Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Reynders προειδοποιεί για κατάρρευση της ΕΕ… και κινείται νομικά κατά της Γερμανίας!

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Reynders προειδοποιεί για κατάρρευση της ΕΕ… και κινείται νομικά κατά της Γερμανίας!

Η επόμενη μεγάλη νομική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες είναι μια απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου

Ο Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders προειδοποιεί: Οι νομικές προκλήσεις για την Ένωση έχουν πολλαπλασιαστεί από κράτη μέλη που αμφισβητούν την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ίδια την ένωση.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Didier Reynders είπε ότι αυτή η αυξανόμενη αμφισβήτηση της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ - και του δικαιώματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να έχει τον τελευταίο λόγο - δημιούργησε ένα «φαινόμενο spillover» που έχει ενθαρρύνει κι άλλους να ακολουθήσουν το ίδιο.
Σε ένδειξη της αντιληπτής απειλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε αυτό το μήνα νομικές διαδικασίες εναντίον της Γερμανίας ως απάντηση στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της πέρυσι ότι το ΔΕΚ είχε ενεργήσει πέρα από την αρμοδιότητά του σε μια υπόθεση που σχετίζεται με την αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η επόμενη μεγάλη νομική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες είναι μια απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα μπορούσε να εκδοθεί στις 13 Ιουλίου, σχετικά με το εάν ορισμένα στοιχεία των συνθηκών της ΕΕ είναι συμβατά με το Σύνταγμα.
Η υπόθεση, την οποία υπέβαλε η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, θεωρείται από τους νομικούς εμπειρογνώμονες ως τη σοβαρότερη πρόκληση για τη νομική τάξη της ΕΕ.

Πηγές ανησυχίας οι Πολωνία, Ουγγαρία

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προκλήσεις υπεροχής του δικαίου της ΕΕ, είτε προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, είτε από ορισμένα από τα ιδρυτικά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία.
Ο Reynders είπε ότι δεν συνειδητοποίησε όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης ότι θα ήταν «τόσο σημαντικό» να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ.
«Ποιος είναι ο κίνδυνος αν δεν το φροντίσουμε αυτό;
Είναι ότι θα καταστρέψουμε την ίδια την ένωση», είπε ο Reynders.
Η ΕΕ βασίστηκε σε κανόνες που εφαρμόζονται με συνέπεια στα κράτη μέλη της, οπότε αν παύσει να ισχύει, το μπλοκ θα μπορούσε να υπονομευθεί.
«Όταν έχουμε ένα πρόβλημα σε ένα κράτος μέλος, ο κίνδυνος είναι ένα φαινόμενο διάχυσης, που σε όλα τα κράτη μέλη, ή σε ορισμένα κράτη μέλη, την τάση να αμφισβητείται η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και η αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της ΕΕ», είπε.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κάλεσε το Conseil d’État, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, να καταργήσει απόφαση του Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη συλλογή δεδομένων από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία έχει παραπέμψει μια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ακυρώνει το νόμο περί μετανάστευσης στο συνταγματικό δικαστήριο της, καθώς δεν αποδέχεται την απόφαση του ΔΕΚ ως οριστική.
Όσον αφορά τη γερμανική υπόθεση του περασμένου έτους, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας δήλωσε ότι το ΔΕΚ δεν είχε εξετάσει εάν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ ήταν αναλογικές.
Το γερμανικό δικαστήριο ήταν τελικά ικανοποιημένο όταν του δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες κίνησαν διαδικασίες επί παραβάσει για να υπερασπιστούν την αρχή της υπεροχής του ΔΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης