Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για τον μεταποιητικό PMI τον Ιούνιο, στις 63,4 μονάδες

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για τον μεταποιητικό PMI τον Ιούνιο, στις 63,4 μονάδες
Ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση (63,1)
Σχετικά Άρθρα
Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.

Συγκεκριμένα, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση (63,1).
Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, Chris Williamson, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών  καθώς η ζήτηση εκτινάχθηκε με την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Ωστόσο, η ταχύτητα και μόνο της πρόσφατης ανόδου στη ζήτηση έχει οδηγήσει σε μια αγορά πωλητών, καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγική δυνατότητα και στις μεταφορές περιορίζουν τη διαθεσιμότητα της τροφοδοσίας των εργοστασίων, κάτι που με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βιομηχανίας με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στην έρευνα», σημείωσε.

pmi78.png

Υψηλά 21 ετών για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Ενισχύθηκε τον Ιούνιο ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, καταγράφοντας την ισχυρότερη επίδοση των τελευταίων 21 ετών
Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI ) έκλεισε στις 58,6 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 58 μονάδων του Μαΐου.
Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, η πρόσφατη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000 και ήταν σε γενικές γραμμές σημαντική.
Η έντονη αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών τον Ιούνιο συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του κύριου δείκτη. Η άνοδος των πωλήσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών, καθώς αναφέρθηκε εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι νέες πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής επηρεάστηκε αρνητικά λόγω των συνεχιζόμενων και επιδεινούμενων αναταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού τον Ιούνιο. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρός και ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης