Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «τρύπα» των 4 τρισ. δολαρίων που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του Covid-19

Η «τρύπα» των 4 τρισ. δολαρίων που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του Covid-19

Οι παγκόσμιες τουριστικές ροές δεν θα αποκατασταθούν πριν από το 2023

Η πτώση του τουρισμού που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19 θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια για το 2020 και το 2021, πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο, καθώς η άνιση πρόοδος των εμβολιασμών συνθλίβει τις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνείς επισκέπτες.

Οι απώλειες μόνο φέτος θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1,7 τρισ. έως 2,4 τρισ. δολάρια, ακόμη και όταν ο διεθνής τουρισμός ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ανέφερε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Ανισότητα στους εμβολιασμούς

Η μελέτη υπογραμμίζει τον δαπανηρό αντίκτυπο από την άνιση πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των εκτιμώμενων ζημιών σε παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με την Unctad.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η τουριστική κρίση δεν έχει τελειώσει, με περιορισμούς ταξιδιού και απαγορεύσεις σε πολλές περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ο κόσμος μπορεί να μην δει μια επιστροφή στις προδημικές αφίξεις διεθνών τουριστών μέχρι το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ.
Χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, που βασίζονται σε ξένους τουρίστες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, υπέστησαν μεγάλο βάρος.
Η μείωση του τουρισμού απειλεί επίσης στενά συνδεδεμένους τομείς όπως τρόφιμα, ποτά, λιανικό εμπόριο, επικοινωνίες και μεταφορές.
Εικόνα

Η επίδραση της ανεργίας

Συνολικά, η συντριβή στον τουρισμό οδήγησε κατά μέσο όρο σε αύξηση 5,5% της ανεργίας ανειδίκευτων εργατών, πλήττοντας έναν τομέα που απασχολεί πολλές γυναίκες και νέους.
"Ο τουρισμός είναι μια σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια, και η προώθηση του εμβολιασμού για την προστασία των κοινοτήτων και την υποστήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πολύ αναγκαίων πόρων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Zurab Pololikashvili .
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η προοπτική για διακοπές στο εξωτερικό είναι αβέβαιη, αν και αυξάνεται ο αριθμός Αμερικανών που σχεδιάζει ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης