Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δραματική αύξηση του χρέους της Κίνας μέσα από 3 γραφήματα - Σε επίπεδα ρεκόρ το 2020

Η δραματική αύξηση του χρέους της Κίνας μέσα από 3 γραφήματα - Σε επίπεδα ρεκόρ το 2020

Απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Κίνας, η διόγκωση του χρέους

Δραματική αύξηση παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία το χρέος της Κίνας. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Το Πεκίνο θεωρεί ότι το τεράστιο χρέος είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το χρέος για την ανάπτυξη. Αλλά αυτή η προσπάθεια απομόχλευσης σταμάτησε για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους λόγω του κορωνοϊού.
Η πανδημία πέρυσι έπληξε την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και ώθησε τις κινεζικές αρχές να διευκολύνουν τη λήψη δανείων από τις εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, το χρέος της Κίνας -μετρημένο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της- αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το 2020.
Το CNBC παρουσιάζει τη δραματική αύξηση του κινεζικού χρέους μέσα από τρία γραφήματα…

Επίπεδα ρεκόρ για το χρέος

Η Κίνα συσσώρευσε χρέος γρήγορα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007 και το 2008, όταν οι αρχές προώθησαν ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω τραπεζικών δανείων.
Τα επίπεδα χρέους της χώρας σταθεροποιήθηκαν για αρκετά χρόνια προτού επιταχυνθούν και πάλι, φτάνοντας στο υψηλό όλων των εποχών, σχεδόν 290% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Grafima1.JPG

Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που σημείωσε αύξηση του χρέους το 2020.
Άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και εκείνες στην Ευρώπη, σημείωσαν επίσης αύξηση των δεικτών χρέους προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της BIS.
Αυτό συνέβη καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αύξησαν τις δαπάνες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η σύνθεση του κινεζικού χρέους

Αλλά, η σύνθεση του κινεζικού χρέους δεν μοιάζει με το χρέος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, ο εταιρικός τομέας της Κίνας αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του συνολικού χρέους σε περισσότερο από 160% του ΑΕΠ.
Στο αντίποδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, το δημόσιο χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του συνολικού χρέους.

Grafima2.JPG

Με την οικονομία της να ανακάμπτει από την πανδημία, η Κίνα επανεκκινεί τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους τους τελευταίους μήνες. Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Οι οικονομολόγοι της Barclays προέβλεπαν ότι η πιστωτική επέκταση στην Κίνα θα είναι μεταξύ 10% και 10,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 13,3% στα τέλη του 2020.

Η οικονομική άνοδος της Κίνας

Μια οικονομική άνθηση που οφείλεται στο χρέος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βοήθησε την Κίνα να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - μετρημένη σε ονομαστικούς όρους - το 2010. Η Κίνα παρέμεινε σε αυτήν τη θέση από τότε, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ.

Grafima3.JPG

Ο πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε τον Νοέμβριο ότι το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας και το κατά κεφαλήν εισόδημα μπορεί να διπλασιαστούν έως το 2035.
Ορισμένοι παρατηρητές, ωστόσο, δήλωσαν ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιτύχει τους οικονομικούς του στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης