Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ): Απαραίτητη η προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό

Schnabel (ΕΚΤ): Απαραίτητη η προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό
«Αυξανόμενες ενδείξεις» πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν τελικά να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ΕΚΤ να είναι μόλις κάτω του 2%

Απαραίτητο και αναλογικό ο πληθωρισμός να ξεπεράσει προσωρινά το όριο, που έχει τεθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει, τόνισε η Isabel Schnabel, υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής δήλωσε ότι βλέπει «αυξανόμενες ενδείξεις» πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν τελικά να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ΕΚΤ να είναι μόλις κάτω του 2%,.
Τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται συνεχής νομισματική και δημοσιονομική ώθηση για να διασφαλιστεί ότι θα συμβεί.
«Τα χρόνια επανειλημμένης υπερβολικής πρόβλεψης της μελλοντικής πορείας του πληθωρισμού απαιτούν οι υψηλότερες προοπτικές πληθωρισμού να αντικατοπτρίζονται στην πραγματική υποκείμενη δυναμική του», σημείωσε.
Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερα από τον στόχο μας για μία προσωρινή περίοδο, αυτή είναι μία αναλογική απαίτηση για τον καθορισμό των συνθηκών αποφυγής του χαμηλού πληθωρισμού.
Τα σχόλια της Γερμανίδας αξιωματούχου έρχονται καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια ειδική συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα με στόχο να συζητήσει την αλλαγή της στρατηγικής για τη σταθερότητα των τιμών, αναφέρει το Bloomberg.

Knot: Μην υποτιμούμε τον κίνδυνο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να υποτιμά την πιθανότητα ανόδου του πληθωρισμού προειδοποιεί ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Klaas Knot, προτείνοντας τη λήξη των πακέτων τόνωσης τον Μάρτιο του 2022.
Ενώ η ΕΚΤ προβλέπει ότι τα τρέχοντα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού είναι προσωρινά - λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και της έλλειψης προσφοράς καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά - ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό.
«Δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε την ικανότητά μας να προσδιορίζουμε εκ των προτέρων τι είναι ο προσωρινός πληθωρισμός και τι όχι», είπε σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα NRC.
«Υπάρχουν και άλλα σενάρια που είναι πιθανά περά από την σταθερά του συνεχώς χαμηλού πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός δεν είναι νεκρός», σημείωσε ο Knot.

Η πυροσβεστική να επιστρέψει στη βάση της

Η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει το μέλλον του προγράμματος αγοράς πανδημικών ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ μετά το καλοκαίρι.
Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανησυχούν ότι για το ενδεχόμενο η νομισματική στήριξη να αποσυρθεί σύντομα.
Ο Knot τόνισε πως έχει αμφιβολίες σχετικά με τη «ακτιβίστικη» χρήση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας ως εργαλείου πολιτικής και εκφράζει τακτικά αυτή την άποψη.
«Είναι καλό που ενεργήσαμε γρήγορα σε αυτήν την κρίση», σημείωσε.
«Αλλά μόλις η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο, η πυροσβεστική πρέπει να επιστρέφει στη βάση της», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ολλανδός τραπεζίτης δήλωσε πως δεν υποστήριζε τα αρνητικά επιτόκια το 2014, εάν γνώριζε πόσο καιρό θα διαρκούσαν
Ο Knot στάθηκε στην αύξηση των τιμών των κατοικιών ως ένδειξη αντιληπτών πιέσεων στις τιμές και ζήτησε αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού στην Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης