Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε πτώση οι αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση από τις ΗΠΑ

Ευρωζώνη: Σε πτώση οι αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση από τις ΗΠΑ
Ήπια υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο οποίος διολίσθησε στο 1,9% τον Ιούνιο από 2% το Μάιο, θετικά τα στοιχεία για απασχόληση και πληθωρισμό από Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Σε πτωτική τροχιά κινηθήκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία σκιαγράφησαν μεικτή εικόνα για την Ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές έχουν στραμμένο στο ενδιαφέρον τους στα στοιχεία για την απασχόληση Ιουνίου στις ΗΠΑ και πώς αυτά θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.

Πληθωρισμός – Απασχόληση

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 1,9% τον Ιούνιο από 2% το Μάιο, σε συμφωνία με τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters, εναρμονιζόμενος πλήρως με το στόχο της ΕΚΤ, κοντά αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%.
Αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών θα είναι μάλλον προσωρινή.
Από την άλλη, τα στοιχεία για την απασχόληση στη Γερμανία έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων εκτός της αγοράς εργασίας μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 38.000 άτομα, περισσότερο από τις προβλέψεις.
«Τα στοιχεία εν πρώτοις υποδηλώνουν ότι η γερμανική αγορά εργασίας έχει ήδη αφήσει πίσω της την κρίση της πανδημίας.
Σε μία δεύτερη ματιά όμως, ο υψηλός αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη εδώ, παρότι δεν εμφανίζονται τόσο απειλητικοί», σημειώνουν.

Αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,2%, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε επίσης τρεις μονάδες βάσης, στο 1,44%, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χαλαρώνει τις ανοδικές πιέσεις και στις ομολογιακές αποδόσεις.
Ωστόσο, οι πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη επανήλθαν στο 1,6%, πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 223 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 188 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Στην πενταετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,04%, ενώ στη 10ετία παρέμεινε σταθερή στο 0,82% με το spread στις 107 μονάδες βάσης.

Ιταλικές εκδόσεις

Την καλύτερη επίδοση στην χθεσινή συνεδρίαση παρουσίασαν ωστόσο τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοσή τους να αποκλιμακώνεται πέντε μονάδες βάσης, στο 0,83%, παρά τη νέα προσφορά.
Η Ιταλία εξέδωσε δύο ομόλογα διάρκειας πέντε και 10 ετών, με το κόστος δανεισμού στην πενταετία να αγγίζει κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε συνολικά 9 δισ. ευρώ από τα δύο παραπάνω ομόλογα καθώς και 1,5 δισ. ευρώ από έκδοση τίτλου με λήξη το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης