Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Γερμανία - Γαλλία για συμφωνία ΟΟΣΑ: Η σημαντικότερη συμφωνία για τη φορολόγηση εδώ και έναν αιώνα

ΗΠΑ - Γερμανία - Γαλλία για συμφωνία ΟΟΣΑ: Η σημαντικότερη συμφωνία για τη φορολόγηση εδώ και έναν αιώνα

Διθυραμβικές δηλώσεις από την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Janet Yellen και τον Γερμανό και Γαλλο ομόλογό της Olaf Scholz και Bruno Le Maire

Σχετικά Άρθρα
Επιτυχή έκβαση φαίνεται να έχει η πρωτοβουλία της Αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Joe Biden για την αναμόρφωση του καθεστώτος της φορολόγησης των κερδών από τη διεθνή δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ από την έδρα ου στο Παρίσι και σύμφωνα με την οποία 130 χώρες έχουν υπογράψει το εν λόγω σχέδιο.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση, η οποία συμπεριλαμβάνει και μια συμφωνία σχετικά με τη φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου, όπως η Google, η Facebook και η Amazon

«Ιστορική ημέρα»

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε πως η συμφωνία σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα για την οικονομική διπλωματία», ενώ τόνισε πως αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικότερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Εδώ και δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποτελέσει μέρος ενός αυτοκαταστροφικού διεθνούς ανταγωνισμού όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, μειώνοντας τους εταιρικούς μας φόρους και βλέποντας απλώς τις άλλες χώρες να απαντούν πράττοντας το ίδιο.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας διεθνής αγώνας με κατεύθυνση προς τα κάτω», ανέφερε η ίδια στο Twitter.
«Η σημερινή συμφωνία 130 χωρών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι:
Αυτή η καθοδική πορεία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να τελειώσει», σύμφωνα με την ίδια.

«Θα αλλάξουν τα πάντα»

Γερμανός ομόλογός της Olaf Scholz, σχολίασε ότι πρόκειται για «ένα κολοσσιαίο βήμα προς τη δικαιότερη φορολόγηση» που «θα αλλάξει τα πάντα».
Όπως υποστήριξε, η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να διασφαλίσουν ότι θα έχουν περισσότερους πόρους για να καλύψουν τις «σημαντικές προτεραιότητες», όπως είναι οι υποδομές και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Scholz, οι 130 χώρες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon.
Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (η ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου 2021.

«Η συμφωνία του αιώνα»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire επισήμανε σχετικά ότι αυτή η «λύση των δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που εγείρονται από την ψηφιοποίηση της οικονομίας, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, είναι «η σημαντικότερη διεθνής φορολογική συμφωνία που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν αιώνα».

Δημοσιονομικά έσοδα

«Αυτό το σχέδιο των δύο πυλώνων θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τις χώρες που θα πρέπει να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδά τους για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς και τα δημόσια οικονομικά τους, επενδύοντας ταυτόχρονα στις αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, τις υποδομές και τα μέτρα που απαιτούνται ώστε η ανάκαμψη μετά την Covid-19 να είναι ισχυρή και βιώσιμη», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του.

Χρονοδιαγράμματα

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν διορία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο ώστε «να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» και να προετοιμάσουν ένα σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας μέχρι το 2023.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προτού ο ελάχιστος εταιρικός φόρος γίνει πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κάθε μία από τις προαναφερθείσες 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να μετατρέψουν την έγκρισή του μέσω του σημερινού πεντασέλιδου σχεδίου σε μια λεπτομερή νομοθεσία που θα αναδιαμορφώσει τον φορολογικό τους κώδικα.
Η ανακοίνωση του OECD ανέφερε ότι η αμφίδρομη αυτή συμφωνία θα οδηγήσει σε ανακατανομή του δικαιώματος φορολόγησης ύψος 100 δισ. δολαρίων στα κέρδη των ψηφιακών εταιρειών από τις χώρες προέλευσής τους, σε χώρες στις οποίες έχουν κέρδος χωρίς να έχουν φυσική παρουσία εκεί.

Δίκαιη φορολόγηση

Η συμφωνία ορίζει επίσης έναν ελάχιστο φόρο εταιρικών κερδών «τουλάχιστον 15%», ο οποίος αναμένεται να συγκεντρώσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον OECD.
«Το ιστορικό αυτό πακέτο θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν τους φόρους τους παντού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του OECD Mathias Cormann.
«Αυτό το πακέτο δεν εξαλείφει τον φορολογικό ανταγωνισμό, κι ούτε θα έπρεπε, αλλά θέτει πολύπλευρους και συμπεφωνημένους περιορισμούς σε αυτόν.
Λαμβάνει επίσης υπόψη τα διάφορα υπάρχοντα συμφέροντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως εκείνα των μικρών οικονομιών και των αναπτυσσόμενων πεδίων δικαιοδοσίας.
Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία μεταξύ όλων των Μελών του Συμπεριληπτικού Πλαισίου όπως προγραμματίζεται να γίνει αργότερα φέτος», πρόσθεσε ο Cormann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης