Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Γιατί και πώς κερδίζουν τα «γεράκια» - Εντός του 2022 το «φρένο» στις αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Γιατί και πώς κερδίζουν τα «γεράκια» - Εντός του 2022 το «φρένο» στις αγορές ομολόγων
Οι Jens Weidmann και Robert Holzmann έθεσαν πλέον ανοικτά την προοπτική άρσης του προγραμματος PEPP με το επιχείρημα ότι η οικονομία βελτιώνεται με σημαντική ταχύτητα
Σχετικά Άρθρα

Στον σπανίως τόσο έντονο δημόσιο διάλογο μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και με θέμα τον τερματισμό των αγορών ομολόγων υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού, ήδη έχουν τεθεί με ευθύ τρόπο οι σημαντικές αντιθέσεις ανάμεσα στα αποκαλούμενα «γεράκια» και στις «περιστερές» εν όψει της αναθεώρησης της νομισματικής της σύνοδο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, σχολιάζει το Reuters σε ανάλυσή του την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
Να σημειωθεί ότι το έκτακτο πρόγραμμα αφορά περιουσιακών στοιχείων (PEPP) ξεκίνησαν πέρυσι την άνοιξη, όταν ξέσπασε η πανδημία στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας.

Βολές

Οι πρώτοι οι οποίοι έθιξαν ανοιχτά την προοπτική τού να καταργηθεί το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP), διότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, είναι οι Jens Weidmann, και Robert Holzmann.
Αμφότεροι οι διοικητές των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Αυστρίας τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ μιας σκλήρυνσης της πολιτικής και άρσης των «χαλαρών» μέτρων (δηλαδή τοποθετούνται στα «γεράκια») και προτιμούν μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από την ταχύτερη του προσδοκώμενου ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τέλος της κρίσης
.
«Κατά τη γνώμη μου, το 2022 δεν θα είναι πλέον έτος κρίσης, εάν οι παραδοχές σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις προσδοκίες για τις οικονομικές της επιπτώσεις επαληθεύονται», δήλωσε ο Jens Weidmann σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο εκδήλωσης γερμανικής τράπεζας.
«Για να μη χρειαστεί να διακόψουμε αιφνιδιαστικά το ΡΕΡΡ, οι καθαρές αγορές θα μπορούσαν να μειωθούν βήμα βήμα εκ των προτέρων».
Πάντως, τόνισε ότι στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ η αγορά τίτλων θα πρέπει να τερματιστεί μόνο όταν έχουν αρθεί σημαντικοί οικονομικοί περιορισμοί και η ανάκαμψη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Από την πλευρά του ο Holzmann διατύπωσε εκ νέου τις προσδοκίες της αγοράς ότι το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, πιθανώς τον Μάρτιο του 2022. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι το τέλος είναι τον Μάρτιο», είπε σε ψηφιακή εκδήλωση του ομίλου της UBS.
Φαίνεται όπως οι αγορά να εισακούει αυτές τις αναλύσεις και να είναι έτοιμη σε κάθε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων να εκτοξεύσει ανοδικά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και το αντίστοιχο κόστος εξυπηρέτησης του χρέος.
Χαρακτηριστικός των διαθέσεών τους είναι ο τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκα την είδηση ότι στη Γερμανία υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.

Αντιρρήσεις

Ωστόσο, ο Ιταλός Fabio Panetta, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και υπέρ της χαλαρής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, προειδοποίησε ότι το να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης πολύ σύντομα, ενώ δεν έχει λήξει η πανδημία, ενέχει κινδύνους.
«Η εμπειρία δείχνει ότι η απόπειρα ανάσχεσης του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων πολύ νωρίς θα οδηγούσε σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και ταχύτερες αγορές αργότερα», υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αγορών επείγοντος χαρακτήρα λόγω κορωνοϊού έχει φανερώσει τα οφέλη, τα οποία έχουν οι ευέλικτες νομισματικές πολιτικές όταν οι διαφορές στις συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών παρεμποδίζουν τον μηχανισμό μεταφοράς πόρων».
Ενδεχομένως οι τοποθετήσεις αυτές να φέρουν τους Ιταλούς αντιμέτωπους με άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που ασκούν επιρροή, όπως η Isabel Schnabel και ο Jens Weidmann – αμφότεροι αντιτίθενται στο να διατηρήσει το ΡΕΡΡ όλη την ευελιξία του και μετά το πέρας της τωρινής κρίσης.
Πάντως, ο Panetta δεν είναι μόνος, εφόσον ανάλογες απόψεις διατυπώνει και ο François Villeroy de Galhau, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.
ECBBBBBBBBBBBBBBBBB_2.png
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης