Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πώς οι τράπεζες ποντάρουν στην έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών μετά την πανδημίας

Ισπανία: Πώς οι τράπεζες ποντάρουν στην έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών μετά την πανδημίας
Τα καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών της Ισπανίας
Σχετικά Άρθρα

Καθώς τα περιθώρια της κερδοφορίας των ισπανικών τραπεζών καταβαραθρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα στοιχηματίζει τώρα για την κατακόρυφη άνοδο των κερδών στη άνοδο όσον αφορά τις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων - ενθαρρύνοντας τους πελάτες του να δαπανήσουν σημαντικά ποσά σε αυτοκίνητα, διακοπές και βελρτιώσεις της κατοικίας τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 2 Ιουλίου.

Περιθώρια κέρδους

Η καταναλωτική πίστη εκπροσωπεί κατά μέσο όρο μόλις το 7% στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αν και οι επιδόσεις όσν αφορά τα κέρδη σε αυτό το πεδίο είναι γενικά αρκετές φορές υψηλότερες από τα ενυπόθηκα δάνεια.
Η καταναλωτική πίστη κατέγραψε απότομη πτώση λόγω της πανδημίας και, με αυξημένο τον κίνδυνο αθέτησης των δανείων που έχουν ληφθεί πριν από την εξάλειψη της πανδημίας, αρκετοί στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρα προειδοποιούσαν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ωθήσουν εκατομμύρια Ισπανούς να αναλάβουν περισσότερα χρέη.

Χαμηλά επιτόκια

Όμως, καθώς παλεύουν να αντλήσουν κερδοφορία σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, πολλές τράπεζες θεωρούν ότι η καταναλωτική πίστη μπορεί να αναδειχθεί σε πεδίο σημαντικής ανάπτυξης.
Η Caixabank, η μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα από την άποψη των περιουσιακών στοιχείων, άρχισε να προσφέρει συνολικά έξι εκατομμύρια από τους πελάτες της με τη μορφή προ-εγκεκριμένης πίστωσης τον Μάιο και η Santander κάνει παρόμοιες προσφορές συνολικές αξίας 90 δισεκατομμυρίων ευρώ (106 δισεκατομμύρια δολάρια).

Κερδοφορία

Το πρόγραμμα «MyDreams της Caixabank αφορά αγορές ηλεκτρονικών, οικιακών συσκευών ή έργων ανακαίνισης και προσφέρεται με επιτόκιο έως και 11,5%.
Η τράπεζα αναμένει ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κερδοφορίας της το 2021.
«Εάν η κατανάλωση επανενεργοποιηθεί, η καταναλωτική πίστη θα είναι επίσης και αυτό μπορεί να είναι πηγή βελτιωμένης κερδοφορίας», δήλωσε ο Eduardo Areilza, ανώτερος διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal.

Αγορά ΙΧ

Το τράπεζα BBVA εν τω μεταξύ, αναμένει μια «αναγκαστική συσσώρευση των αποταμιεύσεων» λόγω της πανδημίας, των πόρων της ΕΕ και προόδου με εμβολιασμούς που θα κατευθύνουν στην αγορά αυτοκινήτων κατά 8% το 2021 και κατά 24% το 2022 και, για το σκοπό αυτό, προσφέρει 8 ετή δάνεια έως και 75.000 ευρώ και επιτόκιο 6,9% στην ιστοσελίδα του.
Συγκριτικά, οι μέσες αποδόσεις ενυπόθηκων δανείων είναι περίπου 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας.

Η στροφή

Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους εμπορικής τράπεζας τις οποίες επικαλείται το στο Reuters ότι αρχίζει σταδιακά να βελιώνεται η κατάσταση και να προοδεύει η οικονομική ανάκαμψη και «σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα θα δραστηριοποιούμαστε στα καταναλωτικά δάνεια».
Στη μεσαίου μεγέθους τράπαζα Liberbank ο νέος καταναλωτικός δανεισμός αυξήθηκε 7,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, πλησιάζοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Τον Μάρτιο αυξήθηκε 25% στη Santander και 19% στη Sabadell σε μηνιαία βάση .

Δείκτης ROE

Η Jefferies αναμένει ότι η αύξηση θα αυξήσει την κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών, η οποία το 2020 βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος.
Ο δείκτης ROE μειώθηκε στο -3,6% το τέταρτο τρίμηνο, κάτω από το μέσο όρο του 1,9%  για τις τράπεζες της  ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Ένα λιγότερο σταθερό πιστωτικό περιβάλλον ήταν ένας παράγοντας αυτής της πτώσης, με τις προβλέψεις επισφαλών δανείων των ισπανικών τραπεζών να ανέρχονται σε 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 συνολικά.

Προβλέψεις

Στα τέλη Απριλίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας προέτρεψε τους δανειστές να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους όσον αφορά την κεφαλαιακή ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση των επισφαλών δανείων.
Στην καταναλωτική πίστη. το επιτόκιο των δανείων διαμορφώθηκε στο 5,52% το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 5,13% το τέταρτο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης