Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Θα ονομάσω τον διάδοχό μου - Δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμη και εάν βύθιζαμε το βρετανικό αντιτορπιλικό

tags :
Putin: Θα ονομάσω τον διάδοχό μου - Δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμη και εάν βύθιζαμε το βρετανικό αντιτορπιλικό
Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin ανακοίνωσε σήμερα 30/6 στους Ρώσους ότι, όταν θα έρθει ο καιρός, θα ονομάσει τον πιθανό διάδοχο του στο Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin ανακοίνωσε σήμερα 30/6 στους Ρώσους ότι, όταν θα έρθει ο καιρός, θα ονομάσει τον πιθανό διάδοχο του στο Κρεμλίνο, αλλά είπε ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να έχει την έκκριση των ψηφοφόρων, καθώς οι Ρώσοι είναι εκείνοι που «ασκούν το εκλογικό δικαίωμα με άμεση μυστική ψηφοφορία».
«Φυσικά, θα έρθει ο καιρός και νομίζω ότι θα μπορέσω να πω αυτός ή εκείνος κατά την γνώμη μου είναι αντάξιος να ηγηθεί μιας τέτοιας σπουδαίας χώρας, όπως είναι η πατρίδα μας, η Ρωσία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή», στην οποία μία φορά το χρόνο απαντά σε ερωτήσεις πολιτών για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί δική του ευθύνη να δώσει συμβουλές σ' εκείνους που θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα μετά από εκείνον.
Ο ηλικίας 68 ετών Putin βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την αρχή του αιώνα.
Η τρέχουσα εξαετής θητεία του στο Κρεμλίνο λήγει το 2024.
Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία με τροπολογίες που έγιναν στο σύνταγμα της, δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες, ώστε να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας B. Yelcin «δεν του παρέδωσε την εξουσία», αλλά έγινε εκτελών χρέη αρχηγού κράτους, σύμφωνα με τον νόμο, ως πρωθυπουργός που ήταν τότε.
Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με το σύνταγμα, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, προσωρινά χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Δημοκρατίας.
Κι εγώ ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης».

Δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμη κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό

Ακόμη κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό Defendor στη Μ.Θάλασσα πριν από μία εβδομάδα, δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Putin, ερωτηθείς στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής Ευθεία Γραμμή αν ο κόσμος έφθασε στο χείλος ενός τέτοιου πολέμου.
«Ακόμη κι αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι, που τα πράττουν αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από τον πόλεμο αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν θα χαιρόταν με την έναρξη ενός νέου πολέμου, «αν και τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε για τι αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας στο έδαφός μας, για το μέλλον μας».
Αναφερόμενος στο επεισόδιο της 23ης Ιουνίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας, κατά το οποίο ρωσικό σκάφος και αεροπλάνο έριξαν προειδοποιητικά πυρά στην πορεία του Defendor, ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε «ολοφάνερα προβοκάτσια» και μάλιστα «συνδυαστική, που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από Βρετανούς, αλλά και Αμερικανούς.

Προβοκάτσια

Ο Ρώσος πρόεδρος αναρωτήθηκε ρητορικά «για ποιο λόγο χρειάστηκε να γίνει αυτή η προβοκάτσια» και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση κορυφής, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ J. Biden στη Γενεύη, και απάντησε ο ίδιος «για να υπογραμμιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. στο ΝΑΤΟ) αντιμετωπίζουν χωρίς σεβασμό την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας για την ένωσή τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία», προσθέτοντας «καλώς, μην την αναγνωρίζετε περαιτέρω, για ποιο λόγο να υλοποιείτε παρόμοιας φύσης προβοκάτσιες;».
Η Μόσχα θεωρεί από το 2014 ρωσικό έδαφος τη χερσόνησο της Κριμαίας, βασιζόμενη στο δημοψήφισμα, που διοργάνωσε η τοπική βουλή, το οποίο τάχθηκε σε ποσοστό 96% και πλέον υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία, διαδικασία που η Ουκρανία θεωρεί κατάληψη εδάφους της και δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του πλανήτη.
Κατά τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν είναι η χώρα του υπεύθυνη για την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, «δεν πήγαμε εμείς σε εκείνους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, ήρθαν πετώντας και πλέοντας.
Εκείνοι πλησίασαν τα σύνορά μας και παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα και αυτό είναι ουσιαστικό στοιχείο σε όλη αυτή την κατασκευή».
Μάλιστα αποκάλυψε ότι μετά τις διεθνείς αντιδράσεις για τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία, ο ίδιος ζήτησε από τους Ρώσους στρατιωτικούς να τα ολοκληρώσουν, «το κάναμε αυτό, αλλά αντί να αντιδράσουν θετικά σε αυτό και να πουν "Καλώς, καταλάβαμε την αντίδρασή σας στη δυσαρέσκειά μας", αντί γι' αυτό τι έκαναν; "Kόλλησαν" στα σύνορά μας», είπε αιχμηρά ο Putin, ο οποίος λίγο νωρίτερα, σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις της "Ευθείας Γραμμής" είχε αναφερθεί στις προβληματικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρό της V. Zelensky, αρκεί «να γίνει κατανοητό για τι θα μιλήσουμε».
Προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «έθεσε την Ουκρανία υπό πλήρη εξωτερική διεύθυνση, κομβικά ζητήματα της ζωής της Ουκρανίας επιλύονται όχι στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον.
Εν μέρει στο Βερολίνο και το Παρίσι «και αναρωτήθηκε για ποιο πράγμα να συνομιλήσουμε;».
Ο Putin συμπλήρωσε ότι περισσότερο απ' όλα ανησυχεί για το «θεμελιώδες» γεγονός της «έναρξης στρατιωτικής αφομοίωσης του ουκρανικού εδάφους», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί ξένες στρατιωτικές βάσεις", παρά μόνο κέντρα εκπαίδευσης ή άλλες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας.
«Η στρατιωτική αφομοίωση του εδάφους, το οποίο συνορεύει άμεσα μαζί μας, προκαλεί για εμάς ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας.
Αυτό αφορά πραγματικά ήδη τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού της Ρωσίας», είπε ο Putin, ο οποίος για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι "Ουκρανοί και Ρώσοι είναι εν γένει ένας λαός», χαρακτήρισε «εμφανώς μη φιλική» προς τη Ρωσία τη σημερινή ουκρανική ηγεσία και παρομοίασε με «όπλο μαζικής εξόντωσης» κατά του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία το "αδιανόητο", κατά τη γνώμη του, νομοσχέδιο, βάσει του οποίου "από αιώνες ζούσαν εδώ (σ.σ. στο έδαφος της Ουκρανίας) Ρώσοι και τώρα ανακηρύσσονται μη γηγενείς».
Η σημερινή "Ευθεία Γραμμή" ήταν η 18η, στην οποία συμμετέχει ο Putin και διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες.
Στη διάρκειά τους ο ρώσος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, επιλέγοντας μεταξύ 2 εκατ. που υποβλήθηκαν από τους πολίτες με όλους τους τρόπους των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης