Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στους 9 οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι – Στους 150 οι αγνοούμενοι

ΗΠΑ: Στους 9 οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι – Στους 150 οι αγνοούμενοι
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων
Σχετικά Άρθρα

Στους 9 ανέρχονται οι νεκροί από την κατάρρευση του 12ώροφου συγκροτήματος κατοικιών με τα 156 διαμερίσματα στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, τη στιγμή που γίνεται λόγο για ακόμα 150 αγνοούμενους.
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στα συντρίμμια του κτηρίου που κατέρρευσε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτίας τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης 24 Ιουνίου.
Οι διασώστες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιζώντες μια και μπορεί – όπως αναφέρεται – να έχουν δημιουργηθεί δίοδοι αέρα μέσα στα συντρίμμια.

Δομική ζημιά

Πάντως, έκθεση μηχανικών του 2018 είχε βρει στοιχεία για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα και «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 12ώροφου κτιρίου.
Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική εταιρεία μηχανικών Morabito Consultants (MC) ολοκλήρωσε μια έκθεση πριν από τρία χρόνια για το συγκρότημα συγκροτημάτων Champlain Towers South.
Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν άφθονες ενδείξεις δομικών προβλημάτων στις πλάκες της πισίνας και ρωγμές στο γκαράζ.
Επίσης αποκαλύπτεται, πως κατασκευαστικά προβλήματα υπήρχαν και στο γκαράζ του 12οροφου κτιρίου.
43.jpg
Σε μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έδαφος στο οποίο βρισκόταν το κτίριο είχε υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.
Από την πλευρά της η ένωση των ενοίκων, που διαχειριζόταν το κτίριο, ανέφερε, πως πριν από μερικές μέρες άρχισαν επισκευές στο κτίριο.
Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από δημοτικούς αξιωματούχους, είχε γίνει για λογαριασμό του συμβουλίου του κτηρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκευών που είχε προγραμματιστεί για φέτος.
Image
Δεν έγινε αμέσως σαφές, αν η ζημιά που περιγράφεται στην έκθεση συνδέεται με την κατάρρευση, που σημειώθηκε γύρω στη 01:30 (08:30 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.
Η αντιδήμαρχος Tina Paul χαρακτήρισε το δομικό ζήτημα που περιγράφεται στην έκθεση «πολύ ανησυχητικό» ενώ η δικηγόρος των ενοίκων Donna DiMagio Burger δήλωσε πως τα ζητήματα που παρουσιάζονται στην έκθεση του 2018 είναι συνηθισμένα για παλαιότερα κτίρια στην περιοχή και δεν ανησύχησαν τα μέλη του συμβουλίου του κτιρίου, που όλα ζούσαν στο κτίριο μαζί με τις οικογένειές τους.
partially collapsed condo building

Πίστωση 12 εκατ. δολαρίων για να πληρώσει για τις επισκευές

Η ίδια πρόσθεσε πως το συμβούλιο έλαβε πίστωση 12 εκατ. δολαρίων για να πληρώσει για τις επισκευές και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να πληρώσουν 80.000 δολάρια έκαστος.
Όπως είπε, είχαν αρχίσει οι εργασίες για την αντικατάσταση της στέγης πριν από την περίοδο των κυκλώνων και το συμβούλιο συγκέντρωνε προσφορές για τα έργα στο σκυρόδεμα, όμως η πανδημία επιβράδυνε τα σχέδιά τους.
Το κτήριο επρόκειτο επίσης να πιστοποιηθεί εκ νέου φέτος, κάτι που απαιτείται για κτίρια γηραιότερα των 40 ετών στη Φλόριντα.
Εν τω μεταξύ, δορυφορικά δεδομένα από τα χρόνια του 1990 έδειχναν πως το κτίριο βυθιζόταν από 1 έως 3 χιλιοστά κάθε χρόνο, ενώ τα γύρω κτίρια ήταν σταθερά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα Simon Vdovinski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης