Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ασταμάτητη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη - Δεν βοηθά ούτε η πρόταση του Βερολίνου για τη Βρετανία

CNBC: Ασταμάτητη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη - Δεν βοηθά ούτε η πρόταση του Βερολίνου για τη Βρετανία
Γερμανία και Γαλλία έχουν επιβάλλει περιορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, η εν λόγω μετάλλαξη έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει.
«Μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς στους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ζήτημα χρόνου πριν να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη - υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχει ήδη εξαπλωθεί» σχολιάζει το CNBC.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Veran, είπε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία, έναντι 9% με 10% που ήταν η εκτίμηση της προηγούμενης εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το 36% των κρουσμάτων για την εβδομάδα 15-20 Ιουνίου σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
Ανησυχητική είναι επίσης η κατάσταση σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και στην Πολωνία, τη Ρωσία, την Ελβετία και Τουρκία.

Είναι πολύ αργά;

Στο CNBC γίνεται ειδική αναφορά στα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και στην πρόταση της Γερμανίας όσον αφορά τους Βρετανούς τουρίστες.
«Γερμανία και Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επιβάλλει καραντίνα στους Βρετανούς ταξιδιώτες ενώ το Βερολίνο έχει κάνει ακόμα ένα βήμα, ζητώντας από την ΕΕ κοινή προσέγγιση όσον αφορά την καραντίνα στους Βρετανούς τουρίστες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, τονίζεται ότι ενδεχομένως η εν λόγω πρόταση όχι μόνο να μην αρκεί αλλά και να έρχεται και καθυστερημένα.
«Αμφιβάλω εάν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις ανοικτές οικονομίες και λιγότερους ελέγχους στα σύνορα, θα καταφέρουν με τα μέτρα της καραντίνας και τις ιχνηλάτησης να αντισταθούν στη μετάλλαξη Δέλτα για πολύ καιρό… Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει ήδη εκτεταμένη διασπορά» επισημαίνει ο Tom Wenseleers από το Catholic University of Leuven στο Βέλγιο.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
«Εκτιμώ ότι στην Πορτογαλία το 90% των διαγνωσμένων κρουσμάτων ενδεχομένως να είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Λισαβώνα.
Πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ολλανδία δεν έχουν μείνει πολύ πίσω με το 50% των κρουσμάτων να εκτιμάται ότι είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα» επισημαίνει ο ίδιος.

Η οικονομία

Η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα με τη θερινή τουριστική περίοδο αλλά και με την είσοδο τουριστών κυρίως από τη Βρετανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, το πρόβλημα είναι εντονότερο για οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στην ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
«Το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα προχωρά», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
«Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο με καθυστέρηση περίπου επτά εβδομάδων, οι καταγεγραμμένες μολύνσεις SARS-CoV-2 αρχίζουν προφανώς να αυξάνονται στην ευρωζώνη εν μέσω σημαντικών περιφερειακών διαφορών».
Αξιολογώντας εάν το «νέο κύμα» θέτει σε κίνδυνο τις προαναφερθείσες προβλέψεις της Berenberg για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο (έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ 4,7% στην ευρωζώνη το 2021 και 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο), ο Schmieding πίστευε ότι οι προβλέψεις δεν θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό.
«Χάρη στους εμβολιασμούς αποκλείεται τα ιατρικά συστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ευρώπη να υποστούν και πάλι τόσο έντονα προβλήματα ώστε να χρειαστούν και πάλι περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα…
Ωστόσο, εμείς πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τους κινδύνους» συμπλήρωσε ο Schmieding.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης