Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Η λειτουργία, τα κενά και οι «γκρίζες ζώνες» του συστήματος

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Η λειτουργία, τα κενά και οι «γκρίζες ζώνες» του συστήματος
Πώς λειτουργεί το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ - Ενστάσεις και ανησυχίες για τη λειτουργικότητά του
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Πέμπτη (1/7/2021) το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid - ένα διαβατήριο εμβολιασμού – που προορίζεται για την ομαλή διέλευση των συνόρων μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ.
Ονομάζεται ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ και περιλαμβάνει πληροφορίες, όπως εάν ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid, έχει υποβληθεί σε test και είναι αρνητικό ή έχει αντισώματα λόγω νόσησης.
Έχει τη μορφή ενός κωδικού QR που μπορεί να εμφανίζεται σε μια ηλεκτρονική συσκευή, όπως ένα smartphone ή να εκτυπωθεί.
Σύμφωνα με την Commission, τα 21 κράτη – μέλη της ΕΕ είχαν ήδη αρχίσει να εκδίδουν τα πιστοποιητικά αυτά πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουλίου, ενώ πέντε χώρες αναμένεται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα  άμεσα.
«Τον Μάρτιο, υποσχεθήκαμε να έχουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για τη διευκόλυνση των ελεύθερων και ασφαλών ταξιδιών εντός της ΕΕ έως τις καλοκαιρινές διακοπές», τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Commission , Ursula Von Der Leyen.
«Τώρα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ λειτουργεί», πρόσθεσε.

Φρένο έκτακτης ανάγκης

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εξακολουθούν να μπορούν να επιβάλλουν ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» και να θέτουν σε ισχύ εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς για εμβολιασμένους και άτομα, που έχουν αναρρώσει, εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά, για παράδειγμα, απαγορεύοντας στους ταξιδιώτες να μεταβαίνουν σε μία περιοχή που εμφανίζει αύξηση εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλαγμένων κρουσμάτων.
«Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη - μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή επιπρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους ψηφιακού πιστοποιητικού  Covid της ΕΕ, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», αναφέρει η Commission.
Πλήρως εμβολιασμένα άτομα με ψηφιακό πιστοποιητικό θα πρέπει να εξαιρούνται από test που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα 14 ημερών μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης εγκεκριμένου από την ΕΕ εμβολίου.
Η ίδια εξαίρεση θα πρέπει να ισχύει για άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως που ανέκαμψαν και έλαβαν μία δόση του εμβολίου.
Τα κράτη - μέλη έχουν επίσης την επιλογή να άρουν ελέγχους που σχετίζονται με ταξίδια ή περιορισμούς για άτομα που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις.
Άτομα που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη Covid και διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από tests που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα κατά τις πρώτες 180 ημέρες μετά από θετικό τεστ PCR.
Εκείνοι με αρνητικό test θα πρέπει να εξαιρούνται από καραντίνα, εκτός εάν προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από τον ιό και χαρακτηρίζονται ως «βαθύ κόκκινο» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Πάντως ενώ αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν δοκιμάσει το νέο σύστημα πριν από την 1η Ιουλίου, δεν είναι σαφές εάν οι αρχές κάθε χώρας διαθέτουν τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες.

Οι ανησυχίες

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες είχαν εκφράσει ζωηρές ανησυχίες για τη λειτουργικότητα του συστήματος, προειδοποιώντας για ατελείωτες ουρές στα αεροδρόμια.
«Η επαλήθευση του πιστοποιητικού θα υπονομεύσει τα θερινά ταξίδια για τους επιβάτες της ΕΕ», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες.
«Καθώς η κυκλοφορία των επιβατών αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός», τόνισαν στη δήλωσή τους, όπως γράφουν οι Epoch Times.
Καλούν δε τα κράτη – μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όχι σε διακρίσεις σε βάρος πολιτών

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων αποφαίνεται πως η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγεί σε διακρίσεις κατά των πολιτών και στην παραβίαση αρχών του κράτους δικαίου.
«Η χρήση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις εις βάρος φυσικών προσώπων και πρέπει να συνάδει πλήρως με τις θεμελιώδεις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της αποτελεσματικότητας.
Δεδομένης της φύσης των μέτρων που διατυπώνονται στην πρόταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων θεωρεί ότι η εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο», σημειώνει χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης