Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Φόβοι για νέα έξαρση στις ΗΠΑ – Αποτελεσματικό το εμβόλιο J&J κατά της παράλλαξης Δέλτα

Covid: Φόβοι για νέα έξαρση στις ΗΠΑ – Αποτελεσματικό το εμβόλιο J&J κατά της παράλλαξης Δέλτα
Ανησυχία για τη νέα παράλλαξη Λάμδα που ξεχωρίζει για τις ασυνήθιστες μεταλλάξεις της
Σχετικά Άρθρα

Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων διατυπώνονται στις ΗΠΑ λόγω της διασποράς της παράλλαξης Δέλτα αλλά και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών σε αρκετές Πολιτείες, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε πως και το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της παράλλαξης Δέλτα.
Πλέον και τα τέσσερα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι αποτελεσματικά κατά της παράλλαξης Δέλτα, τη στιγμή πάντως που ανησυχία προκαλεί μια νέα παράλλαξη, γνωστή ως Λάμδα που έχει εντοπιστεί στη Λατινική Αμερική και που ξεχωρίζει για τις ασυνήθιστες μεταλλάξεις που φέρει.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 182.867.501 και οι νεκροί 3.959.094
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.688.060 κρούσματα και 605.258 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.458.251 και τρίτη σε νεκρούς με 400.312
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 520.095 και τρίτη σε κρούσματα με 18.662.304
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.842.612
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.495.513 και έκτη η Τουρκία με 5.435.831
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.871.735 και όγδοη η Αργεντινή με 4.491.551
• Ένατη η Κολομβία με 4.269.297 και δέκατη η Ιταλία με 4.261.582
φδσαφδσασφδα_1.JPG
Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και κατά της παράλλαξης Δέλτα

Ισχυρή προστασία και κατά της παράλλαξης Δέλτα προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά όλων των παραλλάξεων του ιού.
Βάσει των νέων στοιχείων, η διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολιασμένων διαρκεί τουλάχιστον για οκτώ μήνες και το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85%.
Οι εμβολιασμένοι παράγουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των παραλλαγών του ιού, μεταξύ των οποίων και της Δέλτα.

Περιττή ενισχυτική δόση

Συνεπώς μια ενισχυτική δόση φαίνεται περιττή, τουλάχιστον προς το παρόν.
Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητα του έναντι της Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής Βήτα, κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.
Η εταιρεία ανέφερε ότι τα αντισώματα που παράγει το εμβόλιο της, αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Καλύτερη από ότι αναμενόταν η κάλυψη των παραλλαγών του ιού

«Η κάλυψη των παραλλαγών από το εμβόλιο είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν.
Εξαπλωνόταν πολλή παραπληροφόρηση, γι' αυτό αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες αμέσως», ανέφερε ο δρ Dan Barouch, ιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.
Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο το εν λόγω μονοδοσικό εμβόλιο προσφέρει ισχυρή προστασία από την παράλλαξη Δέλτα, η οποία είναι η πλέον μεταδοτική από όλες τις υπόλοιπες παραλλάξεις.
Τα νέα στοιχεία από την εταιρεία - που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά - φαίνονται καθησυχαστικά και καθιστούν μη αναγκαία μια δεύτερη ενισχυτική δόση.

Νέα ανησυχία από την παράλλαξη Λάμδα – Φέρει ασυνήθιστες μεταλλάξεις

Νέα ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η παράλλαξη Λάμδα, η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της στη Λατινική Αμερική.
Πρόκειται για μια παράλλαξη που προβληματίζει τους επιστήμονες εξαιτίας των κάπως «ασυνήθιστων» μεταλλάξεων που αυτή περιλαμβάνει.
Η Λάμδα, προηγουμένως γνωστή ως C.37, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Περού το Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη).
Η παραλλαγή πλέον αποτελεί περίπου το 82% των νέων κρουσμάτων στο Περού, από 50% το Μάρτιο και μόλις 0,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Στη γειτονική Χιλή η Λάμδα αποτελεί πια σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιστατικών λοίμωξης Covid-19, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μια παράλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη
Το Περού έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο θνητότητα λόγω Covid-19, όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακόμη κατά πόσο οι μεταλλάξεις της Λάμδα την καθιστούν όντως πολύ πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα.
Η Λάμδα είναι η έβδομη παράλλαξη που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του ΠΟΥ.
Θεωρείται μικρότερη πηγή ανησυχίας σε σχέση με τις τέσσερις βασικές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα (που αντίστοιχα ανιχνεύθηκαν αρχικά σε Βρετανία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Ινδία), αλλά παρατηρείται με προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί.
6464563343453453534444.JPG
Ιταλία: Στο 22,7% των κρουσμάτων κορωνοϊού ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας και του υπουργείου Yγείας της Ρώμης, στις 22 Ιουνίου, η παραλλαγή Δέλτα ανιχνεύθηκε στο 22,7% των μολύνσεων κορωνοϊού.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίσθηκε στα δυο τρίτα των περιφερειών της χώρας.
"Η αύξηση των περιστατικών με παραλλαγή Δέλτα είναι αναμενόμενη και πρέπει να την παρακολουθήσουμε με προσοχή", δήλωσε ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.
"Βασικής σημασίας είναι η ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών και η όσο γίνεται γρηγορότερη ολοκλήρωση όλης της εκστρατείας εμβολιασμού", πρόσθεσε.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καταγράφηκαν στην Ιταλία 794 περιστατικά covid-19 και 28 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε σύνολο 199.238 διαγνωστικών τεστ, το 0,4% προέκυψε θετικό. Έως τώρα, το 31,6% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί με δυο δόσεις των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού και το 56,8% με μια μόνο δόση.

Ισπανία: Νέα άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 12.563 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 28 θανάτους, απολογισμός υψηλότερος από τις 12.345 μολύνσεις και τους 8 θανάτους μία ημέρα πριν, την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν την ανοδική πορεία, λόγω κυρίως της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν πως οι ημερήσιες αυξήσεις αυτήν την εβδομάδα κυμαίνονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Απριλίου.
Ο δείκτης νοσηρότητας των τελευταίων 14 ημερών αυξήθηκε σε 153 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους από 134 χθες.
Με τη σημερινή καταμέτρηση, το σύνολο των μολύνσεων Covid-19 στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε 3.833.868, ενώ το σύνολο των θανάτων από τη νόσο σε 80.911.

Γαλλία: Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί πλέον στο ένα τρίτο των κρουσμάτων της Covid-19

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού αντιστοιχεί τώρα περίπου στο ένα τρίτο των κρουσμάτων της Covid-19 στη Γαλλία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Olivier Veran.
Η τελευταία εκτίμηση του Veran για το ιδιαιτέρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, που αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία, έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμησή του, στις 29 Ιουνίου, όταν είπε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος αντιστοιχούσε περίπου στο 20% των κρουσμάτων στη χώρα.
«Υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος η επιδημία να έχει και πάλι έξαρση αυτό το καλοκαίρι στη Γαλλία», είπε ο Veran κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο Υγείας στη Γαλλία, ενώ κάλεσε τους Γάλλους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.
543433345353535353.JPG 

ΗΠΑ: Φόβοι για νέες εξάρσεις της επιδημίας

Ανησυχία για νέες εξάρσεις της επιδημίας λόγω της επικράτησης της παράλλαξης Δέλτα αλλά και λόγω του χαμηλού αριθμού εμβολιασμένων σε διάφορες Πολιτείες διατυπώνουν Αμερικάνοι επιστήμονες.
Αν και χάρη στους εμβολιασμούς, τα ημερήσια κρούσματα έχουν μειωθεί από τα 250.000 που αναφέρονταν τον περασμένο Ιανουάριο, στα 11.000 στα μέσα Ιουνίου, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό των μολύνσεων κυρίως στις Μεσοδυτικές και Νοτιοανατολικές Πολιτείες όπου οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί και η παράλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της covid, Jeffrey Zients υποστήριξε ότι είναι έτοιμες να παρέμβουν ομάδες «αντιμετώπισης της έξαρσης» προκειμένου να εντείνουν τα τεστ αλλά και τη θεραπευτική αγωγή σε περιοχές που βιώνουν έξαρση κρουσμάτων.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 180 εκατομμύρια Αμερικάνοι και περισσότερο από το 66% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αν και εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 κομητείες εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 30%.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι ανεμβολίαστοι, είναι περιοχές που είναι ευάλωτες» υποστήριξε η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky.
Οι Πολιτείες της Νεβάδα και του Μισούρι είναι από τις περιοχές που εμφανίζουν τους υψηλότερους αριθμούς νέων κρουσμάτων. 

Ινδία: Πάνω από 400.000 οι νεκροί λόγω covid – Σε ύφεση το β’ κύμα 

Τους 400.000 νεκρούς ξεπέρασε η Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή πάντως που το δεύτερο και ιδιαίτερα θανατηφόρο κύμα είναι σε ύφεση.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επήλθαν 853 θάνατοι ασθενών με την COVID-19.
Οι θάνατοι έφθασαν έτσι τους 400.312, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ (πάνω από 604.000 νεκροί) και της Βραζιλίας (πάνω από 520.000).
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 46.617 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός οριακά μειωμένος σε σχέση με την προηγουμένη.
Συνολικά, η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 30,5 εκατομμύρια μολύνσεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης