Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (ΥΠΟΙΚ – SPD): Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία για Γερμανία και Ευρώπη

Scholz (ΥΠΟΙΚ – SPD): Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία για Γερμανία και Ευρώπη
Ο υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Olaf Scholz δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία σε ΕΕ και Γερμανία παρότι δεν θεωρεί ορθή την πρόωρη άρση των μέτρων τόνωσης εντός του 2021
Σχετικά Άρθρα

Απέρριψε τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων σε Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz επισημαίνοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες ότι παρέχουν αρκετή ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
Ωστόσο, ο κ. Scholz, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την καγκαλαρία με το SPD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει και το επόμενο έτος τη δημοσιονομική επέκταση προκειμένου να αποφύγει απότομη «προσγείωση» της οικονομίας της.
«Η οικονομία  μας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι θα περίμενε κανείς στη μέση της κρίσης, επειδή ακολουθήσαμε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε.
«Δεν πρέπει να άρουμε απότομα τα μέτρα που λάβαμε για να διασφαλίσουμε την οικονομική ανάκαμψη».

Επιδοκιμασίες

Ο κ. Scholz απέσπασε θετικές κριτικές για τη διαχείριση της κρίσης Covid-19, υποσχόμενος νωρίς να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να μετριάσει την ύφεση και να προωθήσει ένα δημοσιονομικό πακέτο μέτρων τόνωσης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη τύπου «Κ»
Ο κ. Scholz είπε επίσης ότι αυτή είναι η πολιτική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ως υποψήφιος του SPD με στόχο τη διαδοχή της Angela Merkel.

Πολιτικό ακροατήριο

Ο κ. Scholz πρέπει να δείξει τη βάση του κόμματός του ότι δεν θα περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες απότομα.
Αλλά πρέπει επίσης να επισημάνει στους στο κεντρώο ακτοατήριο ότι ένας καγκελάριος του SPD δεν θα ανατρέχει κανόνες για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με βάση τους οποίους η Merkel, πέτυχε έξι συνεχόμενα έτη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και μια δεκαετή οικονομική άνθηση - τη μεγαλύτερη σε διάρκεια στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία.

Ελέφρυνση χρέους

Ο κ. Scholz επέμεινε, για παράδειγμα, ότι το 2023 η Γερμανία θα επαναφέρει σε ισχύ το συνταγματικό «φρένο» χρέους, το συνταγματικό όριο του νέου δανεισμού που έχει ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας.
Αλλά μέχρι τότε, είπε, η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει την παροχή ενισχύσεων ύψους δισεκατομμυρίων σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο Scholz θα δανειστεί επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, επιπλέον των 370 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέα δάνεια που εγκρίθηκαν από την έναρξη της κρίσης, και έχει διαθέσει 51,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις το 2022 και περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε έτος έως το 2025.

Κριτική από Weidmann

Αυτό το ύψους του δανεισμού ήταν φυσιολογικό να προκαλέσεις αντιδράσεις.
Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank, δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα ότι το «φρένο» στο χρέος θα πρέπει να επανεισαχθεί το επόμενο έτος, όπως είχε αρχικά προγραμματίσει ο κ. Scholz και όχι το 2023, λέγοντας ότι η αύξηση της ανάπτυξης θα αποφέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα.
Ο κ. Scholz υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για αυστηρότερους κανόνες.
Ωστόσο, απέρριψε επίσης την έκκληση της αντιπολίτευσης των Πρασίνων για μεταρρύθμιση των κανόνων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για αυτό.
«Εάν οι Πράσινοι [υιοθετήσουν] την ιδέα της αλλαγής του συντάγματος για τους κανόνες του χρέους, κάνουν εκστρατεία εκ των πραγμάτων για ένα σχέδιο που δεν είναι εφαρμόσιμο», είπε.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το χρέος δεν είχε εμποδίσει «ρεκόρ ως προς τον όγκο των επενδύσεων», ο οποίος αυξήθηκε «από 34 δισ. ευρώ το 2018,, σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ το 2022».

Σύμφωνο Σταθερότητας

Εκτός του ότι αποκλείει τη μεταρρύθμιση των εγχώριων κανόνων δανεισμού, ο κ. Scholz αντιτάχθηκε στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, με στόχο να τη διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν υγιή δημόσια οικονομικά.
«Η άποψή μου είναι απλή: ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται κοινούς κανόνες και οι κανόνες μας έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν την απαραίτητη ευελιξία», είπε.
Όλα τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν τα κράτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέσησαν «δυνατά στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας - έτσι είναι αρκετά ευέλικτο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την ισχύ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις αρχές της κρίσης και αναμένεται να παρατείνει την αναστολή μέχρι το τέλος του 2022.
Ωστόσο, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης πιθανότατα θα πιέσουν για ταχεία επιστροφή σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Κοινός δανεισμός

Ο κ. Scholz ήταν επίσης προσεκτικός όταν ρωτήθηκε εάν το Ταμείο Ανάκαμψης - το οποίο θα βλέπει την επιτροπή να αναλαμβάνει χρέη και να διανέμει ρευστότητα στα κράτη μέλη ως μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις - ήταν ένα βήμα προς μια μόνιμη δυνατότητα κοινού δανεισμού της ΕΕ.
«Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή», είπε.
«Ως ρεαλιστής πολιτικός, επικεντρώνομαι σε αυτά που είναι επείγοντα», κατέληξε.

Με ίδιους πόρους

Ο κ. Scholz είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς να αναπτύξει τους «δικούς της πόρους». . . να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των αποπληρωμών (σ.σ. των δανείων για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης».
Αυτά μπορεί να προέρχονται από την εμπορία εκπομπών αερίων ρύπων, τους μηχανισμούς προσαρμογής διασυνοριακων συναλαλγ΄ων, έναν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή έναν ψηφιακό  δασμό.
«Πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα τη φορά», κατέληξε,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης