Τελευταία Νέα
Διεθνή

Haldane (ΒοΕ): Επικίνδυνη για την οικονομία η άνοδος του πληθωρισμού στο επίπεδο του 4% το 2021

Haldane (ΒοΕ): Επικίνδυνη για την οικονομία η άνοδος του πληθωρισμού στο επίπεδο του 4% το 2021

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane επισημαίνει την ανάγκη άμεσης ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

Σχετικά Άρθρα
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να προσεγγίσει προς το τέλους του έτους τα επίπεδα του 4%, θέτοντας τη σημαντικότερη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής από την «κατάρρευση» της λίρας το 1992, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 30 Μαΐου 2021.
Το ύψος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να είναι διπλάσιο από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και πάνω από το 3% όπως εκτίμησε η BOE νωρίτερα αυτό τον Ιούνιο.
Ο Haldane, κάλεσε τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής στην τελευταία ομιλία του από αυτό το πόστο, να στέψουν την προσοχή τους όχι πλέον στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αλλά στον έλεγχο του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών.
Η καθυστέρηση ανάληψης δράσης αυτή τη στιγμή θα απαιτήσει μεγαλύτερη δράση αργότερα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το φρένο

«Αυτό θα οδηγούσε στην ανάγκη για την αντιμετώπιση της έντασης των πληθρωριστικών πιέσεων μέσω της νομιαμάτικής πολτικής μέσω σημαντικότερων και ταχύτερων αυξήσεων στα επιτόκια από ό, τι αναμένεται σήμερα», δήλωσε ο Haldane σε ομιλία του την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021.
«Εφόσον λάβει σάρκα και οστά αυτός ο κίνδυνος, όλοι θα χάσουν - οι κεντρικές τράπεζες που απέτυχαν στις βασικές εντολές που έχουν λάβει (σ.σ. πρόκειται για τα γνωστά mandates) πρέπει να… βάλουν απότομα χειρόφρενο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού και διαβίωσης, και οι κυβερνήσεις = αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους»

Προσδοκίες

Ο Haldane δήλωσε ότι τα στοιχεία που δείχνουν μια ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία αρχίζουν να αλλάζουν της στάση της επιτροπή νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τις αγορες ομολόγων.
Προς το παρόν, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι προσδοκίες που έχουν οι καταναλωτές σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις τιμών απομακρύνονται από τον στόχο του 2% της BOE.
Η ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία αυξάνει τους κινδύνους ως προς τη συγκράτηση των τιμών τους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τάχιστα, σημείωσε,

Στροφή

Οι κεντρικές τράπεζες από τις ΗΠΑ έως την Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πότε θα αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη υποστήριξη σρην οικονομία και θα στραφούν προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο Haldane δήλωσε ότι το εν λόγω έργο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το 1992, όταν το νόμισμα της Βρετανίας βγήκε από έναν μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΕ, προκαλώντας απότομη ύφεση.
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εμφανίζονται πιο εύθραυστες», δήλωσε ο Haldane.
«Στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι υψηλότερες από ό, τι ήταν για μια δεκαετία.
Δεν θα ήθελα να αυξηθούν αυτές οι αμφιβολίες».

Ταχεία μετατόπιση

Ενώ οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο BOE περιέγραψαν τις πληθωριστικές πιέσεις ως «προσωρινές» και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πίσω στο στόχο το 2022, ο Haldane είπε ότι υπάρχει μια ταχεία μετατόπιση την οποία αρχίζουν να κατανοούν πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες.
«Μεταβαίνουμε από ένα καθεστώς μάλλον εντοπισμένων ελλείψεων στη προσφορά και πίεσης των τιμών σε μία πραγματικότητα ελαφρώς πιο γενικευμένων ελλείψεων και ανοδικών πιέσεων στις τιμές», δήλωσε ο Haldane σε ομιλία του .
Πρόσθεσε ότι η ταχεία ανάλυψη δράσης είναι απαραίτητη επειδή «εάν βγεί η γάτα από το σάκο μετά θα χρειαστεί υπερβολικά πολλή δουλειά για να ξαναμπεί μέσα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης