Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία 130 κρατών για παγκόσμιο συντελεστή φορολόγησης 15% και «ψηφιακό φόρο»

ΟΟΣΑ: Ιστορική συμφωνία 130 κρατών για παγκόσμιο συντελεστή φορολόγησης 15% και «ψηφιακό φόρο»
Ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή του νέου καθεσετώτος διεθνούς φορολόγησης από το 2023, εάν συμφωνηθεί το πλασίο του ΟΟΣΑ από τη σύνοδο των G7 την επόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια κοινότητα πραγματοποίησε ένα ιστορικό βήμα προς την υιοθέτηση σαρωτικών αλλαγών όσον αφορά το καθεστώς φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, 130 χώρες και κρατικές οντότητες ενέκριναν στην επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη καθώς και την αποδοχή κανόνων για τη μεταφορά των κερδών από διεθνείς δραστηριότητες για εταιρείες όπως το Facebook και η Google της Alphabet, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021.
Ύστερα από χρόνια διαβουλεύσεων που καρκινοβατούσαν, η συμφωνία που πραγματοποιήθηκες εντός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέχει τη δυνατότητα στη ομάδα των G20 να υπογράψουν κατ 'αρχήν μια συμφωνία στη σύνοδο των υποργών οικονομικών στη Βενετία την επόμενη εβδομάδα.

Από το 2023;

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εφαρμογή, μόλις από το 2023 των νέων κανόνων που θα περιορίζουν τη φοροδιαφυγή αναγκάζοντας τις πολυεθνικές εταιρείες να υποβλήθουν σε φορολόγηση με έναν συντελεστή «τουλάχιστον 15%» και οι μικρότερες χώρες που τις φιλοηξνούν να απασπούν περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Μια «μικρή ομάδα» εθνών «δεν έχει ακόμη συναινέσει» στο σχέδιο, δήλωσε ο ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι, σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη (1/7).
Αρκετές σημεντικές χώρες που εξέφραζαν αντιρρήσεις συμφώνησαν στη δήλωση, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Κίνας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες ενδέχεται να αφήσουν περιθώρια για περαιτέρω παραχωρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

 Οι κίνδυνοι

Η ευρεία συναίνεση που επικράτησε την 1 Ιουλίου αποτρέπει ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο, δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένα μικρό «παράθυρο» ευκαιρίας για να εγκριθεί μια παγκόσμια συμφωνία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και άλλα εθνικά κοινοβούλια.
Η επίλυση του ζητήματος κατέστη ολοένα και πιο επείγουσα για την παγκόσμια οικονομία μετά από διαφωνίες σχετικά με τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών και τον καθορισμό ενός ελάχιστου φιορολογικού συντελεστή επί των εταιρικών κερδών.
Το δέλεαρ προς τις κυβερνήσεις των περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον έσοδα βοήθησε επίσης να επιτευχθεί καθώς οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν τεράστια ελείμματα στον προϋπολογισμό τους μετά την πανδημία Covid-19.

Η συμφωνία στους G7

Στο πλαισίου της ομάδας των G7 συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα μια αδρή περιγραφή των δύο πυλώνων επί των οποίων διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ: ένας μηχανισμός για τον καταμερισμό των φορολογικών δικαιωμάτων «τουλάχιστον 20%» επί των λειτουργικών κερδών άνω του 10% των μεγαλύτερων πολυεθνικών (δηλαδή όταν μια εταιρεία πετυχαίνει λειτουργικά κέρδη άνω του 10% σε μία χώρα =το συνολικό ποσό θα φορολογείται με 20%) και έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή επί των καθαρών κερδών τουλάχιστον 15%.
Στο κείμενο συμφωνίας του ΟΟΣΑ υπάρχουν κάποιες αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες το ποσό της φορολογητέας ύλης που θα ανακατανεμηθεί θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% για λειτουργικό περιθώριο κέρδους 10%, αυξάνοντας τα δυνητικά έσοδα για τις μικρότερες οικονομίες.

Παραχωρήσεις

Προσδιορίζει επίσης ότι οι εταιρείες με μεικτά έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (24 δισεκατομμύρια δολάρια) θα υπόκεινται στους νέους κανόνες για το πού θα φορολογούνται.
Σε μια παραχώρηση προς τις μικρότερες οικονομίες, συμφωνήθηκε η επανεξέταση των όρων μετά από επτά χρόνια και να μειωθεί το κατώτατο όριο στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ,.
Οι μικρότερες οικονομίες θα επωφεληθούν επίσης από ένα χαμηλότερο όριο «κατώφλι» για τη φορολόγηση των πολυεθνικών, σύμφωνα με οτ κείμενο της συμφωνλιας στον ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης