Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε πτώση οι τιμές των ομολόγων καθώς η ΕΚΤ διατηρεί τις αγορές των ομολόγων

Ευρωζώνη: Σε πτώση οι τιμές των ομολόγων καθώς η ΕΚΤ διατηρεί τις αγορές των ομολόγων
Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν πτόησαν τους επενδυτές – Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της Ε.Ε. υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά, στο -0,001%
Σχετικά Άρθρα

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τους επενδυτές από την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματος, εν μέσω ανησυχιών για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, αλλά και με γνώμονα ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την υποστηρικτική πολιτική της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.

Αποδόσεις

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών, που περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στη διάρκεια της εβδομάδας, γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση από πέρυσι το Δεκέμβριο.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο -0,20%, στο χαμηλότερο επίπεδο απο τα μέσα Ιουνίου.
Αντίστοιχα και στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια έτους, της τάξης των 15 μονάδων βάσης, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αναιμική.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,79% με πτώση 2,5 μονάδων βάσης, αφού όμως προς στιγμή έφθασε έως το 0,76%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Ελλάδα

Στο 0,79% υποχώρησε και η απόδοση της ελληνικής 10ετίας από το 0,82% της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 0,01% από 0,04%.
Την ίδια στιγμή η απόδοση του νέου 10ετούς ομολογου της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά, στο -0,001% για να επιστρέψει όμως στο κλείσιμο στο 0,01%.
Στοιχεία της Tradeweb έδειξαν ότι το 61% από τα ομόλογα του ευρώ αξίας 9 τρισ. ευρώ που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην πλατφόρμα της είχαν απόδοση κάτω απο το μηδέν στα τέλη Ιουνίου.

Υποχώρηση

«Οι αποδόσεις συνεχίζουν να υποχωρούν σε ολόκληρη την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Antoine Bouvet, επικαλούμενος μία σειρά από λόγους, όπως η υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ, η ανησυχία για μεταλλάξεις του ιού, καθώς και η πιθανότητα πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από την Κίνα.
Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Allianz Global Investors, η σημερινή σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί και απέχει ακόμη αρκετά από την πλήρη ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης