδίζει προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Για να πετύχει τη συμφωνία του 2020 για το κοινό ομόλογο, η Γαλλία δέχθηκε να πρόκειται για έναν προσωρινό μηχανισμό.
Ωστόσο Γάλλοι αξιωματούχοι θεωρούν έναν διαρκή μηχανισμό ως ένα βήμα προς μια βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.
«Για τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ιδίως για την ενεργειακή μετάβαση, προτείνουμε η κοινή έκδοση ομολόγου που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης  να γίνει ένα μόνιμο ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοδότησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire στην εφημερίδα Le Parisien.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης