Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφορία στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι δείκτες

Ευφορία στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι δείκτες

Wall Street : Προς νέα ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq με ώθηση από τα στοιχεία για την απασχόληση

Σχετικά Άρθρα

Με ιστορικά υψηλά υποδέχθηκε σήμερα 2/7 η Wall Street τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν νέα ρεκόρ.
.Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Ιούνιο καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους και τις υπηρεσίες τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε άλλες 850.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα μετά από 583.000 τον Μάιο.
Ο δείκτης ανεργίας ωστόσο ενισχύθηκε στο 5,9% από 5,8% τον Μάιο καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Μάιο.
Σε ετήσια βάση οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,6% από 1,9% τον Μάιο.
Η Fed έχει δείξει ότι δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής, παρά το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού, καθώς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.
Στα υπόλοιπα μάκρο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 72,1 δισ. δολ. τον Μάιο από 69,1 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,44% κλείνοντας στις 34.786,35 και ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό της 7ης Μαΐου, στην εβδομάδα ο Dow κατέγραψε κέρδη 1,1%.
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 4.352,34 μονάδες, σημειώνοντας το 7ο διαδοχικό ρεκόρ του και το 36ο για το 2021, ενώ σε εβδομαδιαία βάση είχε κέρδη 1,7%.
Ρεκόρ σημείωσε και ο Nasdaq αφού κατέγραψε άνοδο +0,81% στις 14.639,33 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2% στην εβδομάδα.

Covid: Φόβοι για νέα έξαρση στις ΗΠΑ, στο έλεος η Αφρική – Αποτελεσματικό το εμβόλιο J&J κατά της παράλλαξης Δέλτα

Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων διατυπώνονται στις ΗΠΑ λόγω της διασποράς της παράλλαξης Δέλτα αλλά και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών σε αρκετές Πολιτείες, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τις προειδοποιήσεις στην Ευρώπη ότι είναι αναπόφευκτο ένα κύμα μολύνσεων, απευθύνει δραματική έκκληση για την κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική, όπου καταγράφεται μια αύξηση μολύνσεων που δεν έχει προηγούμενο.
Και ενώ η σύγχυση σχετικά με τα εμβόλια διατηρείται – είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία συστήνει σε όσους έκαναν την α’ δόση του AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη δόση με κάποιο από τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) – η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως και το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της παράλλαξης Δέλτα.
Πλέον και τα τέσσερα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι αποτελεσματικά κατά της παράλλαξης Δέλτα, τη στιγμή πάντως που ανησυχία προκαλεί μια νέα παράλλαξη, γνωστή ως Λάμδα που έχει εντοπιστεί στη Λατινική Αμερική και που ξεχωρίζει για τις ασυνήθιστες μεταλλάξεις που φέρει.

Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές

Μικρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρά κέρδη για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,26% στις 456,81 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να σκαρφαλώνει κατά 1,6% και να ηγείται των κέρδη, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,2%.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 15.650,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε οριακές απώλειες 0,01% στις 6.552,86 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,03% στις 7.123,27 μονάδες.
Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τα μέτρα (έκτακτης στήριξης) τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνουμε ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει περάσει.
Αν και η ανάκαμψη αρχίζει τώρα να εκδηλώνεται, παραμένει εύθραυστη», σημείωσε η Lagarde σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Provence.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως σε δύο αποτελέσματα βάσης.
Το πρώτο αφορά τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να αυξηθούν στη συνέχεια και να φθάσουν τώρα τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Το δεύτερο αφορά τη Γερμανία, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι είχαν μειωθεί πέρυσι για να στηριχθεί η ανάκαμψη, επανήλθαν από την 1η Ιανουαρίου φέτος στα προηγούμενα επίπεδά τους.
Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα βάσης δεν θα έχουν διάρκεια.
Για το καλάθι αγαθών, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τιμές τους έχουν αυξηθεί ελαφρά τα τελευταία τρία τρίμηνα.
«Παρακολουθούμε, επίσης, στενά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, επειδή οι αυξήσεις στις τιμές οδηγούν σε υψηλότερες μισθολογικές διεκδικήσεις», που με τη σειρά τους έχουν δευτερογενή αποτελέσματα, δήλωσε.
«Θα επανέλθουμε σε χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, όπως δείχνουν οι προβλέψεις μας», σημείωσε η Lagarde.
Για φέτος, είπε, προβλέπεται πληθωρισμός περίπου 2%, ο οποίος θα μειωθεί στο 1,5% το 2022 και στο 1,4% το 2023.
Στο στόχαστρο του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) μπαίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο, με τον πρόεδρο του SSM Andrea Enria να προειδοποιεί ότι θα μπει φρένο στις εν λόγω πρακτικές.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ελέγξει τράπεζες που αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο ρίσκο μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως τα μοχλευμένα δάνεια και τα παράγωγα», προειδοποίησε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ.
O Enria εκτίμησε ότι τα χειρότερα της πανδημίας του κορωνοϊού πέρασαν, προειδοποίησε ωστόσο για ενδεχόμενη ραγδαία διόρθωση στις τιμές των assets, εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Deutsche Telekom ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της στην Ολλανδία, T-Mobile Netherlands, η οποία θα μπορούσε να αποτιμηθεί στα 4,5 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος έχει στείλει πληροφορίες για τις δραστηριότητες του σε πιθανούς ενδιαφερόμενους, ανέφεραν οι πηγές.
Η εταιρεία έχει ζητήσει οι προσφορές του πρώτου γύρου να κατατεθούν αυτόν τον μήνα, ανέφερε μία εκ των πηγών.
Η πώληση προσελκύει προκαταρκτικό ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές όπως τις Apax Partners, Apollo Global Management, BC Partners, Providence Equity Partners, Warburgg Pincus, αναφέρουν οι πηγές.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι κανένας από τους ενδιαφερόμενους θα αποφασίσει να καταθέσει προσφορά.
Η Credit Suisse καταβάλλει επιπλέον 750 εκατ. δολάρια στους επενδυτές σε προϊόντα της Greensill, όπως ανακοίνωσε ο βραχίονας διαχειρισης assets της ελβετικκής τράπεζας.
Έχει ανακτήσει περί τα 6,1 από τα 10 δισ. δολάρια σε κεφάλαια που υποστηρίζονται από την Greensill capital, όπως ανακοίνωσε σήμερα, σε μια μικρή αύξηση έναντι των 5,9 δισ. δολαρίων.
Η κατάρρευση των εν λόγω funds τον Μάρτιο ξεκίνησε μιαα ταραχώδη περίοδο για την τράπεζα, που κορυφώθηκε με ζημιές-ρεκόρ οι οποιες σχετιζόταν με το Archegos, σε μιαα σειρά διώξεων στελεχών και μιας αναδιάρθρωσης, καθώς η διοίκηση προσπαθεί να διατηρήσει την τράπεζα άθικτη.
Οι νέες πληρωμές, οι οποίες προγραμματίζονται για την εβδομάδα από την 5η Ιουλίου, θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε σε επενδυτές κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης, στα 5,6 δισ. δολάρια.

Πτώση στην Κίνα

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις αγορές της Κίνας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Κίνας Xi Jinping κατά τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
«Ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στις ξένες δυνάμεις «να τον εκφοβίσουν ή να τον υποτάξουν.
Όποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζοι», είπε ο Xi μπροστά σε 70.000 υποστηρικτές του ΚΚΚ.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.935 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,3%, στις 28.783 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,8 % στις 28.310 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε οριακές μεταβολές στις 3.518 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε οριακή μεταβολή 0,1% στις 52.361 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης